İflas mı etti?

Dicle Üniversitesi, bünyesindeki hastanelerin tıbbı sarf malzemesi alım ihalelerinin bedellerini ödememesi hastaneler iflas mı etti sorusunu gündeme getirirken, DTSO yetkililer hakkında "suç duyurusunda" bulunmaya hazırlanıyor.

İflas mı etti?

Dicle Üniversitesi’nin tıbbı sarf malzemesi alımının ihale bedellerini firmalara ödemeyerek açıkça suç işlediği bildirildi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Dicle Üniversitesi’nin (D.Ü.) ihaleye çıkardığı tıbbi sarf malzemelerinin ihalesini kazanan firmalara ödenek yokluğu nedeniyle ödeme yapmamasına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’dan (DTSO) tepki geldi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Dicle Üniversitesi’nin yaptığı ihaleyle temin ettiği tıbbı sarf malzemesinin ihale bedellerinin ilgili firmalara ödenmemesi suç olarak nitelendirildi. Açıklamada,  "Dicle Üniversitesi’nin yetkilileri gerçekleştirdikleri tıbbi sarf malzemesi alım ihalelerinin bedelini ilgili firmalara ödemeyerek yasaları açıkça ihlal etmektedirler." ifadeleri kullanıldı.

'AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTEDİR'

Yazılı açıklamada şöyle denildi; "Ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek alımını yapmış olduğu tıbbi/medikal sarf malzemelerin ödemelerini yapmayan üniversite yönetimi, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 5. Maddesi'nde belirtilen 'Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.' ile 4 Mart 2009 tarih ve 27159 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Mal Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 4. Maddesi'nde belirlenmiş olan 'Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.' amir hükümlerine aykırı davranarak açıkça suç işlemektedir”  Açıklamada ayrıca, Dicle Üniversitesi’nin sorumluklarını eksiksiz yerine getirme çağrısı yapıldı.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Dicle Üniversitesi yönetiminin benzer durumun çevre il üniversitelerinde yaşandığına dair savunmasına dikkat çekilen açıklamada, bu tür gerekçelerin kabul edilebilir bir gerekçe olmayacağı ifade edilen açıklamada, Dicle Üniversitesi’nin Batı ilerindeki firmalardan temin ettiği tıbbi sarf malzeme bedellerini zamanında ödemesini yaptığını, Diyarbakır firmalarının ödemesinin yapılmamasını haksızlık ve hukuksuzluk olarak değerlendiridi. Açıklamada, “Tamamen haksız ve hukuka aykırı bir yöntemle alacakları ödenmeyen firmaların hak ettikleri alacaklarının ivedilikle ödenmemesi durumunda ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunuyor, ilgili tüm kurum ve kuruluş yetkililerini göreve davet ediyoruz” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz