Görüş Bildir

İranlı aileler de eyleme katıldı

HDP önündeki oturma eylemi, 15'inci gününü geride bıraktı.

İranlı aileler de eyleme katıldı

Dağa kaçırılan çocukları için Diyarbakır annelerinin HDP il binası önünde başlattığı oturma eylemine İran'dan katılan aileler de "evlat nöbeti" tutuyor.  5 yıl önce PKK'nın kaçırdığını düşündüğü oğlu Ahmet için eyleme katılan Vahide Sunar ile birlikte 15'inci günde 35 oldu.

Çocukları kayıp olan ailelerin, 3 Eylül'den itibaren HDP önünde başlattıkları oturma eylemi 15'inci güne girerken, dün sabah, 5 yıl önce Diyarbakır'ın Dicle ilçesine gidip, PKK tarafından kaçırıldığını iddia ettiği oğlu Ahmet (22) için HDP önüne gelen Vahide Sunar, oturma eylemine başladı. Daha önce böyle bir şeye cesaret edemediğini ancak bu aileleri görünce cesaretlenip, geldiğini ifade eden Vahide Sunar, oğlunun PKK'nın elinde olduğunu düşündüğünü söyledi.

"Oğlum 2014 yılında 17 yaşındayken Diyarbakır'ın Dicle ilçesine çalışmak için gitti. O günden beri kendisinden haber alamadım. PKK'dan şüpheleniyorum." diyen Sunar, televizyonda evlatlarına kavuşma ümidiyle eylem yapan anneleri görerek, oturma eylemine katılmak için geldiğini belirtti. Sunar ile birlikte HDP önünde oturma eylemindeki aile sayısı 35 oldu.

Oturma eylemine katılanlardan Remziye Akkoyun, Hurinaz Omay ve Muhittin Avonan'ın, HDP binasına girmeye kalkışması üzerine gerginlik yaşandı. Araya polislerin girmesiyle gerginlik sonlandırılırken, aileleri evlatları için bekleyen diğer aileler sakinleştirdi.

'BURAYI SURİYE GİBİ YAPACAKLAR'

HDP önünde yaşanan gerginlikte HDP'lilere ve PKK'ya tepki gösteren Muhittin Avonan, "Askerimize, polisimize silah sıkıyorlar, benim polisime, askerime silah sıkmasınlar, dara gelince de hemen polisi çağırıyorlar, çağırmasınlar o zaman. Gidiyorlar PKK’ya YPG’ye sığınıyorlar. Benim yeğenim asker, 4 ay askerlik yaptı, kaçırdılar. Asker olmasa polis olmasa biz bu memlekette nasıl yaşayacağız. Burayı Suriye gibi yapacaklar, vallahi de billahi de Suriye gibi yapacaklar" dedi.

İRAN'DAN GELEN 5 AİLE

Dün Oturma eylemine İran'dan katılan 10 kişiden oluşan 5 aile, PKK'nın İran kanadı PJAK'a katılan çocuklarına duydukları özlemi dile getirdi. Kardeşi Ümid Abduli için oturma eylemine katılan Rüstem Abduli, yaptığı açıklamada, kardeşinden 9 yıldır haber alamadığını, dağa kaçırıldığını düşündüğünü söyledi.

"Kardeşim 15 yaşındaydı. Bize 'Oraya gidersen kardeşin seni görür.' dediler. Nerede olursa olsun onu bekliyoruz. Kardeşimi getirmelerini bekliyoruz. Kardeşim bizi burada gördüğü zaman gelsin istiyoruz. Umutluyum kardeşim bizi burada görür." diyen Abduli, kardeşine kavuşmak istediğini belirtti.

İSLAM'IN HANGİ KANUNU KABUL EDER

Oğlu İlyas Hakimi için oturma eylemine katılan baba Fahim Hakimi, Kürtçe yaptığı açıklamada, çocuğunun 17 yaşındayken dağa kaçırıldığını belirtti.

Kaçırıldıktan 2 yıl sonra bir arkadaşının PKK'dan kaçarak geldiğini anlatan Hakimi, "Bana 'Çocuğun PKK'nın içinde.' dediler. 5,5 senedir hiç haber alamadım. İki sefer kalp rahatsızlığı geçirdim ve ameliyat oldum. Çocuğumun annesi de yerdedir, hastadır. Kalan iki çocuğumun da gözleri görmüyor. Çocuğumuz yaşıyor mu yaşamıyor mu bilmek istiyoruz. İstiyoruz ki buradan bir haber gitsin çocuğumuza." diye konuştu.

Seslerinin duyulması için, annelere destek olmak için İran'dan geldiklerine işaret eden Hakimi, şunları kaydetti: "Buraya geldik çünkü bize 'HDP'den çocuğunuzla ilgili haber alabilirsiniz.' dediler. Bu bir zulümdür. 5-6 senedir çocuğumuzla ilgili haber alamıyoruz. Çocuklarımızı bizden kopardılar. İslam'ın hangi kanunu bunu kabul eder? Çocuklarımızın yaşayıp yaşamadıkları konusunda bir haberimiz olsun istiyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi