İşte o fotoğraf İşte o görüşme

BDP’lilerin Öcalan’ın mektubunu Murat Karayılan’a teslim ettiği gün neler konuşuldu?

İşte o fotoğraf İşte o görüşme

İMRALI'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın, Kandil'deki PKK'lılara yazdığı mektubu götüren BDP milletvekillerinin, Kuzey Irak'taki örgüt yöneticileriyle buluştukları toplantının fotoğrafları, örgüt çizgisindeki yayın organlarında yer aldı.

BDP heyetinin açıklamasına göre Kandil'de yapılan PKK ile görüşmesi, 1 Mart günü gerçekleşti. Bu görüşmede çekilen fotoğrafta masanın başında PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, solunda ise sırasıyla milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ahmet Türk, Altan Tan ile KCK Türkiye sorumlusu ve Diyarbakır’da görülen KCK ana davasını bir numaralı sanığı Sabri Ok görülüyor. Masada Karayılan'ın sağında ise Aysel Tuğluk ve adı öğrenilemeyen başka bir PKK’lı bulunuyor. Bu fotoğrafın yer verildiği PKK çizgisindeki yayınlarda görüşmenin PKK'nın Kandil'deki kampında yapıldığı belirtildi.

KARAYILAN NE KONUŞTU

BDP’lilerin Öcalan’ın mektubunu Murat Karayılan’a teslim ettiği gün neler konuşuldu? Karayılan “Tutanakların yayınlanmasına çok tepki gösterdiğiniz ve soruşturma açılması için BDP’ye talimat ilettiğiniz iddia edildi” sorusuna, “Bu doğru değil. Bizimle BDP arasında bir rapor-talimat hukuku yoktur. Olsa olsa öneri olabilir. Biz görüşme notlarının sızdırılmış olması konusundaki görüşlerimizi bir eleştiri olarak ifade ettik. Bunun dışında bizim yaptığımız bir şey yoktur. Fakat ben, BDP kendi içinde bunu soruşturabilmeli ve sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmalıdır, diye düşünüyorum. Ama bunu bizzat BDP heyetine de iletmiş değiliz. Sadece eleştirel görüşlerimizi ifade ettik” dedi.

ANF’ye göre Karayılan Öcalan'ın mektubu konusunda önemli oranda bir kanaat oluştuğunu ancak halen üzerinde düşünmeleri gereken noktalar olduğunu kaydetti. Karayılan “İlk kez Eşbaşkanlar düzeyinde bir BDP heyeti alanımıza gelmiştir... Görüşmemizde kendileriyle çok yönlü bir tartışma yapma imkânı bulduk. Sanırım her iki taraf için de oldukça yararlı bir tartışma olmuştur" dedi. Karayılan İmralı'da başlayan yeni sürecin yaşamsallaşması ve gerçekleşmesi için yapılan bu ilk "resmi görüşmenin" önemli bir rolü olacağı görüşünü savundu.

“SADECE BDP’LİLERİN GİDİP GELMESİ YETMİYOR”

Bölgede ülkelerin birbirleriyle anlaşmazlıkları, uluslararası devletlerin bölgedeki etkinlikleri yüzünden, içlerinde Kürtlerin yaşadığı coğrafya parçalarının yeni bir durumla karşı karşı geldiğini özetleyen Karayılan, şimdi daha güçlü olduklarını savundu. Karayılan Abdullah Öcalan ile “paylaşma gereğini hissettikleri hususlar” bulunduğunu belirtirken, “Aslında kesin ve net bir karar için sadece BDP’lilerin gidip gelmesi yetmemektedir; doğrudan bir ilişkiye ihtiyaç vardır. Bu konuda BDP’lilerin oynadığı rol küçümsenemez bir roldür. Kalıcı kararlaşmalara gitmek için kesinlikle onların da aktif bir biçimde dahil olmalarının bir gereklilik olduğu konusunda hiçbir şüphe olamaz. Her iki taraf için BDP’nin önemli, kolaylaştırıcı bir rolünün olacağı açık ortadadır. Bu aşamada BDP’liler üzerinden de olsa Önderliğimizle sürdürülen ilişkinin önemi açıktır. Biz bu ilişki halkasını değerlendirerek kesinleşen bir kararlaşmaya gitmeyi esas alacağız” dedi.

BİR HAFTA İÇİNDE BIRAKILACAKLAR

Karayılan’ın açıklamalarından bazı satırlar şöyle:

“-Şimdi teknik hazırlıklar yapılıyor. Bir hafta içerisinde elimizde tutsak bulunan devlet görevlilerini teslim etmeyi kararlaştırmışız... Eğer tekrar BDP heyeti veya başka siyasi partiler ya da ilgili STK’ler gelirlerse biz kendilerine teslim edebiliriz.

-Metnin, sürece bir biçimde çomak sokmak isteyen bazı kesimler tarafından çalınıp sızdırıldığı ihtimali yüksek bir ihtimal olarak öne çıkmaktadır. Bu hususu tabii ki başta BDP olmak üzere ilgili kesimler netleştirmeli. Kamuoyunun da onlardan beklentisi budur. Yani nasıl sızdırıldığı konusunu açıklığa kavuşturmaları gerekiyor... Fakat metnin sızdırılmış olması, öyle büyük bir facia da değildir. Yani biz, ‘bu sabotajdır’, bilmem ‘2. Oslo sızdırmasıdır’ türündeki değerlendirmeleri de abartılı buluyoruz... Yine bu metin, 4 kişi arasında yapılmış bir konuşmadır, onu olduğu gibi kamuoyunun önüne dökmek de ahlaki olarak yerinde bulunmayabilir. Bunlar doğrudur. Fakat biz bu görüşme notunun yayınlanmış olmasını da bir felaket olarak görmüyoruz. Şimdi olmamalıydı, zamansız oldu, her şeyi zamanında ve yerinde yapmak daha doğrudur. Ama olmuşsa da herkes çözüme dönük kararlılığını belirttiğine göre bir felaket gibi de görmemek gerekiyor.”

“BDP’YE TALİMAT VERMEYİZ OLSA OLSA ÖNERİDE BULUNURUZ”

Karayılan “Tutanakların yayınlanmasına çok tepki gösterdiğiniz ve soruşturma açılması için BDP’ye talimat ilettiğiniz iddia edildi” sorusuna, “Bu doğru değil. Bizimle BDP arasında bir rapor-talimat hukuku yoktur. Olsa olsa öneri olabilir. Biz görüşme notlarının sızdırılmış olması konusundaki görüşlerimizi bir eleştiri olarak ifade ettik. Bunun dışında bizim yaptığımız bir şey yoktur. Fakat ben, BDP kendi içinde bunu soruşturabilmeli ve sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmalıdır, diye düşünüyorum. Ama bunu bizzat BDP heyetine de iletmiş değiliz. Sadece eleştirel görüşlerimizi ifade ettik” dedi.

Öneriler konusunda Karayılan, “Hiç kimsenin kaybetmediği, herkes açısından ‘kazan kazan’ formülünün söz konusu olduğu bir çerçeve eksen alınıyor. Burada geri adım atma, ileri adım atma, kazanma ya da kaybetme değil, herkesin kazanacağı bir formülasyondan bahsediliyor. Tabii ki tarafların bunu doğru anlaması önemlidir. Biz PKK olarak bunu anlamaya ve buna anlam biçmeye çalışıyoruz. Çünkü bizim için hemen algılanması ve hemen gereklerinin yapılması öyle basit-sıradan bir şey değildir” dedi.

BDP FAZLA İYİMSER YAKLAŞIYOR

Karayılan ortamı tozpembe göstermeye gerek olmadığını belirtirken, “legal Kürt siyaseti de bu konuda fazla iyimser yaklaşıyor, toplumu da bu yönlü yönlendirmeye çalışıyor. Fakat tüm toplumumuzun ve tüm Kürt siyasetçilerinin, yine ilgili bütün çevrelerin ve de Türkiyeli dostların bu konuda daha temkinli bir iyimserlikle yaklaşmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum” dedi. İmralı’da bir devlet heyetiyle yaptığı diyaloglar sonucu şimdi bir çözüm perspektifini netleştirme çabasının söz konusu olduğunu kaydeden Murat Karayılan, “Bunun için bizlerden ve çeşitli kesimlerden görüş istemiştir. Henüz ortada karşı tarafın netleşmiş bir projesi yoktur. Sadece yürütülen tartışmalar vardır” dedi.

Murat Karayılan İmralı’nın gönderdiği mektubun kendilerinde önemli oranda bir kanaat oluşturmuş olsa da halen üzerinde düşünmeleri gereken noktalar da bulunduğunu kaydederken, “Bu açıdan bizim karar almamız kolay değildir” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler