Kışanak: Yerel yönetimlere kayyum atamak demokrasiyi derinden sarsar

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, hükümetin gündeme getirdiği belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili, "Yerel yönetimlere müdahale, kayyum veya bürokrat atanarak, merkezi hükümet eliyle yönetilmesi, yerel demokrasiyi derinden sarsacaktır" dedi.

Kışanak: Yerel yönetimlere kayyum atamak demokrasiyi derinden sarsar
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Hatip Dicle ile Leyla Güven, Büyükşehir Belediyesi Başkanı DBP'li Gültan Kışanak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette konuşan Hatip Dicle, belediyelere yönelik baskılar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiklerini söyleyerek, "Belediyeler halkın kurumlarıdır. Halk tarafından seçilirler ve bu gelenek yüzyıllardan beri bu şekilde yürüyor. Yerel yönetimlerin demokrasinin vazgeçilmez unsuru ve halkın yerelde yönetimini sağlayan kurumlardır" dedi. Dicle, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve tutuklama sürecine tabi tutulmasının demokratik siyaset alanını daraltmaya yönelik olduğunu ve belediyelere kayyum atama girişiminin de bunun devamı olduğunu söyledi.
Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise 21'inci Yüzyıl'da demokrasi çıtasının yerel ve yerinden yönetimle belirlendiğini söyleyerek, şöyle devam etti:
"Artık kimse merkezi yönetimler üzerinden demokrasiyi tartışmıyor. Demokrasinin temel taşı doğrudan halka en yakın olan, halkın rahatlıkla denetleyebileceği yerel ve yerinden yönetimlerdir. Bu temel taş çekilirse demokrasi tamamen boşa çıkarılmış olur. Az ve şekilsel de olsa seçimlere dayalı bir yerel yönetim pratiği var. Yerel yönetimlere müdahale, kayyum veya bürokrat atanarak merkezi hükümet eliyle yönetilmesi yerel demokrasiyi derinden sarsacaktır. Bu durum demokrasiyi derinden sarsacaktır. Bunu planlayanlar acaba bunu da düşünüyor mu? Yerel yönetimler bir hizmet alanıdır. Halkın ve kentin ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalarını yürütürler. En geri demokrasilerde bile yerel yönetimlerin varlığına tahammül edilir."
Kışanak, Belediye Başkanlığı görevini halkın verdiğini, ancak halkın geri alabileceğini dile getirerek, "Bir tek darbe dönemlerinde kapıya kilit vurulur ve oraya bir memur atanır. Şimdiye kadar demokrasiye darbe şeklinde süreçler yaşandı, herhalde bu da bunun son halkası olur. Umarım bu tür şeyler yaşanmaz" diye konuştu.

Kaynak: DHA