Hurma oyunu… Satın aldığınız hurma mermiye dönüşebilir!

Ramazan ayı boyunca satılan hurmaların büyük bir bölümünün genetiği değiştirilmiş israil malı olduğu ve bu hurmaların 'Kudüs hurması' adı altında satıldığı belirtildi.

Hurma oyunu… Satın aldığınız hurma mermiye dönüşebilir!

İşgalci israil, Filistinlilere ait gasp ettiği arazilerde yetiştirdiği hurmalar, Kudüs hurması olarak satıyor. İsrail menşeli hurmalarda hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohum kullanıldığı belirtiliyor. İsrail'in markalarından hurma alınması durumunda, Gazze'deki soykırıma da destek verilmiş oluyor.

KUDÜS HURMASI ADI ALTINDA İSRAİL KENDİ ÜRÜNLERİ SATILIYOR

Ramazan ayı boyunca daha sık tercih edilen hurmaların önemli bir kısmının İsrail malı olduğu ve ‘Kudüs hurması’ adı altında satıldığı dikkat çekiyor. Hurma, özellikle Ramazan ayında İslam ülkeleri tarafından daha sık tercih edilen ve sofralarda yer alan bir gıda. Son yıllarda Ramazan ayı haricinde de bolca tüketilen bir ürün olarak öne çıkan hurmanın satışı Ramazan aylarında zirveye çıkıyor.

Birçok çeşidi olan hurmalar Türkiye’de Ürdün, Suudi Arabistan, İran, Irak, Tunus gibi birçok farklı bölgeden ithal ediliyor. Hurma ithalatı yapılan ülkeler arasında İsrail de yer alıyor ve İsrail’den ithal edilen hurmalar “Kudüs hurması” adı altında satılıyor.

İŞGAL EDİLEN FİLİSTİN TOPRAKLARINDAN

Özellikle medcul (madjoul) cinsi hurmaların önemli bir kısmı İsrail’de yetiştirilen hurmalardan oluşuyor.

Medcul hurma pazarının yarısına İsrail’in hakim olduğu belirtiliyor. İthal edilen medcul hurmaların bazıları ise Medine’de yetişiyor ve “Medine medcul” ismiyle satılıyor.

İsrail’in yıllık hurma ihracatı yaklaşık 340 milyon dolar seviyesinde. Hurma bahçeleri, Filistinlilerin işgal edilen toprakları üzerinde yer alıyor. Bunların bir kısmı da doğrudan Filistinlilerden gasp edilen bahçeler.

Yani İsrail’in ihraç ettiği hurmaların yetiştiği bahçeler Filistinlilerin zorla işgal edilen toprakları üzerinde bulunuyor.

Bu sebeple İsrail hurmaları boykot edilen mallar listesinde üst sıralarda yer alıyor. Boykot sebebiyle İsrail’in hurma piyasası zarar etse de hurma ihracatına hız kesmeden devam ediyor.

İSRAİL HURMALARIN GENETİĞİYLE OYNUYOR!

israil menşeli hurmalarda hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohum kullanıldığı, bu sebeple hurmaların daha iri olduğu bu oranda sağlıksız oldukları da belirtiliyor.

Filistin'deki katliamlar sebebiyle israil'i boykot eden alıcılar, satın aldıkları hurmaların menşe ülkesini kontrol ediyor.

Açık olarak satın alınan hurmalarda isim ve türün yanı sıra satıcıya sorulması da hurmanın nereden ithal edildiğini ortaya çıkarıyor.

Paketli hurmalarda ise paketin arkasında menşe ülke olarak, hurmanın nereden ithal edildiği belirtiliyor. israil'in bilinen hurma şirketleri ve alt markalarını ise şu firmalar oluşturuyor:

Hadiklaim

King Solomon

My Jool

Mehadrin

Galilee Export

Carmel Agrexco

AgriFood

Star Dates

Jordan River Dates

İSRAİL'İN EN ÇOK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİĞİ MEYVELERDEN BİRİ HURMA

Amerikan Müslümanları Filistin Hareketi (AMP), Filistin’in özgürlüğüne destek olmak için 12 İsrailli hurma markasına yönelik bir boykot başlattığını ilan etti.

AMP, İsrail’i, aralarında çocukların da bulunduğu Filistinli işçilerin sömürüldüğü ve işgal altındaki topraklarda hurma üretimi yaptığı gerekçesiyle kınadı.

AMP, boykotu destekleyen tüketicilere, İsrail, Batı Şeria ve Ürdün Vadisi’nde üretilen, kökeni belirsiz hurmaların alımından kaçınmaları çağrısında bulundu.

Haaretz gazetesinin raporuna göre, boykot girişimlerine direnmek amacıyla, İsrailli üreticiler, hurmaların menşeini gizlemek için etiket değişikliği yaparak bazı ithalatçılarla iş birliği yapıyor.

Son raporlara göre, geçen yıl Ekim ayında İsrail’in Türkiye’ye yaptığı hurma ihracatı yarı yarıya azaldı. Türkiye, İsrail’in toplam hurma ihracatının %10 civarında bir paya sahip.

İsrail Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre, yalnızca İsrail'den yapılan hurma ihracatının değeri 2022'de 338 milyon dolar olurken, diğer tüm meyvelerin ihracatı ise 432 milyon dolar oldu.

12 İSRAİL MARKASINA BOYKOT ÇAĞIRISI

Haaretz gazetesinin bildirdiğine göre, İsrail'in Medjul hurmalarının tanıtımı için planlanan 550 bin dolarlık reklam kampanyası, boykot endişeleri sebebiyle iptal edildi. Yani boykot girişimi işe yaramış oldu.

Hurma sektörü ile olan bir iş adamı Haaretz'e yaptığı açıklmada "Raflara yaklaşıp 'İsrail Malı' yazdığını gören herkes iki kere düşünecektir." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz