HÜDA PAR'dan anadil yürüyüşü

Anadil için yürüyüş gerçekleştiren HÜDA PAR, Kürt dilinin inkar edilmediğini, okullarda bu derslerin seçilebileceğini söyledi.

HÜDA PAR'dan anadil yürüyüşü

Batman'da HÜDA PAR, cuma namazı sonrası Gülistan Caddesi'ne kadar 'Anadilimiz için yürüyoruz' eylemi gerçekleştirdi.
Yürüyüş sonunda açıklama yapan HÜDA PAR Batman Milletvekili partisinin Batman Belediyesi Başkan adayı Serkan Ramanlı, "Bugün Kürdün inkarı yok, Kürt dilinin inkarı yok. Okullarda bu derslerin seçilmesinin imkanı var" diye konuştu.

Açıklamasını Kürtçe gerçekleştiren Ramanlı, Kürtçe'nin Kürtlerin varlığı olduğunu ifade etti. Ramanlı, "Bugün çocuklarımız Kürtçe'yi bilmiyor ve konuşmuyor. Bu ayıp, biz anne ve babaların ayıbıdır. Bundan yirmi yıl önce bizi inkar ediyorlardı. Varlığımızı kabul etmiyorlardı. Bugün okullarda dilimizi derslerde çocuklarımıza öğretiyorlar. Biz bu imkanları kullanmıyoruz.

Dilimiz varlığımızdır. İstikbalimizin teminatıdır. Laz, Çerkez, Zaza herkes dilini konuşsun, biliyorlarsa okusunlar, biliyorlarsa yazsınlar. Bizim çalışmamız da sadece bir parti çalışması değildir. Sadece biz değil, diğer partiler de vasifelerini yerine getirsinler. Bugün, bu fırsat vardır. Tercihlerinizi Kürtçe yapın ki, çocuklarımız diliyle varlığını sürdürsün. Dil yoksa kimlik yoktur. Dil yoksa istikbalde yoktur" diye konuştu.

Diğer kentlerde de yürüyüş yapılacağını dile getiren Ramanlı, yürüyüşün ardından gazetecilerden gelen soruları yanıtladı.

'KÜRTÇE HİZMETİN ÖNÜ AÇILMALI'
Kürtçe tiyatrolara yapılan yasaklamaların ve anadil üzerindeki engellerin hatırlatıldığı Ramanlı, "Dili yasaklamak bir insanlık suçudur. Kelimenin tam manasıyla budur. Bu insanlık suçu maalesef yıllarca bu topraklarda yapıldı yaşandı. Bir daha yaşansın istemiyoruz. Bugün Kürdün inkarı yok, Kürt dilinin inkarı yok. Okullarda bu derslerin seçilmesinin imkanı var. Ama bunu yeterince kullanmıyoruz.

Bunu kullanmak için toplum arasında, insanlarımız arasında anne babalara çok büyük görevler düşüyor. Bir nesli kaybetmiş olabiliriz. Ama geleceğimiz bizim elimizde. Fitri olana Allah'ın bahşettiğine tabiatımıza uygun olana aykırı ne varsa karşı durmamız gerekiyor. Hiçbir dil yasaklanamaz. Bütün diller Allah'ın ayetleridir. Allah'ın ayetlerini de inkar eden de Allah'a isyan etmiş demektir.

Biz kimseyi kimseden üstün tutmuyoruz. Biz ne kimseden üstünüz ne de kimse bizden üstündür. Hepimiz insanlıkta eşitiz ve eşiz. Herkesin dili saygındır, herkesin dili değerlidir. Herkesin dili kıymetlidir. Bu değerleri hep birlikte yaşatmalıyız. Yaşatmaya çalışmak için de gayret göstermeliyiz. Bugün biz Hüda-Par olarak üstmüze düşeni yapıyoruz. Diğer siyasi partiler de üzerlerine düşen bu vaziveyi yerine getirsinler. Aydınlarımız, gazetecilerimiz, yazarlarımız artık bu işe sahip çıksınlar. Sahip çıksınlar ki, geleceğimiz kararmasın.

100 yıl önce Kürtler arasında Kürtçe yüzde yüz konuşulurken bugün yapılan araştırmalar yüzde 20'ye düştüğünü gösteriyor. Eğer bugün bu fırsatları değerlendirmez bugünden tedbir almazsak yarın sokaklarımızda dilimizi konuşacak kimseyi bulamayız. Bu bizim elimizdedir. Devletin imkanları da buna elverişlidir. Bunu sonuna kadar kullanmalıyız. Kamuda Kürtçe hizmetin önü açılmalı, anadil de bir haktır. İnşalalh bunları teker teker elde edeceğiz" dedi.

Son olarak Ramanlı "Biz 85 milyon insan aynı vatanda aynı ülke bütünlüğü içinde birlikte kardeşçe yaşayabiliriz. Bunu Çanakkale'de ispat ettik. Bunu 15 Temmuz'da da ispat ettik. Kimsenin bizi birbirinden ayrıştırmaya bölüştürmeye ve düşmanlaştırmaya gücü yetmeyecek.

Kürt de Kürt gibi kalacak, Türk de Türk gibi kalacak. İkisi de kardeşce bu ülkede yaşayacak" diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz