Her yönüyle bir felaket!

Galeria sitesiyle ilgili skandallar bitmek bitmiyor…

Her yönüyle bir felaket!

Diyarbakır’da 6 Şubat depreminde iki bloğu yıkılan ve onlarca kişiye mezar olan Diyar Galeria sitesiyle ilgili skandallara bir yenisi daha eklendi. 1998 yılında ruhsat aldıktan sonra 2000 yılında merhum Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan Galeria sitesinin yıkılın bloğunun henüz inşaat aşamasındayken 3. Kat karkas kalıpları bağlanırken çöktüğü, buna rağmen zemin etüdü yapılmadığı ve inşaata devam edildiği ortaya çıktı.Kolanların kesilmesine neden olan spor salonun işletme izninin de olmadığı ortaya çıktı.

Diyarbakır'da altındaki 4 katlı AVM'si ile kentin ilk AVM ve yaşam merkezi olarak aylarca proje tanıtımı yapılan ve 2000 yılında eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan Diyar Galeria sitesinin bir bloğu 7.7'lik, ikinci bloğu da aynı gün 7.6'lık depremde yıkıldı.

Onlarca kişiye mezar olan AVM ve konutlarla ilgili soruşturma kapsamında aralarında müteahhit ile kolon kestikleri ileri sürülen, market, tekstil atölyesi ve spor merkezi işletmecilerinin de yer aldığı 12 kişi tutuklandı.

İNŞAAT AŞAMASINDAYKEN ÇÖKMÜŞ

Galeria sitesiyle ilgili betonlardan alınan karot örnekleri, demir numuneleri ve temeldeki toprak zeminle ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu savcılarının görevlendirdiği inşaat, deprem ve jeoloji mühendisleri ile iç ve dış mimarlardan oluşan bilirkişi heyetinin incelemeleri devam ederken, skandallara bir yenisi daha eklendi.

İmar kanunu, deprem yönetmeliği ve mevzuata aykırı birçok durum tespiti yapılmış olmasına rağmen 1998 yılında ruhsatı onaylanan Galeria sitesinin kolon kesildiği ileri sürülen bloğunun henüz inşaat aşamasındayken çöktüğü ortaya çıktı.

YUMUŞAK ZEMİNDE OYNAMA VE KAYMA OLMUŞ

Sitenin yapıldığı arazinin geriye dönük eski kayıtlarına bakıldığında kuru bir dere yatağı olduğu, zemin sıvılaşmasından kaynaklı yumuşak kaygan bir zemine sahip olduğu Dicle Üniversitesindeki öğretim üyelerince tespit edilirken, yıkılan bloğun karkas inşaatının üçüncü katındaki kalıplarının bağlandığı, ancak zemindeki oynaklık nedeniyle çöktüğü, kolon ve kirişlerde kaymalar yaşandığı bildirildi.

Bu durumun resmi makamlara bildirilmeden, zemin etüdü yapılmadan, zeminde bir sıkılaştırma işlemi uygulanmadan tekrar yıkılan yere kalıp ve kolon bağlantıları yapılarak inşaata devam edildiği öğrenildi.

BELEDİYENİN HEMEN BİTİŞİĞİNDEYDİ

Diyar Galeria Sitesinin hemen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin bitişiğinde olmasına rağmen dönemin Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığının da bu duruma herhangi bir müdahalede bulunmadığı gibi inşaatın çökerek kötü zemin üzerine kurulduğu sinyalini vermesine rağmen devam ettirildiği belirtildi.

SALONUN İŞLETME İZNİ BİLE YOK

Burada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yazı yazarak soruşturmaya konu spor salonu ile ilgili bilgileri istedi. Soruşturma dosyasına konulan ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından cevaben gönderilen yazıda, “Diyarbakır Galeria İş Merkezinde faaliyet gösteren Bluezone ve Colesium isimli spor salonlarının Özel Beden Eğitimi ve Spor Tesisleri Yönetmeliğinin 6’ncı maddesi gereğince istenilen belgeleri tamamlamadıklarından dolayı il müdürlüğümüzce ‘Açılış İzin Belgesi’ verilmediği ve söz konusu spor salonlarına ait üye bilgileri müdürlüğümüzde bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

AVUKATIN DAVA AÇTIĞI İDDİALARI

Galeria’nın B blokunda annesi, babası ve kız kardeşiyle birlikte enkazda hayatını kaybeden avukat Serhan Özdemir’in, B blokun altında bulunan marketin kolonlarını kestiğine dair iddialar istikametinde adli müracaatı olduğuna dair iddiaların da araştırıldığı soruşturma dosyasında CİMER’e, Diyarbakır Valiliği’ne, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne, Diyarbakır Yenişehir Kaymakamlığı’na ve Diyarbakır Yenişehir Belediyesi’ne “iddialar hakkında herhangi bir ihbar, şikayet ve müracaat başvuruları olup olmadığı yönünde bilgi verilmesi istendi. İddialara ilişkin gelen cevabi yazılarda, ‘söz konusu işyeri ve kişiler ile ilgili olarak herhangi bir ihbar, şikayet ve müracaat başvurusunun bulunmadığı’ bildirildi.

B bloku tamamen yıkılan ve D blokunun ise bir kısmının yıkılarak 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria iş merkezi ve bloklarına ait soruşturma çerçevesinde “yapım kusurları ve kolon kesme” iddialarına ilişkin aralarında müteahhitlerin ve işletmecilerin de bulunduğu 11 zanlı “olası kastla öldürmek” suçundan tutuklandı, 3 firari şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar ise sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz