Görüş Bildir

KCK'dan 8 Vekil Var

PKK'nın üst yapılanması KCK ana davası sanıklarından aralarında HDP milletvekilleri Baydemir ve Irmak'ın da bulunduğu 8 milletvekili hakkında hazırlanan fezleke mahkemeye gönderildi.

KCK'dan 8 Vekil Var

PKK'nın üst yapılanması KCK ana davası sanıklarından aralarında HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Selma Irmak'ın da bulunduğu 8 milletvekili hakkında hazırlanan fezleke mahkemeye ulaştı.

Milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasada değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından fezlekeler, ilgili savcılık ve mahkemelere gönderiliyor.

Adalet Bakanlığı, 1 Kasım 2015'teki 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde HDP'den milletvekili seçilen Osman Baydemir, Dirayet Taşdemir, Çağlar Demirel, Selma Irmak, Ahmet Yıldırım, Besime Konca, Alican Önlü ve Nadir Yıldırım hakkında hazırlanan fezlekeleri yargılamanın devam ettiği Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Mahkeme önceki celsede 8 milletvekili hakkındaki dosyanın ayrılmasına karar vermişti. Mahkemenin önümüzdeki günlerde milletvekilleri hakkındaki dosyayı inceleyerek, milletvekillerini ifadeye çağırması bekleniyor.

- Milletvekilleri hakkındaki süreç

Dokunulmazlığı kaldırılan bir milletvekili, sadece dokunulmazlık hangi iddia için kaldırılmışsa o iddiadan yargılanacak. Hakkında iddianame hazırlanan ve dava açılanlar yargılanacak. Davalar, isnat edilen suçlara göre görevli mahkemelerde görülecek.

Milletvekilliğinin sona ermesi, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde düzenleniyor. "Milletvekilliğinin, kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur" hükmü uyarınca hakkındaki mahkumiyet kararı kesinleşenlerin milletvekilliği, kesin kararın TBMM Genel Kuruluna bildirilmesiyle düşecek.

- Savcılık mütalaası

Cumhuriyet savcısı önceki celsede DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün de aralarında bulunduğu 148 sanığın cezalandırılması yönünde görüşünü bildirmişti.

Savcı, sanıkların "silahlı terör örgütünü yönetmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından cezalandırılmalarını talep ederken, 11 sanığın ise beraatini istemişti.

Mahkeme firari sanıklardan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ağabeyi Nurettin Demirtaş ve KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sabri Ok'un da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkındaki dosyanın da ayrılmasına karar vermişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi