Görüş Bildir

Karanlığa mahkumlar

Batman’ın Kozluk ilçesinde elektrik direği ile evinin arası 10 metre olan vatandaş, elektriksiz yaşamak zorunda bırakıldığını belirterek, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Karanlığa mahkumlar

Kozluk'un Tuzlagözü köyüne bağlı Yokuşlu mezrasında kendi imkânlarıyla elektrik direklerini ve tellerini evlerine kadar çeken mezra sakinleri 2 yıldır kendilerine elektrik verilmediğinden dolayı zor şartlar altında yaşamak zorunda bırakıldıklarını belirterek, yaşanan duruma tepki gösterdiler.

13 bin TL masraf ederek evine kadar elektrik teli çektiğini ancak yaptığı tüm girişimlere rağmen mağduriyetine bir çözüm yolu bulamadığını belirten Abdulkadir Sönmezsoy, tek isteğinin kendilerine elektrik verilerek mağduriyetlerinin giderilmesi olduğunu söyledi.

Kendi imkânıyla 23 direk alarak 13 bin TL masraf yaptığını, buna rağmen elektriksiz kaldığını söyleyen Abdulkadir Sönmezsoy, "Hiç kimse bir kapı bana açmıyor. Elektrik kurumuna gidiyorum bana, ‘Batman’a git’ diyorlar. Batman’a gidiyorum, oradakiler de bana, ‘Kozluk’a git’ diyor. Nereye gitsem beni başlarından kovuyorlar. Benim çocuklarım var ve hepsi okuyor, öğrenciler. 2 senedir ben kendi imkânımla 23 direk almışım, un fabrikasından elektrik çektim. Bugün un fabrikası bana elektrik vermiyor, çaresizim. 4 tane öğrencim var. Elektrik istiyorum, başka bir şey istemiyorum. 13 bin TL bu direklere masraf ettim kendi imkânımla. 5 aboneyiz burada. Gerekli tüm başvurularımızı da yapmışız." dedi.

"Elektrik sorunu su sıkıntısını da beraberinde getiriyor"

Mezrada varolan elektrik sorunu su sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Mezraya elektrik verilmediğinden su dinamolarının çalışmadığını ve bu yüzden 150 metre ilerdeki su kuyusundan tulumlarla eve su taşımak zorunda kaldıklarını belirten Sönmezsoy, “Ne buzdolabı, ne de çamaşır makinesi çalışıyor. Dinamo çalışmadığından su da yok. Hiçbir şey yok. Elektrik sorunu su sıkıntısını da beraberinde getiriyor. Buraya bir trafo kurularak elektrik verilmesini istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanım diyor ki, ‘hiçbir köy, hiçbir ev elektriksiz, susuz kalmayacak’ fakat bugün ben elektriksizim, susuzum. Çaresiziz ve artık nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Karanlıkta çaresizce oturuyoruz.” diye konuştu.

‘’Nereye gitsek bizi başımızdan kovuyorlar’’

Elektriksiz kalmanın en büyük sıkıntısını kardeşlerinin çektiğini, sınav vakitlerinde sınavlarına çalışamadıklarını ifade eden Suat Sönmezsoy ise Türkiye vatandaşı olduklarını hatırlattı.

Sönmezsoy, “Buradan yetkililere sesleniyorum; kardeşlerim okuyor. Hiçbir şey yapamıyoruz. Geceleri ders çalışamıyorlar. Benim engelli kardeşim var, oda geceleri rahatsız oluyor bu durumdan. Elektrik olmadığından yıkanamıyoruz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi hiçbir şey çalışmıyor. Kendi imkânlarımızla elektrik direğini getirdik yine de elektrik vermiyorlar. Biz ne yapalım, nereye gidelim, nereye sığınalım? Biz de vatandaş değil miyiz? Benim annem yoruluyor, soğuk suyla bizim kıyafetlerimizi yıkamak zorunda kalıyor. Yıkayamadığı zaman köye motorla götürüp geri götürüyorum. Her gün gidip başka yerlerde duş almak zorunda kalıyoruz. Biz 6 aydır burada elektriksiziz. Nereye gitsek bizi başımızdan kovuyorlar. Bizim de kimliğimizde TC yazıyor. Seçim zamanı geldiğinde herkes oy istemeye koşuyor. Ama bizim elektriğimiz yok kimse bize ses vermiyor. Ne yapalım 6 aydır böyleyiz. Karanlıkta yatıyoruz, karanlıkta kalkıyoruz.”  diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.

“Elektriksizlikten dolayı derslerimden geri kalıyorum”

Kozluk Merkez Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencisi Sultan Sönmezsoy ise elektriksiz kalmaktan dolayı ders çalışamadığını, anne ve babası hasta olduğu için de yurda gidemediğini söyledi.

Sönmezsoy, “Elektriksizlikten dolayı derslerimden geri kalıyorum. Bu elektrik sorunumuza bir çözüm bulunsun. Biz çok mağduruz. Biz Türkiye vatandaşı değil miyiz ki bize elektrik vermiyorlar. Aylardır biz burada elektriksiziz. Hiç kimse gelip buraya bir el atmıyor. Hayatımızla oynuyorlar resmen. Ben YKS’ye hazırlık yapıyorum ve derslerime adapte olamıyorum, üzülüyorum.” ifadelerini kullandı.

‘’Perişanız ve bir an önce elektrik verilmesini istiyoruz’’

Hasta olduğu halde soğuk havada çamaşırlarını elle yıkamak zorunda kaldığını söyleyen Fehime Sönmezsoy, “Burada elektriksiziz, susuzuz, makinesiziz. Çocuklarımız küçüktür ve akşamları kapı dışına çıkmaktan korkuyorlar karanlık olduğu için. 9 nüfusun elbisesini elle yıkıyorum. Ben fıtık hastasıyım, doğru dürüst bir iş de yapamıyorum ama mecburum her gün elbise yıkamaya. Çocuklarım öğrencidir. Temiz olmasalar millet arasına giremezler. 2-3 gündür elbiselerimiz kurumuyor. Bırakıyoruz dışarı yağmur yağıyor, ıslanınca tekrar içeri alıyoruz. Buzdolaba bırakacak yemek yapamıyoruz çünkü çalışmıyor. Perişanız ve bir an önce elektrik verilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Derslerine mum ışığı altında çalışıyorlar

Sönmezsoy ailesinin okul okuyan 4 çocuğu mum ışığı altında geceleri ders çalışmak zorunda kalıyor.

Kozluk Atatürk İlkokulunda okuyan 3. sınıf öğrencisi Nisa Sönmezsoy, “Kaç yıldır elektriksiziz ve ödevlerimizi doğru dürüst yapamıyoruz. Öğretmenimiz de ‘siz neden ödevlerinizi yapmıyorsunuz?’ diyor. Her gün mum ışığında ödevlerimizi yapmak zorunda kalıyoruz. Arkadaşlarımızdan geri kalıyoruz. Testlerden, derslerden her şeyden geri kalmışız şu anda. Elektrik istiyoruz.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi