HÜDA PAR Genel Başkan Sağlam'dan "yargıda reform" açıklaması

Yargı mekanizmasının adalet üretmesi gerektiğini söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, "Siyasi iktidarın hızlı bir şekilde talebe uygun reformlara gitmesi, ülkenin en acil ihtiyaçlarından biridir." dedi.

HÜDA PAR Genel Başkan Sağlam'dan

HÜDA PAR Genel Başkan İshak Sağlam yaptığı açıklamada; adalet üretmesi gereken yargı mekanizmasını ve okullarda ilk ara tatilini değerlendirdi.

Okullardaki ilk ara tatilini değerlendiren Sağlam, eğitimde yaşanan sorunları gidermek için yüz yüze eğitimin önemine vurgu yaparak, alt yapının bir an önce tamamlanması çağrısında bulundu.

Hukuk alanında yeni reform söylemlerini değerlendiren Sağlam, “Cumhurbaşkanının ardından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de yeni reformlara işaret ederek hukuk güvenliğinin vatandaş lehine korunması ile tutukluluğun istisnaya dönüştürülmesine dair güçlü adımlar atılacağını ifade etti. Bu beyanatlar geleceğe dair olumlu bir mesaj içerirken ülkenin içinde bulunduğu adalet krizinin artık sürdürülemez boyutlara ulaştığının da ifadesidir. Hukuki delilden yoksun dosyalarda bile uzun tutukluluk süreleri yargının itibarını zedelemektedir. Oysa devletin yegane meşruiyet kaynağı adalettir. Son anketlerde adaletsizliklerin; Türkiye’nin en önemli ikinci sorunu olarak çıkması ve yargıya olan güvenin yüzde 10’lara kadar düşmesi hayli düşündürücüdür.” dedi.

“Siyasi iktidarın hızlı bir şekilde talebe uygun reformlara gitmesi, ülkenin en acil ihtiyaçlarından biridir”

İktidarın, toplumun taleplerine uygun reformlara gitmesi gerektiğine dikkat çeken Sağlam, “Sayın Cumhurbaşkanı ile Adalet Bakanının altını çizdiği hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri, hukuk devletinin ön koşullarıdır. Hukuki güvenlik ilkesi, hukuk normlarının öngörülebilir olmasını, bireylerin tüm işlemlerinde devlete güven duyabilmesini, devletin de yasal düzenlemelerde bu güveni zedelemekten kaçınmasını gerekli kılar. Belirlilik ilkesi ise yasal düzenlemelerin hem kişiler hem de idare yönünden herhangi bir kuşkuya yer vermeyecek şekilde açık, net, anlaşılır ve uygulanabilir olmasını gerektirir. Bu ilke ayrıca kamu otoritelerinin keyfi uygulamalarına karşı koruyucu hukuki mekanizmaları ifade etmektedir. Bugün ülkemizde yargı bağımsızlığı, kişi özgürlüğü, hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleri teorik tartışmaların ötesinde, güçlü toplumsal bir talebe dönüşmüştür. Siyasi iktidarın hızlı bir şekilde bu talebe uygun reformlara gitmesi, ülkenin en acil ihtiyaçlarından biridir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler