Görüş Bildir

İhtarlı Çağrı! Zorla Getirme

Aydoğan'a mahkemeden "ihtaratlı" çağrı gelirken, Yüksekdağ hakkında mahkemeye zorla getirilme kararı çıktı.

İhtarlı Çağrı! Zorla Getirme

Ahmet DEMİR/Kenan ÖZGEN

DİYARBAKIR - Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın "zorla getirilmesine ve SEGBİS aracılığıyla ifadesinin alınmasına" karar verilirken, Diyarbakır'dan ise Milletvekili Nursel Aydoğan'a, hakkında 11 yıldan 32 seneye kadar hapis istemiyle açılan davaya katılmaması halinde zorla getirileceğine dair çağrı kağıdı gönderildi.

Aydoğan'ın 2011 yılında katıldığı bazı eylemlere ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti. Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa'da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından önceden Aydoğan hakkında birden çok kez "terör örgütünün propagandasını yapmak", "2911 Sayılı Yasa'ya muhalefet etmek" ve "silahlı terör terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak" suçlarından 11 yıldan 32 seneye kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.

Duruşmalara katılmayan Aydoğan hakkında, "ihtaratlı" çağrı kağıdı hazırlandı. Aydoğan'a gönderilen çağrı kağıdında "Mazeretiniz olmadığı halde duruşmaya gelmediğinizde CMK 176/2 maddesi uyarınca zorla getirileceğiniz, CMK 206/1 maddesi uyarınca delillerin ortaya konulmasına başlanacağı, CMK 98/3 maddesi gereğince hakkınızda yakalama emri düzenleneceği ihtar olunur." ifadelerine yer verildi.

İDDİANAMEDEN

Aydoğan hakkında hazırlanan iddianamede, 2011 yılında farklı tarihlerde Aydoğan'ın, Şırnak'ın Uludere ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışma sonucu 12 örgüt mensubunun ölü olarak ele geçirilmesine ilişkin, terör örgütüne müzahir yayın organlarında eylem çağrılarında bulunduğu belirtildi.

Terör örgütü PKK ve illegal uzantılarınca, örgüt mensuplarının cenazelerine sahip çıkılması ve "anılarına ilan edilen 3 günlük yas" kapsamında eylem çağrıları yapıldığı kaydedilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Aydoğan, eylem çağrıları doğrultusunda gerçekleştirilen yasa dışı yürüyüş ve basın açıklamasına bilerek ve isteyerek katılarak, öldürülen örgüt mensupları için saygı duruşunda bulunmuştur. Tunceli'nin Pülümür ilçesi kırsalında güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada öldürülen terör örgütü mensuplarının Diyarbakır'daki cenaze törenlerine katılıp, çoğunluğu yüzleri kapalı kişiler tarafından terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterleri açılmış, yasa dışı slogan atılmıştır. Aydoğan, PKK terör örgütünü temsil eden sözde 'bayrağa' sarılı tabut içerisinde elde taşınan örgüt mensubunun cenazesini takip ederek, Yeniköy mezarlığına definleri için yapılan törene katılmak suretiyle suç işlemiştir."

İSTENİLEN CEZA

İddianamede HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan hakkında birden çok kez "terör örgütünün propagandasını yapmak", "2911 Sayılı Yasa'ya muhalefet etmek" ve  "silahlı terör terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suretiyle örgüt üyesi olmak" suçlarından 11 yıldan 32 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

YÜKSEKDAĞA ZORLA GETİRME

Öte yandan, Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince, "Terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın mahkemeye zorla getirilmesi, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifadesinin alınması kararlaştırıldı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının, Yüksekdağ hakkında, "Sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye ve PYD'ye yaslıyoruz." açıklamaları nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak ve silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesi talebiyle hazırladığı iddianamenin kabulünün ardından ilk duruşma Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya sanık Yüksekdağ katılmazken, avukatları Sevda Çelik Özbingöl ile Bekir Benek duruşmada hazır bulundu.

Avukat Özbingöl, milletvekili Yüksekdağ'ın mahkemeye zorla getirilemeyeceğini ileri sürerek, ayrıntılı beyanda bulunacaklarını belirtti.

Terör içerikli kritik duruşmaya katılmayan Yüksekdağ'ın "zorla getirilmesine ve SEGBİS aracılığıyla ifadesinin alınmasına" karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

İbrahim Ayhan için de

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan hakkında, sosyal paylaşım sitesinde yayımladığı mesajda, 'terör örgütü propagandası' yapmak suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.  Şanlıurfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Ayhan'ın katılmadığı duruşmada, avukatları Bekir Benek ve Sevda Çelik Özbingöl hazır bulundu. Mahkeme heyeti, Ayhan'ın bulunduğu kentteki mahkemeye zorla getirilerek Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle ifadesinin alınması kararını verip duruşmayı erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi