Görüş Bildir

İstanbul'da Newroz'u: Halk yağmura rağmen Yenikapı'ya akın etti

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) öncülüğünde İstanbul Yenikapı'da düzenlenen Newroz kutlamalarında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz” dedi.

İstanbul'da Newroz'u: Halk yağmura rağmen Yenikapı'ya akın etti

İstanbul newrozu, Barış Anneleri'nin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. 2023 Newroz kutlamaları bu yıl "Her dem Newroz, her dem azadi" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" sloganıyla kutlandı. Newroz kutlamaları için saat 11.00 itibariyle yağmura rağmen Yenikapı Marmaray istasyonu çıkışında toplanmalar başladı. "Newroz piroz be" sloganlaları atan kortejler Yenikapı Miting alanına yürüdü.

Halayların çekildiği alanda, Maraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden binlerce insan unutulmadı. Kalabalık, Amedspor'a yönelik Bursa'da yapılan ırkçı saldırı da alandakiler tarafında protesto edildi.

İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri adına Kürtçe ve Türkçe Newroz açıklaması okundu. Açıklamada, Newroz’un bu sene deprem nedeniyle buruk karşılandığı ifade edildi.

‘BARIŞI DA ADALETİ DE ÖZGÜRLÜĞÜ DE 14 MAYIS’TA İLAN EDECEĞİZ’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Maalesef bu yılki Newroz biraz buruk, acılıdır, öfkelidir. Depremde yaşamını yitirenlere adanmıştır. Bir kez daha can veren, yaşamını yitiren, enkazın altında kalan bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum. Depremin üzerinden bir aydan fazla bir zaman geçmesine rağmen acıların dinmediğini, yaraların sarılmadığını gördük, buna tanık olduk. Bir şey daha ortaya çıktı, insanlık, dayanışma, birlik ve beraberlik. Herkes bu dayanışma ile yaralarını sarmaya çalıştı, herkes acılarını dindirmeye çalıştı. Bizler bu ülkeyi yönetenlerin depremdeki duyarsızlığını gördük. Bu ülkeyi yönetenlerin depremi bir kader olarak ifade ettiklerinde, depremde zarar görenlerin yaralarını sarmadığını gördük. İnsanları açlıkla, soğukla terbiye etmeye çalıştıklarını gördük. Şunu bilsinler deprem ve AKP-MHP iktidarı bu ülkenin kaderi olmaktan çıkacaktır” dedi.

“AKP’nin ve küçük ortağının bu ülkeyi son kez yönettiğini herkes bilmelidir” diyerek 14 Mayıs seçimlerine işaret eden Buldan, “Çok az bir zaman kaldı. İki aydan az bir süresi var. 14 Mayıs, bizler açısından önemli bir fırsattır. Aynı zamanda milat olacaktır. AKP-MHP’nin bu seçimlerde Türkiye halklarının ne kadar büyük olduğunu, Kürtlerin ne kadar iradeli olduğunu, kadınların gençlerin ülkeyi değiştirme gücünü ortaya çıkaracağı bir tarihtir. Bu meydanı dolduranlar şunu bilsin, demokrasi meydanlarda yazılır, barış meydanlarda ilan edilir. Barışı da adaleti de özgürlüğü de bizler 14 Mayıs tarihinde sandıklarda ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İktidara seslenen Buldan, şöyle devam etti: “Kürtlere hakaret ederek, Türkiye halklarına parmak sallayarak, her gün tehdit ederek seçim süreci yürütemezsiniz. Buna müsaade etmeyeceğiz. Hareketlerinize de tehditlerinize de boyun eğecek bir halk yok artık. Kürtler de Türkler de Ermeniler de Süryaniler de bu ülkenin bütün inançları, kimlikleri, mezhepleri, renkleri bu ülkeyi değiştirmek için yaşamı inşa etmek için kadınların özgürlüğü için gençlerin geleceği için el ele omuz omuza 14 Mayıs’ta seçimlerde sandıklarda olacak, seçimleri de kazanacağız, kendi geleceğimizi mutlaka inşa edeceğiz” dedi.

EMEP GENEL BAŞKANI AKDENİZ: İKTİDARI GÖNDERMEYE HAZIR MISINIZ?

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın’ın konuşmaların ardından sahne alan sanatçı Gülseven Medar, Kürtçe, Türkçe ve Ermenice ezgileri depremde yaşamını yitirenler için seslendirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi