Karayolları trafik yönetmenliğinde değişiklik

İçişleri Bakanlığından karayolları trafik yönetmenliğinde değişiklik yaptı, değişiklikler Resmi Gazetede yayınlandı. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, B sınıfı ehliyeti olanlar başvuru yapmaları halinde A1 sınıfındaki motosikletleri de kullanabilecek.

Karayolları trafik yönetmenliğinde değişiklik

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde değişiklik yapılması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Değişiklikle birlikte B sınıfı ehliyeti olanlar, A1 sınıfındaki (125 cc-11 kw-14 hp ) motosikletleri kullanabilecek. 

Motosiklet kullanmak isteyen B sınıfındaki sürücülerde başvuru tarihinden 5 yıl öncesine kadar ehliyetinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmaması, en az 2 yıl B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olması şartları aranacak.

Resmi Gazete'de yer alan değişiklik şu şekilde:

"B sınıfı sürücü belgesi ile;

a) Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,

b) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,

c) Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak,

koşullarıyla Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde bu fıkrada belirtilen şartları taşıyanlar için belirlenen direksiyon eğitimi dersinin tamamlanarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere ülkemiz sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler de sürülebilir. Bu duruma ilişkin olarak sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenir, ayrıca sürücü belgesi üzerine kod yazılmaz. Ancak söz konusu kişiler istemeleri halinde 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilirler. Sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişinin bu fıkrada sayılan şartlardan herhangi birini kaybetmesi ya da 2918 sayılı Kanuna istinaden sürücü belgesinin geçici veya daimî olarak geri alınması halinde başka bir işleme gerek kalmaksızın bu yetkisi trafik kolluğu veya sürücü belgesi vermeye yetkili birimlerce iptal edilir.”

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz