KESK’ten bütçe mitingi

KESK, “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” talebiyle 2 Aralık’ta İstasyon Meydanı’nda yapılacak mitinge katılım çağrısı yaptı.

KESK’ten bütçe mitingi

Ahmet DEMİR

DİYARBAKIR(SÖZ)-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, 2 Aralık’ta İstasyon Meydanı'nda, “Emekten yana demokratik halk bütçesi istiyoruz” talebiyle yapılacak mitinge dair açıklama yaptı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 1 Nolu Şube binasında yapılan açıklamaya konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, halkın bütçe hakkının gasp edildiğini söyledi. 

Kablan, "Bütçe kalemine baktığımızda emek düşmanı politikanın devamı olduğu çok belli. Savaş politikalarına ayrılan bütçe ne eğitime ne de sağlığa ayrılmıyor. Aynı zamanda patronlara ayrılan bir bütçeyle karşı karşıyayız. Kadınların, gençlerin, emekçilerin emeğinin gasp edildiği bir bütçeyle karşı karşıyayız. Tüm halkı bu mitinge omuz olmaya, haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.  

TALEPLER

KESK Miting Tertip Komitesi'nden Güneş Özel ise, "KESK olarak iktidarın sınıfsal tercihiyle-kendi eliyle yarattığı enkazın tüm faturasını emekçilere ve halka yıkmak istediği bu bütçeyi kabul etmiyoruz” dedi. 

Özel, şu talepleri sıraladı: 

“* Öncelikle bütçe hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

* Vergide adalet istiyoruz. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.

* Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz.

* Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın artırılmasını istiyoruz.

* Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesini istiyoruz.

* Başta depremzedeler ve öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlilere kamusal, güvenli ve sağlıklı barınma olanaklarının sağlanmasını istiyoruz.

* Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek istiyoruz.

* Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesini istiyoruz.

* İnsanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.

* Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamının arttırılmasını istiyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz