Görüş Bildir

KCK davalarının iptali için Meclis araştırması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında görevden alınan savcı ve hâkimlerin, KCK operasyonları başta olmak üzere yargılama yaptıkları davaların iptali yolunun açılması için Meclis Araştırması açılması istemiyle TBMM'ye başvurdu.

KCK davalarının iptali için Meclis araştırması

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken imzası ile TBMM Başkanlığı'na verilen dilekçede, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi kapsamında görevden alınan ve bazıları tutuklanan savcı ve hâkimlerin önceden gördükleri davaların şaibeli olduğunu öne sürdü. Teklifin gerekçesinde, 2009 yılındaki yerel seçimler esnasında aralarında Kürt siyasetçilerin, akademisyenlerin, avukatların bulunduğu kişilere yönelik KCK adı altında yapılan operasyonlarda on bini aşkın kişinin gözaltına alındığı ve tutuklamalar gerçekleştirildiği belirtilerek, şöyle denildi:

“DARBECİLER KCK OPERASYONLARINI YÜRÜTTÜLER”

"15 Temmuz öncesinde olmak üzere açığa/görevden alınan emniyet mensupları ve 15 Temmuz darbesi sonrasında açığa/görevden alınan savcı ve hâkimler, KCK operasyonlarını yürüten adli görevlilerdir. Gülencilerin adli işlemlerde hukukun üstünlüğü ve adaletin tecelli edilmesi yerine, kendi cemaatlerinin gündemini işlettikleri de kamuoyuna yansıyan ifadelerde ve bilgilerde mevcuttur. Dolayısıyla bu hâkim ve savcıların başlattıkları soruşturmalar, hazırladıkları iddianameler, verdikleri hükümler yani bir bütün olarak yaptıkları tüm işler hükümsüzdür. KCK davalarının düşmesi gerekliliği gün gibi ortadadır. Bu bağlamda 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişimi kapsamında görevden alınan savcı ve hâkimlerin, başta KCK operasyonları olmak üzere yargılama yaptıkları davalarla ilgili şaibelerin açığa çıkarılması, yargılamaların iptal edilmesinin yolunun açılması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi