Kaplan: Tutuklu vekiller için Meclis Başkanı'nı bekliyoruz

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, tutuklu milletvekillerinin durumu ile ilgili olarak, “Üç muhalefet partisi olarak şu an itibariyle Meclis Başkanını bekliyoruz; süreç devam mı edecek, noktalanacak mı onu öğrenmek istiyoruz” dedi.

Kaplan: Tutuklu vekiller için Meclis Başkanı'nı bekliyoruz

Kaplan, Meclis’te TÜSİAD Parlamento İşleri Komisyonu üyelerini kabul etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kaplan, Adalet Komisyonu’nda 3. Yargı Paketi görüşülürken denetimli serbestliğin kapsamının genişletildiğinin hatırlatılması ve bunun tutuklu vekilleri de kapsayacağı yönündeki değerlendirmelerin sorulması üzerine, tutuklu milletvekillerinin 3. Yargı Paketinin konusu olmadığını söyledi.

Tutuklu vekillerin şu an zaten Anayasa’nın 83. Maddesine aykırı biçimde tutuklu bulunduklarını yineleyen Kaplan, şunları kaydetti: “Sabahat Tuncel örneği var, Bölükbaşı örneği var geçmişte. Kesinlikle şu anda tutuklulukları hukuksuz. Biz üç muhalefet partisi bir teklif sunduk. Dedik ki, tutuklanamazlar, dönem sonuna bırakılırlar, yani bu yasama dönemi sonuna. Bunu sulandırmanın, 3. Yargı Paketine dolambaçlı koymanın anlamı yok. AK Parti’nin en büyük yanlışı, Meclis ile AKP MYK’sını birbirine karıştırıyorlar.

Üç parti Meclis Başkanını çağrısı üzerine gitti; Meclis Başkanı Başbakan ile görüştükten sonra bir çağrı yaptı. Sonra Başbakanlıkta 1 Mayıs’ta milletvekilleri zirvesi yapıldı. Top AKP MYK’ya atıldı. AKP MYK’sı mı Meclis’i yönlendiriyor? Onlar milletvekili mi? Milletin iradesi tutuklu olanlardır.

Burada bir yanlışlık var. AK Parti’ye tavsiyemiz; en son Cumhurbaşkanıyla Berlin’e giden heyetin yaşadığı kriz benzeri krizlerle her gün yüzleşmemesi açısından, bu sorunu çözmesi gerekiyor.

Meclis Başkanının da bu gelişmeden sonra üç muhalefet partisini çağırıp bilgilendirmesi gerekiyor. Ya bu süreci noktalar ya da devam eder. Yani bütün bunların muhatabı artık Meclis Başkanıdır. Üç muhalefet partisi olarak şu an itibariyle Meclis Başkanını bekliyoruz; süreç devam mı edecek, noktalanacak mı onu öğrenmek istiyoruz.”

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz