KESK: Deprem tazminatından tüm çalışanlar yararlansın

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Cumhurbaşkanlığı “Deprem tazminatı”na ilişkinin kararının göstermelik olduğunu belirterek, “Depremden etkilenen 11 ilimizdeki tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde tazminattan yararlanmasını talep ediyoruz” dedi.

KESK: Deprem tazminatından tüm çalışanlar yararlansın

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu, Cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkarılan “Deprem Tazminatına” ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), Diyarbakır 1’nolu Şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. 

KESK Şubeler Platformu Sekreteri Güneş Özel, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremde 11 ilin etkilendiğini ve yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, “Yaşanan bu depremlerde 700 binden fazla yapı yıkılmış, milyonlarca vatandaşımız barınma sorunu ile baş başa bırakılmıştır. Kamu çalışanları da bu depremde ağır bedeller ödemiş, deprem illerinde binlerce kamu çalışanı hayatını kaybetmiş ve binlercesi de yakınlarını kaybetmiştir. Yaşanan bu kayıplara rağmen kamu çalışanları hayatta kalan vatandaşların daha fazla mağdur olmaması için kendi yaralarını unutup canla başla mücadele ederek gerek deprem bölgelerinde gerek kamuda işlerinde çalışmışlardır” dedi. 

‘SEÇİME YÖNELİK OY KAYGISI’

Siyasi iktidarın depremde olduğu gibi, deprem sonrası da yaraların sarılması konusunda da sınıfta kaldığını söyleyen Özel, “Aradan aylar geçmesine rağmen kamu çalışanlarıyla ilgili hiçbir çalışma yapılmamış ancak seçim haftası ‘kamu çalışanlarının oyunu nasıl alırım’ kaygısı ile göstermelik tazminat düzenlemesi yapılmıştır. 14 Mayıs seçimlerine 2 gün kala Resmî Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı ile depremden etkilenen illerde 6 ay boyunca deprem tazminatı verileceği kararı yayınlanmıştır. Bu çalışmanın seçime yönelik oy kaygısı ile yapılmış bir çalışma olduğu aşikârdır ve bununla birlikte kararname, eksik çıkarılmış olup bölgedeki tüm kamu çalışanlarını kapsamamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘ÇALIŞANLAR ARASINDA KUTUPLAŞTIRMA GETİRECEK’ 

Düzenlemede bazı ilçelerin kapsam dahiline alınmadığına dikkat çeken Güzel, şöyle konuştu: “Halbuki Adana, Diyarbakır ve Elazığ’daki bazı ilçeler değil tüm ilçeler 06.02.2023 tarihindeki depremden etkilenmiştir. Oysa sayın cumhurbaşkanı yaşanan depremden dolayı deprem illerinde Olağan Üstü Hal ilan ettiğinde bazı ilçeleri kapsam dışı bırakmamış, illerin tüm ilçelerinde OHAL ilan etmiştir. 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremlerden iller, tüm ilçeleriyle birlikte etkilediğinden Cumhurbaşkanı Kararı’nın kapsama alınmayan Adana, Diyarbakır ve Elâzığ illerindeki bazı ilçeler kapsam dahiline alınması gerekmektedir. Çıkarılan bu eksik kararname bölgede çalışan kamu personelleri arasında eşitsizliği, ayrıştırmayı ve kutuplaştırmayı getirecektir.” 

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu olarak kamu personelleri arasında yapılan eşitsiz ve adaletsiz uygulamalara son verilmesini isteyen Güzel, “Depremden etkilenen 11 ilimizdeki tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde tazminattan yararlanmasını talep ediyor ve bunun takipçisi olacağımızı buradan tekrardan ifade ediyoruz” dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz