Karadeniz’de sel felaketi! Bakanlar bölgede

Karadeniz’de yaşanan sel felaketiyle ilgili İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu yaşanan bu olayın tüm dünyada yaşanan iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirterek iklimin artık normal koşullardan bağımsız yepyeni bir düzenle hareket etmeye başladığının görüldüğünü ifade etti. Karadeniz’deki sel felaketiyle ilgili bakanlar Yerlikaya, Tunç, Uraloğlu ve Yumaklı da bölgede selden etkilenen yerlere giderek son durumla ilgili bilgi aldı ve çalışmaları yerinde incelediler. İşte Karadeniz’deki sel felaketinde son durum…

Karadeniz’de sel felaketi! Bakanlar bölgede

Türkiye'nin iklim değişikliğinden etkilenen ülkelerin başında geldiğini, ülkenin farklı yerlerinde farklı iklim görüldüğünü dile getiren Bozoğlu, şunları söyledi:

"Karadeniz Bölgesi'nde sel felaketleri yaşanırken İç Anadolu Bölgesi'nde bazen kuraklığın bazen ise soğuk havaların yaşandığını görüyoruz. Türkiye 3 tarafı denizlerle çevrili olduğu için iklim kriziyle etkileşen bütün konuları ne yazık ki yaşıyor. Hem denizden kaynaklı hem de karasal iklimden kaynaklı sorunlar yaşanıyor. İklim krizi dünyada farklı etkiler gösterirken Türkiye'de bütün etkilerini gösterebiliyor. Denizlerde yükselme ve asitlenme, tür çeşitliliğinde azalma, orman yangınları, yağış hacimde değişme ve sel felaketleri Türkiye'de yaşanıyor. Bu, Türkiye'nin coğrafi yapısı ve konumundan kaynaklı."

AFETLER VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ÇÖZÜM "ERKEN UYARI SİSTEMİ"

İklim değişikliğiyle mücadele için erken uyarı sistemi kurulması gerektiğini aktaran Bozoğlu, "Şu an Türkiye'de küçük ölçekli, mahalle bazında, daha kapsayıcı ve toplumu uyaran kurumları harekete geçiren erken uyarı sistemi ne yazık ki kurulmuş değil. Eldeki veriler doğrultusunda sel felaketlerinden zarar görmemek, orman yangınlarına karşı hazırlıklı olabilmek için buna ihtiyaç var. Bilim insanları ve akademisyenler bu konuda destek vermeye hazır." ifadelerini kullandı.

Bozoğlu, afet yönetimi konusunda Türkiye'nin operasyonel kabiliyetini artırması gerektiğini dile getirerek, "Kurumlar arası işbirliğini artıran, belediyelerle hükümetin kurumları arasında işbirliğini güçlendiren kabiliyete ihtiyaç var. İklim değişikliği kaynaklı afetlerin yönetilmesi için bütçe ayrılması, ekipmanların ve stratejik planların buna göre hazırlanması gerekiyor." dedi.

Sel felaketleri ve orman yangınlarından sonra kentlerdeki afet atıklarının insanların sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Bozoğlu, mevzuatta yer almasına karşın Türkiye'de hala afet atıklarıyla ilgili rehber bulunmadığını belirtti.

BAKAN YUMAKLI DÜZCE’DE

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, selden etkilenen Düzce için yeni risklerin beklenmediğini belirterek, "Şu anda gözlerimiz Doğu Karadeniz tarafında. Oradaki arkadaşlarımız da tamamıyla AFAD koordinasyonunda gerekenleri yapıyorlar." dedi.

Gölyaka ilçesine bağlı Toptepe kırsalında incelemelerde bulunan Yumaklı, yaklaşık 500 metre rakımdaki seyir terasından sular altında kalan ekili araziler ile ormanlık alanı gözlemledi.

Düzce Valisi Cevdet Atay, AK Parti Düzce Milletvekilleri Ayşe Keşir ve Ercan Öztürk, DSİ, Karayolları ve Orman Bölge müdürleri ile AFAD başta olmak üzere ilgili kurum müdürleri, taşkınlardan zarar gören yerlerle ilgili Yumaklı'ya bilgi verdi.

BAKAN URALOĞLU ALTINORDU’DA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ordu'da sağanaktan etkilenen Altınordu ilçesinde incelemede bulunarak, vatandaşlarla bir araya geldi.

Karadeniz Sahil Yolu'nun Altınordu ilçe merkezi güzergahında devam eden çalışmaları inceleyen Bakan Uraloğlu, ilgililerden bilgi aldı.

Sağanaktan etkilenen esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Uraloğlu, Taşbaşı Mahallesi'nden Sırrıpaşa Caddesi'ne bağlanan noktada da toprak birikintisi ve su baskınlarının verdiği tahribatları inceledi.

Bülbül Deresi'nin olduğu kesimde incelemede bulunan Uraloğlu, buradaki esnaf ve vatandaşlara da geçmiş olsun temennisinde bulundu.

CİDE’DE SEL BASKINLARI

Kastamonu'nun Cide ilçesinde, şiddetli yağış nedeniyle bazı evlerin giriş katlarını su bastı.

Kentte dünden bu yana devam eden ve etkisini giderek artıran sağanak nedeniyle Memiş Mahallesi'nden geçen Memiş Deresi ile Kumluca Mahallesi'nden geçen Irmak Deresi taştı.

İki mahallede giriş ve bodrum katlarında bulunan çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Su birikintileri nedeniyle yollar ve bazı bahçeler su altında kaldı.

Cide-Bartın kara yolu da su taşkını nedeniyle ulaşıma kapandı, sel suyunun denize sürüklediği manda telef oldu. Suyun çekilmeye başlamasıyla Cide-Bartın kara yolu, yeniden trafiğe açıldı.

Cide Belediyesi, Özel İdare, Karayolları, Orman Bölge Müdürlüğü ve AFAD ekipleri, evlere dolan suyu tahliye etmeye çalışıyor.

YERLİKAYA VE TUNÇ SEL BÖLGESİNDE

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, selden etkilenen Bartın'da incelemelerde bulundu, vatandaşları ziyaret etti.

Bakanlar Yerlikaya ve Tunç, selden etkilenen Yalı mevkisindeki incelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, yaptığı açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Karadeniz için 15 turuncu, 4 de sarı kodlu uyarıda bulunduğunu, tahminlerin tutması üzerine bölgede kuvvetli yağışın etkili olduğunu belirtti.

Zaman zaman metrekareye 250 kilogram yağış düşen yerler olduğunu bildiren Yerlikaya, Bartın'ın da metrekareye 150-250 kilogram arasında kuvvetli yağış aldığını söyledi.

Kuvvetli yağışın haneler, iş yerleri ve tarım arazilerinde su baskınlarına sebep olduğunu anımsatan Yerlikaya, Batı ve Orta Karadeniz'de aşırı yağışlardan etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kaynak: Anadolu Ajansı