İftar menüsünde neler olmalı?

İşte bugün iftar sofranızı şenlendirecek iftar menüsü ve tarifleri...

İftar menüsünde neler olmalı?

İşte bugün iftar sofranızı şenlendirecek iftar menüsü ve tarifleri...

-Taze soğanlı mantar çorbası

-Ali nazik

-Şehriyeli bulgur pilavı

-Kalburabastı

TAZE SOĞANLI MANTAR ÇORBASI TARİFİ

İftar menüsü hazırlarken unutulmaması gereken çorbalar, bir yemeğe başlamanın en güzel yoludur. Hem pratik hem de hızlı bir seçenek olarak yapacağınız taze soğanlı mantar çorbası, yiyenlerin bir daha yemek isteyeceği, tadı unutulmaz bir tarif.

GEREKLİ MALZEMELER;

10 adet mantar

1 demet taze soğan

3 yemek kaşığı un

3 yemek kaşığı tereyağ

7 su bardağı su (ılık olmalı)

1 tatlı kaşığı tuz

1 tutam köri

Yapılışı;

Öncelikle 1 demet taze soğanı ince ince kıyın. Tencerenin içerisine koyduğunuz 1 yemek kaşığı tereyağ ile soteleyin. Ardından farklı bir tencerenin içerisinde 3 yemek kaşığı unu kalan 2 yemek kaşığı yağ ile karıştırarak rengi dönene kadar kavurun. Kavrulmuş unun üzerine yavaş yavaş ılık suyu ilave edin ve bu süreçte topaklanmasını engellemek adına durmadan karıştırın. Kaynadığında üzerine sotelediğiniz soğanları ilave edin. Tuz ve köriyi de ilave ederek 15 dakika daha kaynatın ve çorbanız hazır.

ALİ NAZİK TARİFİ

Malzemeleri;

400 gram orta yağlı kıyma

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kekik

1 çay kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı domates salçası

1 adet soğan

2 adet biber

1 yemek kaşığı sıvı yağ

3 yemek kaşığı tereyağı

Servis İçin:

2 adet kapya biber

2 adet köy biberi

İnce kıyılmış maydanoz

Yoğurtlu Patlıcan İçin:

1 kâse süzme yoğurt

5 adet patlıcan

1 çay kaşığı tuz

2 adet sarımsak

1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Patlıcan ve biberleri 200 derecedeki fırına koyup her tarafını iyice pişirerek yaklaşık 30 dakika boyunca közleyin.

Kıymalı harcı hazırlamak için tavaya tereyağını ekleyin ve sıvı yağını da koyup ısıtın. Ardından ısıtmış olduğunuz yağa soğanları ve köy biberini ekleyin.

Soğanlar kızarmaya başladıktan sonra 400 gram orta yağlı kıymayı ekleyin ve kıyma suyunu alıp ektikten sonra kavurmaya devam edin.

1 yemek kaşığı domates salçasını, 2 çay kaşığı tuzu, 1 çay kaşığı karabiberi, birer çay kaşığı kekik ve pul biberi de ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.

1 kâse süzme yoğurda 2 adet ezilmiş sarımsağı ekledikten sonra 1 çay kaşığı tuzu da ekleyip karıştırın.

Fırında közlemiş olduğunuz patlıcan ve biberleri bir kaba aktarıp üzerini kapatıp 15 dakika boyunca bekletin.

Patlıcanın kabuklarını soyup kararmasınlar diye üzerine biraz limon suyu ilave edebilirsiniz. Sonra patlıcanları alıp iyice ezin ve sarımsaklı yoğurt ile birleştirin.

Ilık tabağın üzerine yoğurtlu patlıcanı, közlenmiş biberleri ve kıymalı harcı iyi bir şekilde yerleştirin ve son işlem olarak üzerine doğramış olduğunuz maydanozu ekleyerek sıcak olarak servis edebilirsiniz.

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ

Sulu yemeğin yanına yakışacak, iftar menüsü listenizi tamamlayacak bulgur pilavı, hem doyurucu hem de yüksek besin değeri oranıyla mükemmel bir tercih olacaktır.

Gerekli malzemeler;

1 su bardağı pilavlık bulgur

Yarım çay bardağı tel şehriye

2 çorba kaşığı tereyağ

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı sıcak su (kemik suyu da kullanılabilir)

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı şeker

1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı;

Pilavlık tencere de denilen tabanı geniş bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını koyarak etirin.Tel şehriyeyi ekleyip altın sarısı bir renk alana kadar yağda kavurun. Ardından eklediğiniz bulguru da renk alana kadar kavurun. Kaynar olan suyu ekleyip karıştırın ve üzerine baharatı, tuzu, şekeri ekleyerek kapağını kapatıp pişmeye bırakın. 3-4 dakika yüksek ateşte ardından ise 7-8 dakika kısık ateşte pişirin. Bu süreyi tamamladıktan sonra su oranını kontrol ederek pişen bulgurun üzerine kağıt havlu serin ve 20 dakika dinlendirin. Demlenen pilavınızı ılık bir şekilde servis edebilirsiniz.

KALBURABASTI TARİFİ

Malzemeleri;

1,5 su bardağı süt

100 gram tereyağı

4 su bardağı un

3 yemek kaşığı irmik

1,5 yemek kaşığı yoğurt

250 gram dövülmüş ceviz

Bir tatlı kaşığı kabartma tozu

Şerbet için;

2 su bardağı şeker

2 su bardağı su

Yarım limon

Yapılışı;

Kalburabastı tarifine başlarken önce şerbetinizi hazırlayın. Su ile şekerinizi bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra yarım limonunuzu içine sıkın. Kaynadıktan sonra şerbeti ocağınızdan alın ve bir kenarda bekletin.

Lezzetli bir tatlı için kıvamı tutturmak oldukça önemli. Tereyağı, süt, yoğurt, sıvıyağ ve irmiğinizi bir kaba boşaltın. Un ile kabartma tozunu da ekleyerek yoğurun. Hamur iyice yoğrulduktan sonra kıvama gelecektir, kıvama geldikten sonra küçük bezeler halinde hamuru alın, elinizde kapattıktan sonra şekil verip fırına atın. (İçine ceviz de koyabilirsiniz.)

Burada önemli olan nokta tatlının pişirilmeden önce fırının sıcak olmasıdır. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar kalburabastılarınızı pişirin. Kalburabastılar piştikten sonra fırından çıkarın ve üzerine şerbeti dökün. Ortalama 1.5 saat bekledikten sonra muhteşem kalburabastı tatlısı hazır olacak.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz