Hendek politikasına devam: 3 Ölü

PKK, seçim öncesinde ara verdiği “özerklik ilanı’ çabalarına Yüksekova, Silvan ve Siirt’te devam ediyor. Buralarda çıkan çatışmalarda 3 kişi öldü. Örgüt yöneticileri çatışma ortamının devam edeceği işaretini veriyor.

Hendek politikasına devam: 3 Ölü

Recep KAYA/Tahir KARAKEÇİ/Ahmet DEMİR/Muhammed YILDIZ

PKK, seçim öncesinde durdurduğu özerklik girişimlerine Yüksekova, Silvan ve Siirt’te devam ediyor. Yüksekova’da 2, Silvan’da 1 kişi buralarda kazılan hendeklerde çıkan çatışmalarda öldü. KCK’nın yazılı açıklamasında  ve PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan’ın verdiği röportajda bu tip eylemlerin ve çatışma ortamının devam edeceğinin  işaretleri  var.

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM ÇATIŞMALI GEÇECEK

PKK’nın çatı örgütü Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’nın ANF’de yer alan yazılı açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı; “Seçim öncesi ilan ettiğimiz eylemsizlik ortamında AKP hükümetinin savaşta ısrar etmesi önümüzdeki dönemin de çatışmalı geçeceğini ortaya koymuş bulunmaktadır. Başlattıkları ve yürütmek istedikleri savaş, korku etkeni olan başta Kürt Özgürlük Hareketi olmak üzere Türkiye demokrasi güçlerini ezmeye yöneliktir. Bu durum doğru tespit edilip zamanında tutumlar ortaya konulmazsa tüm demokrasi güçlerini ciddi olumsuzluklar ve büyük tehlikeler beklemektedir.”

KALKAN KİMSE REVAHETE KAPILMASIN

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, 1 Kasım seçimlerinden çıkan sonuçları Med Nuçe kanalına yaptığı açıklamada PKK’nın HDP’nin siyaset yapmasını engellediği yönündeki görüşleri yalanladıktan sonra şunları söyledi; “Seçimden önce cumhurbaşkanı da başbakan da  savaş da sürecek, ezeceğiz yıkacağız diyerek her şeyi söylediler. 'Şimdi arkamızda siyasi destek var' diyerek bu saldırıyı daha da geliştirebilirler. Bu bir ihtimaldir. Seçim sonuçları ne bir karamsarlık yaratsın ne de rehavete yöneltsin. Gelişmelere bakalım dikkatli olalım her zaman da. Faşist baskı, katliamlar sürdürülecekse barış mücadelesi de daha da örgütlü sürdürülecek. Kimse rehavet içerisinde olmasın. Hangi biçimde olursa olsun önümüzde büyük mücadele süreci var"

ÖZERKLİK HDP'Yİ ENGELLEMEDİ İDDİASI

PKK ve HDP’ye yakın yayın yapan yayın organlarında, PKK ve gençlik yapılanması YDG-H’nin seçim öncesi faaliyetlerinin partiye zarar vermediği seçim sonuçları ve sokak röportajları ile desteklenmek istendi.

SİLVAN'DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Silvan İlçesi'nde PKK'lıların ilçede kazdıkları hendeklerin kapatılması amacıyla Tekel, Mescit ile Konak Mahallesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri tarafından bir süre önce güvenlik güçlerinin hareketini engellemeye yönelik kazılan hendeklerin kapatılması, oluşturulan barikatların kaldırılması amacıyla İl İdaresi Kanunu'nun verdiği yetkiyle dün saat saat 05.00'ten itibaren Tekel, Mescit ile Konak Mahallesi'nde uygulanmaya başlanan sokağa çıkma yasağı kararı polis araçlarından ve minarelerden yapılan anonslarla duyurulurken halkın can ve mal güvenlikleri açısından dışarı çıkmamaları istendi. Silvan'da daha önce aynı mahallelerde 18 Ekim günü ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 21 Ekim günü saat 17.00'de kaldırılmıştı.

ÇATIŞMALARDA 1 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Havada helikopterl uçarken, çıkan çatışmalar sırasında, Diyarbakır Caddesi'nde  vurulan 22 yaşındaki Müslüm Tayyar yaşımını yitirdi. Tekel, Mescit ve Konak Mahalleleri'nde sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik güçleri ile örgüt üyeleri arasında yer yer çatışmalar devam ediyor. 3 mahalleden de silah ve patlama sesleri duyulurken, dumanların yükseldiği de görüldü. Silvan İlçesi'nin etrafındaki yüksek tepelere jandarma ekiplerinin konuşlandırıldı. Sokağa çıkma yasağının 3 mahallede uygulanmasına rağmen ilçede bir çok esnaf kepenk açmadı, halk evlerine çekildi.

VALİLİK: ÖRGÜT ÜYESİ OLMAKTAN

Diyarbakır Valiliği, 3 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen Silvan İlçesi'nde 1 kişinin öldüğünü açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: "2 Kasım 2015 tarihinde akşam saatlerinde Silvan İlçesi Feridun Mahallesi'nde, vatandaşın günlük hayatını sürdürmesini ve kamusal hizmetlerden faydalanmasını engellemek amacıyla cadde ve sokaklara hendek kazan ve barikat kuran BTÖ mensuplarına güvenlik kuvvetlerince müdahale edilmiştir. Güvenlik kuvvetlerine yönelik el yapımı bomba ve silahlı saldırıda bulunan BTÖ mensuplarına müdahale esnasında çıkan çatışmada, 1 BTÖ mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Olay yerinde yaralanan BTÖ mensubu M.T. 112 unsurları tarafından il merkezinde bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne intikal ettirilmiş, ancak şahıs yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetmiştir. Etkisiz hale getirilen BTÖ mensubu 1993 doğumlu M.T. isimli şahsın 'cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından arandığı tespit edilmiştir. Güvenlik kuvvetlerimiz tarafından BTÖ mensuplarının eylem ve faaliyetlerinin engellenmesine yönelik yapılan çalışmalar aralıksız bir şekilde devam etmektedir."

OLAYLARDA 2 KİŞİ DE YARALANDI

Azizoğlu Caddesi üzerinde devam eden çatışmalarda, 27 yaşındaki Abdulkerim Eleftoz, ayağına isabet eden kurşunla, Faysal Korkmaz ise vücuduna isabet eden şarapnel parçaları ile yaralandı. Her iki yaralı, ambulansla Silvan Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. 3 mahalledeki YDG-H üyeleri ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

CENAZE TOPRAĞA VERİLDİ

DBP Silvan İlçe Eşbaşkanı Barış Güleryüzlü'nün yeğeni olan Müslüm'ün hedef alınarak infaz edildiğini iddia etti. Müslüm'ün cenazesi Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan otopsi işlemleri ardından Silvan'a getirilerek burada toprağa verildi. Cenaze törenine DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, DBP'li yöneticiler ve Silvan Belediye Eşbaşkanları katıldı. Müslüm'ün babası Fatih Tayar, "Oğlum sadece benim değil tüm Kürt halkının şehididir. Hepimiz aynı toprağın insanıyız. Uğurlar olsun oğluma" dedi. Ardından kitle Müslüm için kurulan Üçyol taziye evinde kurulan taziyeye geçti.

YÜKSEKOVA'DA OLAYLAR ÇIKTI: İKİ ÖLÜ

Yüksekova İlçesi'nde hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması sırasında, PKK yandaşlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2 kişi hayatını kaybetti.

Yüksekova'nın Cumhuriyet Mahallesi'nde PKK yandaşlarının kazdığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için polis operasyon yaptı. Çok sayıda polisin katıldığı operasyonda, öğle saatlerinde ara sokaklarda bulunan göstericiler, polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Ardından güvenlik güçleriyle PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) mensupları arasında çatışma çıktı. Çatışmada silahla yaralanan Çetin Dara ve Doğan Doğma kaldırıldığı Yüksekova Devlet Hastanesi'nde doktorların çabalarına rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Keneklerin kısmen kapandığı ilçede operasyonlar sürüyor.

VALİLİK; 2 ÖRGÜT MENSUBU ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde barikatların kaldırılması sırasında çıkan silahlı çatışma ile ilgili Hakkari Valiliği açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi: "Yüksekovalı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği ile huzur ve emniyetlerini sağlanmak, günlük hayatın normal devam etmesini sağlamak, trafiğe kapatılan yolları açmak amacıyla; güvenlik güçlerimizce İlimiz Yüksekova İlçesi Cumhuriyet Mahallesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca kurulan barikatların kaldırılması için 03.11.2015 tarihinde sabah saatlerinde müdahaleye başlanmıştır. Yapılan müdahaleler esnasında bölücü terör örgütü mensuplarınca güvenlik güçlerimize karşı uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlenmiş, güvenlik güçlerimizin anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma sonucu 2 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirilmiştir. Yapılan müdahaleler sonucu 5 barikat güvenli bir şekilde kaldırılarak Kani Haydar Caddesi araç ve yaya trafiğine açılmıştır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

SİİRT'TE ÖZERKLİK DUYURULARI

Siirt Demokratik Halk Meclisi olarak adlandırılan yapılanma, yaptığı duyuruda hem savaş ortamından çıkılmasını talep etti hem de şehirde “özerklik” ilan ettiğini ilan etti. Duyuruda şu ifadeler yer aldı; “Türk devletini ve siyasi güçlerini halkımızın bu iradesine saygılı olmaya, demokratik oluşumları tanıyarak Türkiye’yi siyasi çıkmazdan ve savaş ortamından çıkmaya çağırıyoruz. Halklarımızın demokratik iradesine ve kendi yönetme iradesine saldırmak çatışmaları derinleştirmekten ve Türkiye’yi Ortadoğu kaosunun içine sürüklenmekten başka bir sonuç vermeyecektir. Bundan dolayı Siirt Halk Meclisi olarak demokratik özyönetimimizi ilan ediyoruz.”

Ayrıca seçim öncesinde özerklik ilan edilen Silopi, Cizre, Nusaybin , Varto, Şırnak dahil birçok yerde de devlet kurumlarının tanınmayacağı ilan edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz