İzleme heyeti doğru çıktı!

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, daha önce kuruluşunu reddettiği İzleme Kurulu'na ilişkin çalışmaların sürdüğünü ve bu kurulun 5-6 kişiden oluşacağını bildirdi.

İzleme heyeti doğru çıktı!
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık'ı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı hedef alan Akdoğan, "Çözüm Süreci var diye bunların saygısızlıklarını sineye çekecek değiliz. Misliyle de gereken cevabı veririz" açıklamasında bulundu.

DİYARBAKIR-Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Akdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın önceki gün kü açıklamalarına ilişkin, "Kendi hareketini, kendi kitlesinin geleceği üzerine bir plan, hesap yapmak yerine, başkalarının nasıl engelleneceği üzerine siyaset yapan bir tarz" diyerek eleştirilerde bulundu. Demirtaş'ın açıklamasını "Aslında bu CHP'nin siyaset tarzının bir benzeri" sözleriyle suçlayan Akdoğan, "Bu yüzden Demirtaş siyaseti ile CHP siyaseti ruh ikizi olarak da adlandırılabilir. AK Parti kaybetsin de ülke batarsa batsın' anlayışı. Zamanında Sayın Cumhurbaşkanımız için 'Muhtar bile olamaz' denmişti ama süreçte neler olduğunu hep birlikte gördük. Demek ki akıllanmamışlar" sözleriyle yorumladı.

Sürecin mimarı Erdoğan'dır Çözüm sürecinin, AK Parti'ye duyulan güven sayesinde sürdüğünü ve mimarının da Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söyleyen Akdoğan, "Bu süreci Tayyip Erdoğan başlatmıştır. Ona duyulan güven sebebiyle büyük bir toplumsal destek oluşmuştur ve Hükümet'e duyulan güvenle bu süreç devam etmektedir" dedi. Akdoğan, "Artık sürekli farklılıklara vurgu yapmak yerine birlikteliklere, ortak noktalara vurgu yapmak lazım. Birlikte nasıl bir gelecek inşa edeceğiz, buna vurgu yapmak lazım. Sürekli farklılıkları kaşımak yerine birliklere, ortak noktalara vurgu yapan bir dil kullanılması da gerekiyor. Özellikle sorunu sürekli kaşıyan ve konuşanların bunu artık yapması gerekiyor ve bu bekleniyor. Sen Türklerin kaygısını, batının hassasiyetini de dile getireceksin. Empati çift taraflı yapılır, tek taraflı empati olmaz" şeklinde konuştu.

'İzleme Komitesi çalışmaları sürüyor' Akdoğan, çözüm süreci kapsamında İzleme Kurulu kurulmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Kısa süre önce İzleme Kuruluna ilişkin yalanlamalarda bulunan Akdoğan, Kurul'da yer alacak bazı isimlerin de belirlendiğini ifade ederek, "Devlet ne dediyse onu yapmaktadır, kesinlikle ikircikli bir yaklaşım içerisinde değildir. Ama bunların uydurmaları ve yalanlarıyla uğraşacak halimiz de yok. Bu konu üzerinde durduğumuz, çalıştığımız konulardan biridir. Sayısı 5-6'yı geçmemek üzere bir çalışma yapılmaktadır. Birtakım isimler de belirlenmiştir. Ama bu önümüzdeki hafta Sayın Başbakanımızın nihai kararını vereceği bir konu" diye konuştu.

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık'ı hedef aldı Başbakan Yardımcısı Akdoğan, KCK Eş Başkanı Cemil Bayık'ın açıklamalarına dair bir soru üzerine de şunları kaydetti: "Ben teröristim, istediğime hakaret edebilirim' diye bir anlayışa sahipse, kimse kusura bakmasın, Çözüm Süreci var diye bunların saygısızlıklarını sineye çekecek değiliz. Misliyle de gereken cevabı veririz. Bu şahıs, yetersizliği sebebiyle 30 yıldır kenarda duruyordu şimdi sanıyorum bir pozisyon elde etmiş. Bu olsa olsa Öcalan'ın kuru söğütten düdük yapabilme becerisini gösterir. Bunun ötesinde de bir anlamı olamaz. Kandil üzerinden süreci sabote etmek isteyen, örgütü denklemde tutmak isteyen veya sürecin bu şekilde parçası olmak isteyen ülkelerin veya odakların etkili olduğu bir dış dinamiklerden söz edilebilir diye düşünüyorum."

'Maddeleri geri çekmeye dönük bir irade söz konusu değil' Hükümetin "İç Güvenlik Paketi" kamuoyunu "Polis yasası" diye tanımladığı düzenlemelere ilişkin çıkarılması gereken öncelikli yasalar bulunduğuna dikkati çeken Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İç Güvenlik Paketi komisyona geri çekildi. Bu, görüşülen ve kabul edilen maddeleri gözden çıkardığımız anlamına gelmiyor. Meclisin yoğunluğu ve bir süre sonra milletvekili listeleri açıklanacağı için Nisan'ın ilk haftasından sonra Meclisin çalışması zorlanacak. Bu arada çıkarılması gereken daha öncelikli yasalarımız da var. Bundan dolayı İç Güvenlik Paketi'nin 60 küsur maddesi nüfusla ilgili düzenlemeler, bunları çıkarmak için komisyona geri çekildi ve şu anda komisyonda bu işlem gerçekleşiyor. Genel Kuruldan geçen maddeleri geri çekmeye dönük bir irade söz konusu değil."

Kaynak: Diyarbakır Söz