Kimler ne kaptırdı?

Dilan-Engin Polat çiftinin tutuklanmasıyla ortaya saçılan kara para aklama soruşturmasının yankıları sürerken, bu kez Denizbank şube müdürü olduğu dönemde saadet zinciri (ponzi) kurduğu belirtilen Seçil Erzan davası patlak verdi.

Kimler ne kaptırdı?

Ağırlıklı olarak ünlü futbolculardan milyon dolarlar toplayan Erzan, sistemin çökmesiyle ödemeleri yapamayıp şikayetler peş peşe gelince tutuklanırken, 'kayıp' 27 milyon dolarlık bir paranın akıbeti araştırılıyor.

Erzan, sistemin oluşturulduğu dönem para getirenlerin, paralarını fazlasıyla aldığını, ancak astronomik faizler talep edilmesiyle sistemin çöktüğünü, mağdur olduğunu söyleyen birçok kişinin de tefecilik yaptığını anlattı ifadesinde. Bankalar dolara yıllık yüzde 4 faiz verirken, Erzan'a yüzde 200-yüzde 250'leri bulan faizlerle para getirilmesi de şüpheleri artırdı.

Gelinen aşamada ortaya çıkan bilgilere göre, saadet zincirine ilk kurulduğu dönemde para verenler, astronomik faizlerle paralarını geri aldı. Ancak sistemin aksamaya başladığı son dönemde gelenler (Arda Turan, Emre Belözoğlu gibi), paralarının önemli kısmını kaybetti. Peki, Seçil Erzan'a kim ne kadar para verdi, ne kadarını alabildi? Kara para aklama ve tefecilik iddiaları neler? Erzan'ın ismini vermekten korktuğu iki tefeci kim?

SİSTEM NASIL KURULDU?

Bir iş insanı ifadesinde, sistemin işleyişini şöyle anlattı:

"Erzan 2022 yılında benimle görüşmek istedi, ‘Yatırım amaçlı para bulabilir misin? Ya da senin boşta paran var mı? Özel müşterilere özel kapalı fon sisteminde çok ciddi paralar kazanılabilecek bir sistem oluşturduk, bu sistemi gizli tutuyoruz ve sen ne kadar yatırım yaparsan o kadar da kazancın fazla olur’ dedi. Hem kendi hem de arkadaşlarımdan topladığım 3.5 milyon doları şubede odasında çanta ile teslim ettim. Ancak vade gelip ödeme yapılmayınca kendisiyle görüştüm. Şube değiştiği için yetkisi açısından sistemsel bir hata olduğunu ifade etti. Bu sistemsel hatayı aşmak için fona para eklemem gerektiğini, ne kadar çok para bulursa o kadar hızlı çözüm olacağını söyledi. Yaklaşık 1.5 milyon doları iki ya da üç çanta halinde şüpheliye 14 Kasım 2022’de teslim ettim."

Savcılık iddianamesinde de Erzan'ın bu yöntemle futbolcular, iş insanları ve çeşitli meslek gruplarından para topladığı belirtildi.

SAADET ZİNCİRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Saadet zinciri olayı, Çorlu'da kuyumculuk yapan Bülent Çeviker'in suç duyurusuyla ortaya çıktı. Bülent Çeviker ifadesinde, Seçil Erzan’ın kendisini

‘Fatih Terim Fonu’

diyerek kandırdığını ve 31 Mart 2023 tarihinde 2 milyon dolar vermesi halinde sadece 3 gün sonra 1 milyon dolar faiz vereceğini iddia ediyor. Ve bunun üzerine 2 milyon doları eşi İnci Çeviker, Erzan’ın yönlendirdiği Ali Yörük’e veriyor. Vadesi geldiğinde parayı alamayan Çeviker çifti, Erzan’ı arayıp kaşeli ve sahte imzalı üç belge alıyor. Daha sonra Erzan’a ulaşamayınca bankanın genel merkezine giderek durumu anlatıyorlar. Söz konusu dolandırıcılık da Çeviker'in şikayetiyle ortaya çıkıyor ve ünlü futbolcuların başvurularıyla devam ediyor.

BDDK RAPORUNDA 29 İSİM VAR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) müfettişleri tarafından rapora göre, bankacı Seçil Erzan'a 29 kişi toplam 43 milyon 920 bin dolar ve 15 milyon 625 bin TL verdi. Oluşturulan saadet zincirine 'Fatih Terim fonu' denilmesine rağmen, BDDK'nin listesinde Terim'i adına yer verilmemesi dikkat çekti.

Seçil Erzan'la birlikte 7 kişinin tutuklu olduğu davanın iddianamesinde ise 18 kişi müşteki (şikayetçi) olarak yer alıyor. İddianameye göre 18 kişi, 25 milyon 770 bin dolar ve 7 milyon 384 TL dolandırıldı. Sonradan Mert Zeydanlı adlı bir kişinin daha 2 milyon 720 bin dolarını kaptırdığını belirterek, şikayetçi olmasıyla, müşteki sayısı 19'a yükseldi.

ERZAN'A PARA VERİP, ASTRONOMİK FAİZLE GERİ ALAN 12 İSİM

Peki, belli başlı isimlerden, Seçil Erzan'a kim ne kadar para verdi, ne kadarını geri alabildi?

Süleyman Aslan: 1 milyon 350 bin dolara karşılık 3 milyon 650 bin dolar geri ödeme aldı. 2 milyon 300 bin dolar kâr etti.

- Atilla Baltaş: 2 milyon 50 bin dolar karşılığında bir milyon 190 bin dolar karla, 3 milyon 240 bin geri aldı.

- Eski futbolcu Semih Kaya: 3 milyon 200 bin dolarına karşılık 2 milyon dolar kârla 5 milyon 200 bin dolar geri aldı.

- Çetin Burak: 1 milyon 250 bin dolar karşılığında 900 bin dolar kârla 2 milyon 150 bin dolar geri aldı.

- Çorlu Belediyesi'nin AKP'li Meclis Üyesi Nuri Köşkdere (Seçil Erzan'ın memleketi Çorlu'nun en zengin iş insanlarından, oto galerisi var): 500 bin doların karşılığında bir buçuk milyon dolar geri aldı. Kârı 1 milyon dolar.

- Umut Aslan: 1 milyon dolar verip 2 milyon dolar aldı.

- Eski futbolcu Ayhan Akman: 1 milyon 500 bin dolar yatırıp 1 milyon 750 bin dolar kârla 3 milyon 250 bin dolar geri aldı.

- Umut Aslan: 1 milyon dolar verip 2 milyon dolar aldı.??- Fatih Terim: 700 bin dolar karşılığında 1,5 milyon dolar ödeme aldı.??- Merve Yılmaz: 5 milyon 810 bin TL karşılığında 7 milyon 400 bin TL kârla 13 milyon 210 bin TL geri aldı.

- Semih Kaya'nın menajeri Fırat Özdemir: 5 milyon dolar yatırdıktan sonra 750 bin dolar kârla parasını geri aldı.

- Ali Yörük: 300 bin dolar kârla parasını aldı. 5 milyon TL'sine karşılık 7 buçuk milyon TL tahsil etti.

PARASINI KAPTIRANLAR

Eski futbolcu Arda Turan: 13 milyon 900 bin dolar verdi. 6 milyon 400 bin dolarını geri aldı. 7 milyon 500 bin dolarını kaptırdı.

Eski futbolcu Emre Belözoğlu: 4 milyon 200 bin dolar verdi. Hiç geri ödeme alamadı.

Eski futbolcu Selçuk İnan: 2,5 milyon dolar verdi. 31 gün sonrası için 1 milyon 175 bin dolar faiz vaat edilen İnan'ın suç duyurusunda kalan alacağının 1.5 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Futbolcu Nestor Fernando Muslera: İfadesinde, 1 milyon 200 bin dolar yatırdığını, 500 bin dolarını geri alamadığı için şikayetçi olduğunu söyledi.

Futbolcu Emre Çolak: İfadesine göre Emre Çolak, kardeşi Emrah Çolak’ın hesabına 3 milyon 210 bin dolar gönderiyor. Emrah Çolak bu parayı çekip Seçil Erzan’ın Denizbank Levent Şubesi’ndeki odasında Ali Yörük'e teslim etti. Erzan'ın Çolak'a verdiği kağıtta ise bu paraya bir ayda 1 milyon 28 bin dolar faiz verileceği belirtilmiş.

Buse Terim Bahçekapılı: 240 bin dolar.

Bülent-İnci Çeviker: 2 milyon 198 bin dolar

Burhan Taşpolat-Evrim Pınar Güzel: 1 milyon 416 bin dolar ve 1 milyon 500 bin TL

İsmail İbrahim Çağlar: 2 milyon 910 bin dolar

Musa Mert Çetin: 75 bin dolar

Ömer Kahraman: 940 bin dolar ve 5 milyon 884 bin TL

İbrahim Kocabaldır: 140 bin dolar

Uğur-Nurettin Gözaçan: 500 bin dolar

Nuray Şengüller: 312 bin dolar

KAYIP PARALAR NEREDE?

Kayıp olduğu belirtilerin paraların bir bölümü, sisteme ilk başlarda giren sporcular tarafından astronomik faiz adı altında alındı. Öte yandan Seçil Erzan'a çantayla para taşıyan isim olarak da gündeme gelen tutuklu sanıklardan Ali Yörük'ün bağlantıları araştırılıyor.

Ali Yörük başta Arda Turan olmak üzere birçok kişinin parasını teslim alan isim. Kara para aklamaktan hakkında soruşturma başlatılan Yörük, son 4 yılda defalarca Bulgaristan'a gitti. Ali Yörük'ün bu seyahatleri Erzan’ın parasını yurt dışına kaçırmak için mi yaptığı araştırılıyor.

Çorlu’da bir otomotiv bayisinin satış müdürü olan Ali Yörük ifadesinde, 17 yıl önce bankaya kredi çekmeye gittiğinde Seçil Erzan'ı gişe memuru olarak tanıdığını anlattı. Kendisinin de dolandırıldığını iddia eden Ali Yörük Seçil Erzan'a 1,5 yıl önce yüksek kar vaadiyle 5 milyon lira verdiğini iddia etti. Seçil Erzan ise ifadesinde, Ali Yörük’ün kendisine verdiği parayı fazlasıyla aldığını savundu buna bir örnek de verdi. Gizli fon mağdurlarından Emre Belözoğlu'nun avukatı Şekip Mosturoğlu ise Seçil Erzan'ın da açıklayamadığı kayıp 11 milyon dolar olduğunu söyledi.

ERZAN'IN KORKTUĞU İSİM

Öte yandan polis ifadesinde çeşitli isimler veren Seçil Erzan'ın 'korkuyorum, ismini kesinlikle vermek istemiyorum' dediği bir kişiyi gizlemesi ise dikkat çekti. Erzan, mahkemedeki ifadesinde de bu kişinin ismini açıklamadı ancak Kapalıçarşı'da tefecilik yaptığını anlattı. Erzan isim vermese de, dikkatler, yüksek faizle para aldığını söylediği Atilla Baltaş ve Süleyman Aslan'a yöneldi.

BALTAŞ PARALARLA BENİ YURTDIŞINA KAÇIRMAK İSTEDİ

Erzan ifadesinde Atilla Baltaş için şunları söyledi:

"Atilla Baltaş benden verdiği paraları katbekat faizle almıştır. Ben Atilla Baltaş'ın bana verdiği paranın çok üzerinde, 1 milyon dolar parayı kendisine ödedim. Ayrıca Atilla Baltaş'tan kesinlikle fon adı altında para almadım. Tam olarak Atilla Baltaş'tan faiziyle para satın aldım. Çünkü fon adı altında ikna ettiğim insanlara para ödemek zorundaydım. Fakat Atilla Baltaş bana verdiği parayı yüzde 50 faiziyle geri almıştır. Kesinlikle beni mağdur etmiştir.

Ayrıca son günlerde bankada bana baskı kurarak evrak yazmamı istedi. Benden bankada birtakım borçlu olduğuma ilişkin senetler aldı. Atilla Baltaş'a verdiğim belgelerin hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Şırnak Cizre'ye mart ayı içerisinde beni kaçırmak için uçak bileti almıştı. Daha doğrusu bana zorla Şırnak Cizre'ye telefonla uçak bileti aldırmıştır. Ben o sırada müştekilerden para da toplamıştım. Atilla Baltaş o paralar ile beni yurtdışına kaçırmak istemişti."

14 MİLYON TL'Yİ ASLAN'A ELDEN ÖDEDİM

Dikkatlerin çevrildiği bir diğer isim olan Süleyman Aslan ise Kapalıçarşı'da 'iş' yapıyor. Erzan, 'Moci' dediği kişiyle birlikte gidip, Aslan'dan para aldığını ifadesinde şöyle anlattı:

"Moci diye bahsettiğim kişi Mojtaba Hakani üniversiteden arkadaşımın eşidir. Kendisine bu zamana kadar aldığım paranın çok daha üzerinde ödeme yaptım. Hatta Süleyman Aslan isimli tefeciden Moci ile birlikte gidip 10 milyon TL para aldım. 14 milyon TL para olacak şekilde geri ödedim. Süleyman Aslan'ın Florya'da bir ofisi bulunmaktadır. Süleyman Aslan bu 10 milyon TL parayı, Denizbank'taki odamda bana yanında Moci de bulunduğu sırada teslim etti. Karşılığında da 14 milyon TL'lik Moci ile birlikte senet imzaladım, ancak 14 milyon TL'yi Süleyman Aslan'a elden ödedim. Ayrıca Süleyman Aslan bana 1 milyon 350 bin dolar daha para vermişti. Sonrasında ben 2 milyon 650 bin dolar şeklinde çok daha fazla bir parayı Süleyman Aslan'a ödedim. Bu zamana kadar Süleyman Aslan'a çok fazla faiz ödedim."

PARA MI AKLANDI?

Öte yandan ortada bir de kara para aklama var. MASAK'ın yaptığı incelemede özellikle Ali Yörük ismi ön plana çıkıyor. Ali Yörük, dört yıl içinde 86 kez Bulgaristan'a gidip gelmiş. Peki, Ali Yörük kimdir? İsmail Saymaz yazısına göre, Yörük'e ilişkin bilgiler ve sistemdeki rolü şöyle:

"Denizbank Levent Şube Müdürü Seçil Erzan, cezaevinden suç ortağı Nazlı Can’a gönderdiği el yazması notta 'Nuri ev ve Bozcaada, Göktürk’ü çözsün. Nuri bana en iyi avukatı bulsun' diyor. Erzan’ın talimat verecek kadar güvendiği kişi, Nuri Köşkdere. Çorlulu bir işadamı. AK Parti Çorlu Belediye Meclis üyesi. Köşkdere Erzan’ı Denizbank’ın Çorlu Şube Müdürlüğü yaptığı günlerden tanıyor. Ortak bir tanıdıkları var:Ali Yörük.

Erzan’ın para teslimatında çantacı olarak kullandığı, dört yıl içinde 86 kez Bulgaristan’a giriş çıkış yapan ve tutuklu yargılanan Ali Yörük, ifadesinde bir sırrı ifşa ediyor. Yörük, Erzan ile 17 yıl önce kredi kullanmak için gittiği banka şubesinde tanıştıklarını kaydediyor. Erzan, gişe memuruymuş. Yanlarında Nuri Köşkdere de varmış. Hatta Köşkdere ile Yörük’ü Erzan tanıştırmış. Yörük, bu vesileyle Köşkdere’nin otomobil bayisinde satış danışmanı olarak işe girmiş. Satış şefliğine yükselmiş. Yörük, ifadesinde, evli ve yaşça büyük olan Köşkdere ile Erzan’ın yasak aşk yaşadıklarını belirtiyor."

Ali Yörük'ün Bulgaristan'ı yol yaptığı görülürken, soruşturma saadet zinciri ve dolandırıcılığın yanısıra tefecilik ve kara para aklamaya doğru da gidiyor.

HABER MERKEZİ 

Kaynak: Diyarbakır Söz