İki yılda 28 kayyım

2 yıl içerisinde, HDP’li 3 büyükşehir, 33 ilçe ve 8 belde olmak üzere toplam 49 belediyesine kayyım atandı. Görevreh ayıhah Çınar beyediyesine kayyım atanmazken, meclis üyeleri kendi aralarında başkan seçti.

İki yılda 28 kayyım

Halkların demokratik Partisi'nin Doğu ve Güneydoğu illerindeki Belediye Başkanları görevden alınarak, yerine kayyum atanmasının iki yılı geride kaldı. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 2 yıl içerisinde HDP’nin elinden 49 belediye başkanı alınarak, yerlerine kayyım atandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3’ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe, 12'si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. Ancak seçimin hemen ardından 6 belediye eşbaşkanı ve 56 meclis üyesinin mazbataları Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilmeleri gerekçe gösterilerek iptal edildi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu kararla mazbataları sandıklardan ikinci parti olarak çıkan AK Partili adaylara verildi.

KAYYIM BELEDİYELERİ

Buarada, 19 Ağustos 2019’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanları görevden alınarak, yerlerine kayyım atandı. Son olarak 2 Ekim 2020’de Kars Belediyesi’ne kayyım atanması ile yerel seçimlerinde 65 belediye kazanan HDP’li 48 belediyeye kayyum atanmış oldu. 6 belediye başkanının mazbatası seçimlerin hemen ardından KHK gerekçesiyle iptal edilirken, 4 belediye başkanı ihraç ya da istifa  yoluyla ayrıldığı HDP’de ittifakla seçilen 1 belediye başkanı da kendi partisine geçti. Böylece HDP’nin elinde 65 belediyeden dördü ilçe ikisi belde olmak üzere 6 belediye kaldı.

HDP ÖNÜNDE EYLEM YAPILDI

HDP'nin Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasının 2’nci yıldönümüne ilişkin HDP Van İl Örgütü önünde açıklama yapıldı. Eyleme, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri, yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları ile çok sayıda kişi katıldı.

‘KAYYIMLARI GÖNDERECEĞİZ’

HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, bugün karanlık bir dönemin teşhirini yaptıklarını söyleyerek, “2014 seçimlerinden 2 yıl sonra, daha önceden hazırlanmış senaryolar hayata geçirildi. Halkımız bunu kabul etmedi, kabul etmeyecektir. Kayyımlar atandığı andan itibaren belediye binalarımızı karakol gibi taş duvarlarla çevrildi, halktan uzaklaştırıldı. O günden bugüne kadar yapılan gasptır, rüşvettir ve demokratik hakların ortadan kaldırılmasıdır. Ant olsun ki kayyımları geldikleri yere göndereceğiz” dedi. 

TUTUKLU DEĞİL, REHİNELER

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise konuşmasına tutuklu belediye eşbaşkanlarını selamlayarak başladı. Belediye eşbaşkanlarının tutuklu değil rehin olduğunu söyleyen Beştaş, “Rehin alınmak demek; hiçbir kural tanımadan halkın iradesini sahip çıktığı ve gerçekleri söylediği için insanları dört duvar arasına alınmasıdır. Şuan Türkiye’nin dört bir yanı kayım rejimine teslim ediliyor. İlk kayyım atanmasında ‘Sesizimi çıkarmazsak ülke kayyım rejimine teslim edilecek’ demiştik ve bugün o korkularımız gerçekleşti” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz