İblisçe saldırı

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan patlamaya ilişkin 'İstiklal'deki patlama 6 kişi öldü, 53 kişi yaralandı.' açıklamasını yaptı.

İblisçe saldırı

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesi'nde saat 16.20 sularında bir patlama meydana geldi. Olayla ilgili 5 Cumhuriyet savcısının görevlendirildi.

İstanbul Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'nde patlama oldu. Caddenin en kalabalık olduğu saatlerde meydana gelen patlamanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi gönderildi.

Polis ekipleri, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı araç ve yaya trafiğine kapattı. Caddeye geçişlere izin verilmezken, Taksim Camisi de kapatıldı. Güvenlik amacıyla helikopterin de havadan denetim yaptığı görüldü.

Patlama nedeniyle Taksim bölgesindeki bazı yollarda trafik geçici olarak durduruldu. Taksim Cumhuriyet Caddesi alt geçidi Şişli-Tarlabaşı yönü ile Unkapanı (Atatürk) Köprüsü Taksim yönü de geçici olarak trafiğe kapatıldı.

Olay yerinden canlı yayın yapan Habertürk kanalı, patlamanın İstiklal Caddesi'nin girişinin 200 metre ilerisinde, tramvay yolunun yakınındaki bir bankta meydana geldiğini duyurdu. Patlama nedeniyle yerde çukur oluştuğu belirtildi. Patlama nedeniyle çevredeki kaldırım taşları yerinden sökülürken, çok sayıda dükkanın camları kırıldı. Patlama sırasında caddede olan birçok kişi de dükkanlara sığındı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ayrıca polis patlamanın yaşandığı yerde bulunan binalarda kalanlara ikinci bir patlama istihbaratı olduğunu, bu nedenle kimsenin çıkmaması yönünde uyarılarda bulunuyor. Olası bir patlama durumunda bölgeye çok sayıda ambulans getirildi.

DHA'nın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatıldığını açıkladı. Olayla ilgili 5 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği belirtildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 16.54'te patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün saat 16.20 sıralarında Beyoğlu ilçemiz, Taksim İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine emniyet, sağlık, itfaiye ve AFAD ekiplerimiz sevk edilmiştir. Can kaybı ve yaralılarımız bulunmaktadır. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

Yerlikaya saat 17.43'te paylaştığı mesajında ise ilk belirlemelere göre, 4 kişinin hayatını kaybettiğini 38 kişinin de yaralandığını ifade etti. Yerlikaya mesajında, "Yaralılarımız tedavi altına alınmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır" dedi.

ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’ya hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. İstanbul Beyoğlu'nda bulunan İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamaya ilişkin konuşan Erdoğan, 6 kişinin vefat ettiğini, 53 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Erdoğan şu bilgileri verdi:

"Saat 16.20 sularında İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Hain saldırının hemen akabinde olay yerine hemen emniyet ve sağlık birimleri sevk edilmiş yaralılarımızın süratle çevredeki hastanelere intikali sağlanmıştır. Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki failleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye'yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır. Milletimiz İstiklal Caddesi'ndeki olayın önündeki ve arkasındaki olayın önündeki ve arkasındaki tüm unsurlarıyla ortaya çıkartılarak faillerinin hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsunlar. İstanbul Valimizden intikal eden rakam 4'ü olay yeri, 2'si ise hastanelerde olmak üzere 6 vefat söz konusu. Yaralı sayımız ise, 53. Bunun dışında çizikti vs. gibi farklı rakamlar gelebilir. Bu rakam valimizden bizzat aldığım rakamdır. Bunlar üzerinde de hastanelerde gerekli müdahaleler yapılmıştır. Yapılıyor. Kısa zamanda bu vatandaşlarımız da taburcu edilecektir."

'TERÖR KOKUSU VAR'

Sorulan bir soruya cevap veren Erdoğan, "Şu an itibariyle ilk incelemelerde, 'Kesin olarak bu terördür' dersek belki yanlış olur ama ilk gelişmeler, ilk valimin bize aktardığı bilgi burada bir terör kokusu var. Şu an itibariyle oradaki kaçışmalar falan. Bir kadının bu işte rol oynadığı noktasında ilk tespitler. Gerek İstanbul Emniyet Müdürümüz, gerek kamera incelemeleri bunlar devam ediyor. Bunların sonunda nihai kararı inşallah vereceğiz" ifadelerini kullandı.

'MİLLETİMİZ FAİLLERİN HAK ETTİKLERİ ŞEKİLDE CEZALANDIRILACAĞINDAN EMİN OLSUN'

Açıklama sonrası sosyal medya hesabından paylaşım yapan Erdoğan, "İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırıda vefat eden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemize, milletimize, İstanbul’umuza geçmiş olsun. Devletimizin ilgili birimleri bu kalleş saldırının faillerini ve arkasındaki mahfilleri ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Milletimiz bu saldırının faillerinin tüm unsurlarıyla ortaya çıkartılarak hak ettikleri şekilde cezalandırılacağından emin olsun" dedi. 

KIZILAY: ACİL KAN İHTİYACI BULUNMAMAKTADIR

Kızılay'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda da, "İstanbul'da meydana gelen patlamanın ardından civardaki hastanelere kan sevkiyatı yapılmıştır. Şu an acil kan ihtiyacı bulunmamaktadır" denildi. 

İNTERNETTE YAVAŞLAMA

Patlama sonrası birçok sosyal medya kullanıcısı internete erişimde problem yaşadığını belirtti. Kullanıcılar özellikle Twitter'a erişmekte sorun yaşıyor.

ALTUN: DEVLETİMİZİN TÜM KURUMLARI SORUŞTURMA YÜRÜTMEKTEDİR

Patlama sonrası Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Medya kuruluşlarını sorumlu olmaya, sosyal medya kaynaklı dezenformatif içeriklere itibar etmemeye, ilgili kamu otoritelerinin açıklamalarını esas almaya davet ediyoruz. (İstanbul'daki patlama) Yaşanan olayla ilgili olarak devletimizin tüm kurum ve kuruluşları hızlı, titiz ve etkin bir şekilde soruşturma yürütmektedir" açıklaması yaptı. 

SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un açıklaması ise şöyle: “İstanbul Beyoğlu İlçesi İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Cenab-ı Hak'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına sabırlar niyaz ediyorum. Tüm yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Aziz Milletimizin başı sağ olsun. Devletimiz ilgili bütün kurumlarıyla olay yerinde ve patlamadan etkilenen tüm insanlarımızın ve bölge esnafının yanındadır. Vatandaşlarımızın resmî kurumlarımızdan yapılan açıklamaları ve bilgilendirmeleri takip etmelerini hassaten rica ediyoruz.” 

AKŞENER: SALDIRIYI KINIYORUM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Başımız sağ olsun…” ifadelerini kullandı.   Akşener sözlerine şöyle devam etti: "Bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyorum. En kısa sürede faillerinin bulunması için ne yapılması gerekiyorsa yapılmasına biz de yardımcı olmak isteriz. Bunun da takipçisi olacağız. Arkadaşlarımızı bu konuyla ilgili görevlendirdik. Şu anda hayatını kaybetmiş vatandaşlarımız için de içeride bir Kuran Tilaveti yapılacak. Keşke çok daha güzel bir ortamda beraber olabilseydik. Ama bizim gibi stratejik öneme sahip ülkelerin bu tür problemleri oluyor. Tekrar söylüyorum bu alçakça saldırıyı kınıyorum, hem şahsım hem arkadaşlarım adına."

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, “Başımız Sağ Olsun. İstanbul İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana geldiğini ve can kayıplarının olduğunu üzüntüyle öğrendim” ifadelerine yer verdi ve şöyle devam etti: “Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. Başımız sağ olsun…”

BABACAN: ÇOK ÜZGÜNÜM

DEVA Genel Başkanı Ali Babacan ise patlamaya dair, “İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Çok üzgünüm. Can kaybının artmamasını umut ediyorum” mesajını paylaştı.

KILIÇDAROĞLU: MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, şu ifadeleri kullandı: "İstiklal Caddesi’nde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun!"

AKDENİZ: HALKA YÖNELİK SALDIRILAR İNSANLIK SUÇUDUR

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, patlamanın ardından paylaştığı mesajında, “Halka yönelik saldırılar nereden gelirse gelsin insanlık suçudur. Taksim’deki patlamayı kınıyor, lanetliyoruz. 7 Haziran-1 Kasım 2015’teki toplu katliamlara, travmalara bir kez daha geçit yok. Ülkenin karanlık tünelden çıkması için emek ve demokrasi güçleri kenetlenmelidir” dedi.

İMAMOĞLU: İNCELEMELER SÜRÜYOR

Twitter hesabından paylaşım yapan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da, şu açıklamalarda bulundu: "İstiklal Caddesi’ndeki İtfaiye ekiplerimizden bilgi aldım. Emniyet ile koordineli şekilde alanda incelemelerini sürdürüyorlar. Sağlık çalışanlarımızın da yoğun bir çabası söz konusu. Yaşamını yitirenlere bir kez daha Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dilerim."

Kaynak: Diyarbakır Söz