Görüş Bildir

Israr ve yasak huzuru bozdu

Diyarbakır dün; "Israr ve Yasağın" çekişmesine sahne oldu, olaylar kentin bir çok semtini sardı, "huzurun" yerini gerilim ve olaylar aldı.

Israr ve yasak huzuru bozdu

BDP'nin, valiliğin yasaklama kararına rağmen Diyarbakır'da düzenlemekte ısrar ettiği miting "ısrar ve yasağın" çatışmasına döndü, 2 milyon nüfuslu şehrin huzuru kaçtı. Yasaklı mitinge katılmak isteyen BDP'li milletvekillerine izin verilmemesi üzerine, polis ile milletvekilleri arasında patlak veren gerginlik kentin bir çok semtine sıçradı. Aralarında Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu BDP'liler ile Çevik Kuvvet polisi karşılıklı birbirlerini iterken, çıkan olaylar geç saatlerde şehrin bir çok semtinde devam ederken, çok sayıda polis ile gösterici yaralandı. Gözaltına alınanların sayısı ise bilinmiyor.

KENTİN HUZURU KAÇTI

BDP ve DTK'nin Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanı'nda yapmak istediği mitinge, Diyarbakır Valiliği Cuma günü izin vermediğini açıkladı. Valilik, izin vermeme gerekçesi olarak, sorunların çözümü için oluşan ortamın provoke edilebileceğini iddia etti.

BDP'NİN MİTİNG ISRARI

Valiliğin kararını hukuki bulmayan ve adına "Özgürlük Miting" verilen miting yapmakta ısrar eden BDP'lilere Diyarbakır polisi dün izin vermedi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt'ün de aralarında bulunduğu grup, il başkanlığı önünde öğlen saatlerine doğru parti otobüsüne binerek miting alanına gitmek istedi. BDP'nin önünde konuşlanan panzer, otobüsün çıkmasına izin vermedi.

BAYDEMİR POLİS GÖRÜŞMESİ

Buarada, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile polis arasında yapılan kısa görüşmeden sonra da parti otobüsüne izin verilmedi. Polis, çocukların parti otobüsünü gördüğünde sağa sola saldırdığını belirtti. BDP'li grup yürüyerek miting alanına gitmek istedi. Polis, parti binası önünde kurduğu güvenlik çemberinden sadece milletvekili ve belediye başkanlarının çıkmasına izin verdi.

MİLLETVEKİLLERİ YÜRÜMEK İSTEDİ

Milletvekilleri, Bayındırlık Caddesi'ne inerek yürüyüşe başladı. Polis, burada da vekillerin önünü keserek, kanunsuz yürüyüş yapıldığını belirterek, izin verilmeyeceğini söyledi. Bu sırada Çevik Kuvvet polisini geçmek isteyen BDP'li milletvekili ve belediye başkanları arasında karşılıklı itişmeler yaşandı. BDP Genel Başkanı Demirtaş, milletvekilleriyle birlikte polis barikatını aşmaya çalışırken, "Bize izin verin, kanunsuz emri yerine getirmeyin." dedi.

BU ÇOCUKLARIN SUÇU YOK

Ertuğrul Kürkçü'nün polislere bağırması üzerine Demirtaş, Kürkçü'ye dönerek, "Bu çocukların bir suçu yok. Onlara bağırma." dedi. Milletvekili Kürkçü, "Bizim işimiz yürümektir, bize yol verin, çekilin önümüzden." şeklinde bağırması da barikatın geçilmesine yaramadı.

Yarım saat boyunca Çevik Kuvvet barikatını aşmaya çalışan milletvekilleri, bunu başaramayınca yolun kenarında gölgeliğe geçerek bir süre dinlendi. Milletvekilleri, daha sonra araçlarıyla miting alanına geçti.

İSTASYON MEYDANI'NA ALINMADILAR

Bağlar ve Sur ilçelerinde bir araya gelen bazı kalabalık gruplar, İstasyon Meydanı'na girmek istedi. Polis, kalabalığı uyararak mitingin yasaklı olduğunu belirtti. Buna rağmen alana girmek isteyen kalabalık, daha sonra polise taşlı saldırıda bulundu. Polis, grubu, tazyikli su ve biber gazı sıkarak dağıttı. Alanda bulunan bazı kişiler gözaltına alındı.

MİLLETVEKİLİ BULDAN YARALANDI

Buarada, Polis ekipleri tarafından kalabalığa atılan gaz bombasının ayağına isabet ettiği BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan yaralandı. Ayağından yaralanan Buldan, çevredeki kalabalık tarafından araca bindirilerek hastaneye kaldırıldı.

MİLLETVEKİLLERİNE POLİS MÜDAHALESİ

İstasyon Meydanı'nda toplanan ve aralarında Selahattin Demirtaş, Osman Baydemir, Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu milletvekili grubuna polis ekipleri TOMA araçlarıyla tazyikli su sıktı. Tazyikli sulu müdahalede milletvekilleri de ıslanırken, çıkan arbede esnasında Ertuğrul Kürkçü polis ekipleri tarafından coplandı. Tazyikli suyun ardından Osman Baydemir ve Selahattin Demirtaş TOMA aracını yumrukladı. Polisin kalabalığa tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmesi sonucunda birçok vatandaş yaralandı.

YASAKLAMA KARARINI VERENLER

Demirtaş, polis ekiplerine bağırarak, tüm engellemelere rağmen İstasyon Meydanı'nda olduklarını söyledi. Demirtaş, "Sıkın sıkın öldürün, siz değil bu yasaklama kararını verenler buraya gelsin" diye tepki gösterdi.

KOŞUYOLU TRAFİĞE KAPANDI

Şehrin diğer semtlerinde Polisin izin vermemesine rağmen yollara çıkan eylemciler Koşuyolu Caddesi'de lastik yakarak yolu çift şeritten trafiğe kapattı. Bölgeye giden polis zırhlı araçlarına göstericilerin ses bombalarıyla saldırmasının ardından polis ekipleri de tazyikli su ve biber gazı kullanarak müdahalede bulundu. Diyarbakır'ın birçok semtinde bir anda çıkan olaylar yüzünden cadde ve sokaklar adeta savaş alanına döndü. Polisin müdahalesi ile Koşuyolu Caddesi'ni trafiğe kapatan eylemciler ara sokaklara kaçarken, Ofis semtinde bulunan Ekinciler Caddesi'de göstericiler tarafından trafiğe kapatıldı. Sloganlar atarak yolu trafiğe kapatan kalabalığa polisin müdahale etmesiyle ortalık karıştı.

TÜM POLİSLERE 'ÇELİK YELEK GİYİN' TALİMATI

Olaylar kentin değişik yerlerinde devam ederken, yüzleri maskeli bir grubun üzerinde silahlar bulunduğu ve polise silahlı saldırıda bulunacağı istihbaratı üzerine tüm görevlilerin çelik yelek giymesi talimatı verildi.

Ayrıca tüm görevlilerin olaylara zırhlı araçlarla müdahalede bulunulması ve kesinlikle araçlardan inmemeleri istendi. Polislere ara sokaklara girmemeleri talimatı da verilirken, çıkan olaylar yer yer sürüyor. Olaylarda polise, ses bombası, havai fişek, molotof ve taşlı saldırılarda bulunuluyor. Polis, İstasyan Meydanı'na çıkan tüm cadde ve sokakları zırhlı araçlarla kapattı. Polise, miting yapılacağı belirtilen İstasyon Meydanı'nı hiç kimsenin sokulmaması talimatı verildi.

BOMBALI ARAÇ ALARMI

Bu arada bir kadının taşadığı sırt çantasında av tüfeği bulunduğu bildirilip, eşgali verilerek takip edilmesi istendi. Kentte bomba yüklü bir aracın da bulunduğu ileri sürülürken, önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Çıkan olaylarda bazı polislerin yaralandığı öğrenildi. Gösteri yapan gruplar, bazı araçları da ateşe verip yaktı.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, tüm birimlere telsizle talimat vererek, çok dikkatli olmalarını istedi. Sağlam, "Provokatif eylemlere karşı duyarlı olalım. Vekillere karşı dikkatli, duyarlı hareket edelim. Olaylara karışanlara kesinlikle gözaltı yapalım" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi