Görüş Bildir

İki bin Kürtçe öğretmen isteği

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 45 bin öğretmenin atanacağına ilişkin verdiği müjde büyük yankı uyandırırken, Kürt Dil Hareketi, atamalarda 2 bin Kürtçe öğretmenin yer almasını talep etti.

İki bin Kürtçe öğretmen isteği

Kürt Dil Hareketi (HEZKURD) Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öğretmen adaylarına yönelik verdiği 45 bin öğretmen atamasına ilişkin müjdeli haberi dikkat çekerek, 2 bin Kürtçe öğretmenin kapsama alınarak, atanması çağrısında bulundu.

Bu taleplerinin yayılması için çağrıda bulunan HEZKURD Genel Koordinatörü Bulgan, “Yarın (22 Mart 21:00) herkesi tag çalışmasına bekliyoruz!” dedi. “Cumhurbaşkanı @RTErdogan 45 bin öğretmen ataması yapacaklarını bildirdi” diyerek Erdoğan’ın açıklamasının hatırlatan Fevzi Bulgan, “2 bin tanesi Kürdoloji mezunu  Kürtçe öğretmenlere ayrılsın!” ifadelerine yer verdi.

Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî/Zazakî lehçeleri, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamındaki seçmeli dersler arasında yer alıyor. Türkiye’de, Eylül 2012’de yayımlanan yönetmenlikle yabancı dil kontenjanında “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adı altında Kürtçe seçmeli dersi, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) müfredatına girdi.

KÜRTÇE EĞİTİM

Müfredat, 12 yıllık mecburi Türkçe eğitiminin 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarında, öğrencilerin bir sınıf ya da yeterli grup oluşturacak sayıya ulaşması halinde haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî/Kirmanckî) ders alınabileceği yönündeydi.

Aynı yıl 28 ilde Kürtçe (Kurmancî/Kirmanckî) dersini 18 bin 847 öğrenci seçti ancak geride kalan zaman içerisinde değişik gerekçelerle özel Kürtçe kurslar engellendiği gibi okullarda da Kürtçe seçmeli derslere devam edilmedi.

MEB’in “Kürtçe Seçmeli Ders Haritası”na göre, birçok ilde 10 sayısına ulaşılamadığı için Kürtçe seçmeli ders olarak okullarda yerini alamadı.

Seçmeli Kürtçe dersini talep eden öğrencilerin ailelerine göre ise kimi okul müdürleri yeterli derslik olmadığı için öğrencilere Kürtçeyi seçtirmedi, kimilerine göre de Kürtçe öğretmeni olmadığı için Kürtçeyi seçenler başka derslere kaydırıldı. Şu anda Türkiye genelinde sadece 79 Kürtçe öğretmeni ders veriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi