KCK'dan korkunç plan

KCK, Şırnak için planladığı kanlı eylemi hayata geçirememiş

KCK'dan korkunç plan

KCK bünyesindeki 'kent meclisleri'ne yönelik 23 Eylül 2011 tarihinde başlatılan Şırnak merkezli soruşturmada gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 45 sanıkla ilgili davanın duruşmasına başlandı. Duruşmada iddianamenin ardından dosyadaki delilerin okundu. Sanıkların evlerinde ele geçirilen belgelerde korkunç kanlı planların yapıldığı belirtildi. KCK'nın hayata geçiremediği plan şöyle: Her yerde canlı kalkanlar duracak, silah eğitimi verilen halk kimlik kontrolü yapıp kendisini savunacak ve gerekirse metropol şehirlerde bile çatışmalara girilecek. Böylece halk savaşı başlamış olacak.

BDP'li Şırnak'ın Silopi Belediye Başkanı Mehmet Emin Toğurlu'nun tutuklu yargılandığı duruşma Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Mahkemede iddianamenin okunmasının ardından, sanıklarla ilgili dosyada yer alan delillerin okunmasına geçildi. Sanıklardan Fırat B.'nin Şırnak Eğitim-Sen ve DİSK gibi kurumlarda örgütsel faaliyetlerde bulunduğu belirtildi. Sanık Fırat B'nin Şırnak'ta yapılan kent meclisi toplantılarından 8 tanesine katıldığı, bu toplantılarda örgütün kırsal alanı ile ilgili sunumlar yaptığı belirtildi.

EYLEM PLANLARI ORGANİZE EDİLMİŞ

Mahkeme heyetinin okuduğu delillerde sanığın evinde ele geçirilen bir belgede kent meclisi komisyonunda yer alan kişilerin isim listesinin olduğu belirtildi. Mahkeme heyeti farklı sanıkların evlerinde ele geçirilen ve bütün sanıkların mesul olduğu belirtilen bazı belgelerde ise 'eylemlerin metropol kentlerde olması gerekirse çatışmaya girilmesi', 'başkaldırı eylemi yapılarak meşru savunmanın yapılması', ' Bunun için canlı kalkan eyleminin her yerde olmasının sağlanması', ' KCK komitelerinin geceleri nöbet tutup, kimlik kontrolü yapması', ' Halka silah kullanmayı öğrettik, bunu yangınlaştırarak ileride nöbet tutturulması' gibi maddelerin yer aldığı belirtildi. Mahkemede sanıkların bu yolla halkı devlete karşı ayaklandırarak kanlı bir süreci başlatmayı amaçladıklarını belirtildi.

KENT MECLİSLERİ-KENT KONSEYLERİ

Duruşmada söz alan sanık Fırat B., ise Kürtçe yaptığı savunmada suçlamaları kabul etmedi. Sanık, katıldığı toplantıların halk toplantısı olduğunu öne sürdü. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında hazırlanan iddianamede, KCK'nın devlete alternatif bir yapı oluşturmak için yaptığı çalışmalara şöyle yer vermişti: “"Müzahir kitlelerin devlete ihtiyaç duymadan yaşamlarını devam ettirmelerine imkân verecek diğer bazı yapılanmalar aracılığıyla (güvenlik, sağlık, eğitim, yargı vb.) da isyan bilincinin kuvvetlendirilmeye çalışıldığı, hedefler kapsamında Kent Meclisleri-Kent Konseyleri-İl Konseyleri-İlçe Meclisleri-Mahalle Meclisleri gibi yapılara rollerin verildiği ve tüm yapılanmaların teröristbaşı tarafından verilen 'özerkliğin fiilen inşa edilmesi' talimatına uygun bir şekilde hayata geçirilmeye, Mahalle Meclisi Sözleşmesi ile de örgütün mahalli yapılanmasını tanzim etmeyi planlandığı anlaşılmıştır."

Kaynak: Diyarbakır Söz