Görüş Bildir

Kardeşlik duygularıyla haykıralım

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Nevruz Bayramı kutlamaları nedeniyle mesaj yayınlayarak, Diyarbakır halkının Nevruz Bayramını kutladı.

Kardeşlik duygularıyla haykıralım

Yayımlanan mesajında; “Kelime manası 'yenigün' anlamını taşıyan Nevruz, Orta Asya'dan, Ortadoğu’ya ve Balkanlardaki milletlere kadar çok geniş bir bölgede kültür ve inançlarla birçok halk ve topluluk tarafından baharın gelişi olarak kutlanmaktadır” diyen Vali Toprak şöyle dedi:

KÜLTÜR DEĞERLERİ

Nevruz, her milletin kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı ve coşkuyla karşılandığı bir gündür. Geniş bir coğrafyada tabiatın uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu kültüründe de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır. Herhangi bir dine, bir mezhebe veya etnik bir kökene mensup insanların kutladığı bir bayram olmayan Nevruz, farklılıkların hep beraber nasıl da ahenk içerisinde yaşadığını bizlere gösterir.

Nevruz, yeni bir baharın başlangıcı, bolluk ve bereketin sembolü olarak kabul edilmiş ve geçmişten günümüze kadar bir bayram havasında kutlanmıştır. Nevruz, insanlar arasındaki sevgi ve saygıyı kuvvetlendiren, dargınlıkları unutturan, tüm insanları kardeşçe kucaklaştıran, birlikte yaşama isteğini güçlendiren, inançların serbestçe sergilendiği bir bayram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle, baharın gelişini ifade eden Nevruz Bayramının amacına ve anlamına uygun olarak kutlanması oldukça büyük önem arz etmektedir. Tüm halkımız, her yıl baharın gelişini çeşitli şenliklerle kutlamakta ve bahse konu bu günü mutlu bir şekilde karşılamaktadır.

KARDEŞLİK BAĞLARI

21 Mart'ta Kuzey yarım kürede gece ile gündüz eşitlenir, havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye başlar. 21 Mart ile birlikte tabiatın tekrar canlanması gibi insanların ruhları da neşelenir ve gönüller yaşam sevinciyle dolar... Kardeşlik bağları toprağın bağrındaki tohumun filizlendiği gibi dal budak filizlenir...

Baharla büyüyen renk renk çiçekler, toplumlar arasındaki farklılıkların bir zenginlik olduğunu vurgular... Farklı renkteki bahar çiçekleri nasıl bir ahenk içinde tabiatı güzelleştiriyorsa farklı kültürleri yaşayan, farklı dilleri konuşan ve farklı toplumsal değerlere sahip bütün insanlık da üzerinde yaşadığımız dünyamızı aynı şekilde güzelleştiriyor. Bu yönüyle Nevruz bizlere birlikteliğin, beraberliğin, kardeşçesine yaşamanın önemini anlatıyor.

SEVGİ ÇİCEKLERİYLE

Bizler de Diyarbakırlı hemşerilerim başta olmak üzere ülkemizin her bir köşesinde ve kardeş coğrafyalarda yaşayan insanlarımızla, yürekten hissettiğimiz ve yaşadığımız kardeşlik duygularının verdiği güçle, geride bıraktığımız kışı atlatacağız ve baharın gelişiyle, birlikte ve beraber yaşama sevincini haykıracağız, sevgi çiçeklerini karşılıklı anlayışla sulayarak büyüteceğiz. Bu vesileyle Nevruz Bayramının huzur, güven ve esenlik içerisinde bir bayram coşkusu ile karşılanacağını temenni eder,   en içten ve kalbi duygularımla vatandaşlarımızın bu bayramını kutlarım.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi