Kayıp yakınları Roboskî'de katledilenleri andı

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, Diyarbakır’da kayıpların akıbetini sordu. Roboskî katliamının kınandığı eylemde, 1990'lı yıllarda yaşanan sokak ortasındaki infazların hesabının sorulması istendi.

Kayıp yakınları Roboskî'de katledilenleri andı

DİYARBAKIR-İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile Koşuyolu Parkı'nda düzenlenen eylemin 203'üncüsü gerçekleştirildi. Roboski katliamında yaşamını yitirenler anısına düzenlenen oturma eylemine İHD Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdoğan, Eğitim-Sen ve SES MYK üyeleri ile KESK’e bağlı sendikaların üyeleri, 78'liler Girişimi, MEYA-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri ve çok sayıda kayıp yakını katıldı.

KAMİL ATAK TAHLİYESİNE TEPKİ

Oturama eylemi öncesi bir konuşma yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD olarak 203 haftadır kayıpların faillerinin bulunması için eylem yaptıklarını belirtti. Yaptıkları eylemlere rağmen katillerinin serbest bırakıldığına dikkat çeken Bilici, "Ne hikmetse bizim eylemlerimizin tersi gerçekleşiyor. 52 kişinin katili olan Kamil Atak, tahliye edildi. Bu da gösteriyor ki; devlet kendi aklını, zihniyetini sürdürmeye devam ediyor" diye konuştu.

‘SON 4 YILDA 180 KİŞİ KATLEDİLDİ’

"Kayıp yakınlarının failleri belli olsaydı, Roboski katliamı da gerçekleşmezdi" diyen Bilici, Roboski'de 34 sivil yurttaşı katledilmesi ve faillerin yargılanması konusunda herhangi bir adım atılmaması emrinin kim veya kimler tarafından verildiğinin belli olduğunu söyledi. Son 4 yılda 180 kişinin devletin güvenlik güçleri tarafından katledildiğini belirten Bilici, "Faili meçhul cinayetlerin sonlandırılması, özgür ve demokrasinin geliştirilmesi için hükümetin Kürt sorununun çözümü için adım atması gerekir" dedi.

‘DEVLET NE ÖZÜR DİLEMİŞ NE DE SORUŞTURMA AÇMIŞTIR’

Bilici’nin ardından konuşan İHD Genel Başkan Yardımcısı Hasan Erdoğan ise, İHD olarak önceki gün Roboski'ye gittiklerini hatırlattı. Roboski katliamının birinci yılını doldurduğunu belirten Erdoğan, "Buna rağmen devlet ne özür dilemiştir ne de bir soruşturma açmıştır. Ancak herkes iyi bilmeli ki; biz İHD olarak her zaman Roboskili ailelerin yanındayız ve bu sürecin takipçisiyiz" diye belirtti.

Erdoğan’ın ardından Eğitim Sen MYK Üyesi Abdullah Karahan, SES MYK Üyesi Bedriye Yorgun ile KESK ve 78’liler Vakfı temsilcileri birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından kayıp yakınları Roboskî katliamında yaşamını yitiren 34 kişi anısına 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz