KCK'da kürtçe krizi aşılmadı

PKK'nın şehir yapılanması KCK'nın Diyarbakır grubu davasında yine "Kürtçe savunma" krizi yaşandı. Sanıkların sorulara Kürtçe cevap vermesi üzerine tutanaklara, "Türkçe dışında bir dilde cevap verdiği görüldü" olarak geçti.

KCK'da kürtçe krizi aşılmadı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın PKK'nın şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği (Kck) soruşturması kapsamında 4-7 Ekim 2011 tarihlerinde gözaltına alınan ve 16'sı tutuklu 23 sanığın yargılanmasına dün Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde KCK/TM ana davası için hazırlanan 500 kişilik salonda başlandı. Duruşmaya,'Örgütün faaliyetlerini düzenlemek suretiyle örgütü yönetmek', 'Örgüt üyesi olmak', 'Örgüt propagandası yapmak' ve 'Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek' suçlamasıyla 1 ile 20 yıl arasında hapis cezası istenen tutuklu sanıklar Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, Bdp eski Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin, Bdp İl yöneticileri Ahmet İlan, Mehmet Nesip Gültekin, Mehmet Güzel, Burhan Karakoç, Resul Erkaplan, Atilla Koca, Mehmet Ermiş, Abdul Serdest Tan, Azadiya Welat Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve yazarı Tayip Temel, Bdp Genel Sayman Yardımcısı Salih Yıldız, Abdullah Bozkoyun, Hüsamettin Çiçek, Tuncay Ok ve Aygün Arat ile tutuksuz sanıklardan Necla Korkmaz, Mehmet Duman ve Zübeyda Zümrüt katıldı. Duruşmayı Bdp Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gülten Kışanak ile Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da izledi.

KÜRTÇE SAVUNMA KRİZİ

Duruşmada sanıkların, kimlik tespiti sırasında sorulan, sosyal ve ekonomik durum ile adres bilgilerine ilişkin sorulara Kürtçe cevap vermesi mahkeme tutanağına, "Türkçe dışında bir dilde cevap verdiği görüldü" olarak geçti. Mahkeme heyeti sanık avukatlarına iddianamenin uzun olması nedeniyle okunup okunmaması konusundaki taleplerini sordu. Sanık avukatları ise, iddianamenin uzun olsa da okunmasını talep ettiklerini bildirdi.

Daha sonra söz hakkı verilen sanıklar Atilla Koca, Mehmet Ermiş, Tayip Temel ve Erkan Pişkin, Kürtçe konuşunca tutanağa yeniden 'Türkçe dışında bir dilde cevap verdiği görüldü" ifadesi yazıldı. Bu sırada Bdp eski Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin, Türkçe olarak, 'Beyanda bulunmak istiyorum" dedi. Bunun üzerine mahkeme, Pişkin'in sosyal ve ekonomik durumu ile adres bilgilerine ilişkin cevabını almak istedi. Pişkin ise ısrarla, "Ben başka bir şey söyleyeceğim. Beni biraz dinleyin. Biraz evvel ne dediğinizi anlamamıştım" dedi.

HAKİMDEN UYARI GELDİ

Bunun üzerine mahkeme tüm sanıklara, sosyal ve ekonomik durum ile adres bilgilerine ilişkin sorulara cevap verip vermeyeceklerini sordu. Bu sırada Erkan Pişkin yeniden, "Beni dinleyin, beni bir anlayın" diyerek söz istedi. Mahkeme Başkanı ise, Pişkin'i söz verildiğinde konuşması ve biraz sabretmesi konusunda uyardı. Sanık Pişkin yine ısrar edince, Hakim tarafından bir daha uyarıldı. Yaşanan bu anlar duruşma tutanağına, "Diğer sanıkların hareketlerinden Türkçe dili dışında başka bir dilde konuşmak istedikleri anlaşıldı" diye kaydedildi.

Daha sonra söz hakkı verilen Erkan Pişkin, Türkçe konuşarak, "14 Nisan 2009 tarihinden itibaren Kürt toplumu adına siyaset yapan herkes Kck adı altında bugüne kadar tutuklanmıştır. Yaklaşık 6 bine yakın bir rakam sözkonusudur. Bugün burada görülen dava siyasidir. Tutuklamalar siyasi iktidarın talimatları doğrultusunda yerine getirilmektedir. Biz savunma hakkımızı kullanmak ve iddialara yanıt vermek istiyoruz. Ancak savunma hakkımızı Kürtçe olarak yapmak istiyoruz. Biz kardeş gördüğümüz Türk halkının dilinin yanında, kendi anadilimizi de kullanmayı bir erdem olarak görüyoruz" dedi. MAHKEME BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ

Mütalaası sorulan Cumhuriyet Savcısı Uğur Özcan, gizli tanıkların celse arasında dinlenmesini, gelmeyen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkarılmasını, iddianamenin okunması için mahkeme tarafından spiker atanmasını ve sanıkların tutukluluk halinin devamını talep etti.

Daha sonra söz hakkı verilen diğer sanıkların da Kürtçe konuşmaları üzerine taleplerin görüşülmesi için duruşmaya kısa bir ara verildi. Verilen aranın ardından salonda bulunan izleyicilere hitaben konuşan Mahkeme Başkanı Necati Türkmen, "Verilen 5 dakika ara için salonun boşaltılmasından dolayı hepinizden gerçekten özür dileriz. Kusura bakmayın. Normalde kendi salonumuzda ara verildiğinde salonu boşaltıyoruz. Ancak burası çok kalabalık olduğu için biz çıkabilirdik. Bir daha ara verirsek biz çıkacağız. Kusura bakmayın" dedi.

Duruşmada daha sonra, sanık avukatlarına söz verildi.Tüm sanıkların avukatı Cihan Aydın,"Daha önceki Kck ana davasında Kürtçe savunma konusu gündeme geldi. Maalesef bir mesafe kat edilemedi. Kürtçe konusunda negatif bir görüş ifade eden kimse olmamıştır. Biz 202'inci maddenin temel hak ve özgürlükler lehine bu salonda kullanılmasını istiyoruz. Bu madde dil konusunda bir kısıtlama getirmemektedir" dedi. Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş, davanın Kck değil Bdp dosyası olduğunu ileri sürdü.

İLGİNÇ GİZLİ TANIK İSİMLERİ

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, gizli tanıklar, 'X', 'Mercek', 'Annemin gözyaşları', 'Oyun bozan', 'Yolun sonu', 'Anne ben geldim', 'Günışığı, 'Papatya'nın ayrı ayrı günlerde dinlenmesine karar verdi. Mahkeme, iddianamenin okunması için TRT Diyarbakır Radyosu'ndan iki spiker görevlendirilmesi için yazı yazılmasına da karar verip, duruşmayı erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz