Huzur kaçtı!

BDP'nin, valiliğin yasaklama kararına rağmen Diyarbakır'da düzenlemekte ısrar ettiği miting şehrin huzurunu kaçırdı. Yasaklı mitinge katılmak isteyen BDP’li milletvekillerine izin verilmemesi üzerine, polis ile milletvekilleri arasında yarım saate yakın bir gerginlik yaşandı. Aralarında Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu BDP’liler ile Çevik Kuvvet polisi karşılıklı birbirlerini itti.

Huzur kaçtı!

BDP’nin Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı’nda yapmak istediği mitinge, Diyarbakır Valiliği Cuma günü izin vermediğini açıkladı. Valilik, izin vermeme gerekçesi olarak, sorunların çözümü için oluşan ortamın provoke edilebileceğini göstermişti.

Valiliğin kararına rağmen miting yapmak isteyen BDP’lilere Diyarbakır polisi izin vermedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt’ün de aralarında bulunduğu grup, il başkanlığı önünde parti otobüsüne binerek miting alanına gitmek istedi. BDP’nin önünde konuşlanan panzer, otobüsün çıkmasına izin vermedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile polis arasında yapılan kısa görüşmeden sonra da parti otobüsüne izin verilmedi. Polis, çocukların parti otobüsünü gördüğünde sağa sola saldırdığını belirtti. BDP’li grup yürüyerek miting alanına gitmek istedi. Polis, parti binası önünde kurduğu güvenlik çemberinden sadece milletvekili ve belediye başkanlarının çıkmasına izin verdi. Milletvekilleri, Bayındırlık Caddesi’ne inerek yürüyüşe başladı. Polis, burada da vekillerin önünü keserek, kanunsuz yürüyüş yapıldığını belirterek, izin verilmeyeceğini söyledi. Bu sırada Çevik Kuvvet polisini geçmek isteyen BDP’li milletvekili ve belediye başkanları arasında karşılıklı itişmeler yaşandı. BDP Genel Başkanı Demirtaş, milletvekilleriyle birlikte polis barikatını aşmaya çalışırken, “Bize izin verin, kanunsuz emri yerine getirmeyin.” dedi.

Ertuğrul Kürkçü’nün polislere bağırması üzerine Demirtaş, Kürkçü’ye dönerek, “Bu çocukların bir suçu yok. Onlara bağırma.” dedi. Milletvekili Kürkçü, “Bizim işimiz yürümektir, bize yol verin, çekilin önümüzden.” şeklinde bağırması da barikatın geçilmesine yaramadı.

Yarım saat boyunca Çevik Kuvvet barikatını aşmaya çalışan milletvekilleri, bunu başaramayınca yolun kenarında gölgeliğe geçerek bir süre dinlendi. Milletvekilleri, daha sonra araçlarıyla miting alanına geçti.

İSTASYON MEYDANI'NA ALINMAYAN GRUP POLİSE SALDIRDI

Diyarbakır’ın Bağlar ve Sur ilçelerinde bir araya gelen bazı kalabalık gruplar, İstasyon Meydanı'na girmek istedi. Polis, kalabalığı 3 kez uyararak mitingin yasaklı olduğunu belirtti. Buna rağmen alana girmek isteyen kalabalık, daha sonra polise taşlı saldırıda bulundu. Polis, grubu, tazyikli su ve biber gazı sıkarak dağıttı. Alanda bulunan bazı kişiler gözaltına alındı.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz