Kayıp Yakınlarına Eylem İzni Çıkmadı

Kayıp yakınlarının Diyarbakır’da gerçekleştirmek istediği ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemine polis izin vermedi.

Kayıp Yakınlarına Eylem İzni Çıkmadı

Diyarbakır’da İHD ve kayıp yakınlarının 500’üncü haftasında gerçekleştirmek isteği ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemine izin verilmedi. Eylemin gerçekleşeceği Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtını önceki gün bariyerler ile kapatan polis, dün sabah İHD Şube binasının önünde yoğun önlem aldı.

BİNA DIŞINA ÇIKMALARINA İZİN VERİLMEDİ

Kayıp yakınlarının bu hafta gerçekleştireceği eyleme İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye İnsan hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, HDP’li milletvekilleri, İHD ve DBP yöneticileri katıldı. Eylem için şube binası dışına çıkarak açıklama yapmak isteyen kitleyi bina girişinde karşılayan polis, valiliğin yasak kararı olduğunu belirterek, dışarıda açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.

POLİS: KAYIP YAKINLARI OLMADAN AÇIKLAMA YAPABİLİRSİNİZ

İHD Şube binasının girişinde polis kitlenin dışarıya çıkmasına izin vermedi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, eylemin demokratik olduğunu, dışarıda kayıp yakınları ile birlikte açıklama yapmak istediğini idida etti. Bunun üzerine polis, “İHD Genel Başkanı, Şube Başkanı ve milletvekilleri açıklama yapacak dediniz. İHD Genel Başkanı, İHD Şube Başkanı ve milletvekilleri basın açıklaması yapabilirler. Ama onlar (Kayıp yakınları anneler) zaten yukarda açıklama yapacaklar” diyerek annelerin dışarıda açıklama yapmalarına izin verilmeyeceğini söyledi.

Öztürk Türkdoğan, “Biz anneler ile birlikte açıklama yapamayacaksak bunun zaten bir önemi yok. Anneler bizim aktivistlerimizdir. Bu iktidar annelerde neden bu kadar korkuyor? Anneler olmazsa bizim açıklama yapmamızın bir önemi yok” diyerek açıklamayı İHD Şube binasında yapacaklarını söyledi.

'İKTİDARIN ANNELER İLE NE SORUNU VAR?'

Kayıp yakınları ile İHD şube binasında basın açıklaması yapan Türkdoğan, kayıp yakınlarının açık alanda eylem yapmasının yasaklanmasına sert tepki gösterdi.

'SOKAKLARA SIKIŞTIRARAK ENGELLEYEMECEKLER'

Türkiye İnsan hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanmasının kabul edilir olmadığını söyledi.  Basın açıklaması sırasında konuşan kayıp yakınları, hak arama mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Yapılan açıklamaların ardından oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz