Kıyamete kadar hesabını sorarız

Roboskili anneler, kıyamete kadar çocuklarımızın hesabını sormaya devam edeceğiz.

Kıyamete kadar hesabını sorarız

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla her hafta yapılan oturma eylemi 213’üncü haftasında Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde devam etti. Oturma eylemine İHD üye ve yöneticilerinin yanı sıra, Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYA-DER, GÖÇ-DER, KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile çok sayıda kayıp yakını katıldı. Bu haftaki oturma eylemine Şırnak’ın Uludere İlçesi’nden gelen Roboskî Anneleri, bu yılki barış ödülünü Roboskî annelerine veren Diyarbakır Tabip Odası yöneticileri, Gazeteci-Yazar Nuray Mert ve DTK Daimi Meclis Üyesi Osman Özçelik de katılarak kayıp yakınlarına destek verdi.

‘213 HAFTADIR DEVLET TARAFINDAN GİZLENİYOR’

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 213 haftadır devlet tarafından gizlenen kayıpların ve faillerinin ortaya çıkarılması için mücadele verdiklerini belirterek, “Ama maalesef tüm çabalarımıza rağmen halen bu konuda bir adım atılmış değil. Herkesin bildiği gibi Kürt meselesi konusunda başlatılan bir diyalog ve müzakere süreci var. Biz şuna inanıyoruz; eğer siz bu coğrafyaya barışın gelmesini istiyorsanız, öncelikle bu kayıplarımızı bulmanız, faillerini yargılamanız gerekiyor. Roboskî’de katledilen 34 kişinin faillerini ortaya çıkarmanızla ancak bunu yapabilirsiniz. Bu olmadığı sürece biz bir barışın gelişmeyeceğini düşünüyoruz” dedi.

FAİLLERİ GİZLENEN DOKTORLARIN AKIBETİ SORULDU

Tabip Odası Başkanı Kemal Karadaş, Tıp Bayramı münasebetiyle 90’lı yıllarda gözaltında kaybedilen veya faili meçhul cinayetlere kurban giden doktor arkadaşlarının hikayelerini anlattı.

1992 yılında Silvan’da katledilen Dr. Zeki Tanrıkulu, 1993 yılında katledilen ve hala failleri bulunmayan Dr. M. Emin Ayhan ve 1995 yılında gözaltına alınarak kaybedilen yakın arkadaşı Ali İhsan Dağlı’nın faillerinin hala ortaya çıkarılmadığını belirterek, “Bu arkadaşlarımız, kendilerini tamamen mesleklerine ve halkına adamış meslektaşlarımızdı. Bu arkadaşlarımız faili bizce belli ama failleri meçhul kalacak şekilde alındılar ve kendilerinden bir daha haber alınamadı. O günden bu yana ne doğru dürüst bir soruşturma yürütüldü, ne de failleri ortaya çıkarıldı. Ama bizler bu arkadaşlarımız faillerini hep sorduk, bundan sonra da sormaya devam edeceğiz” dedi.

‘KIYAMETE KADAR ÇOCUKLARIMIZIN HESABINI SORACAĞIZ’

Karadaş’ın konuşmasının ardından eyleme katılan Roboskî Anneleri adına katliamda yaşamını yitiren Şıvan Encü’nün annesi Leyla Encü’nün annesi bir konuşma yaptı. Aradan bir yıl dört ay geçmesine rağmen çocuklarının faillerinin ortaya çıkarılmadığını söyleyen Encü, şunları söyledi: “Çocuklarımızın faillerini Erdoğan da biliyor. Eğer öyle olmasaydı bugüne kadar faillerini ortaya çıkarırlardı. Erdoğan, bize söz vermişti, çocuklarımızın faillerini bulacağını söylemişti. Ama bugüne kadar halen ortaya çıkarılmış değil. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu küçük bir olay değildir. Tayyip Erdoğan, ben sana sesleniyorum; gözünü aç ve bizlere gör. Bu sizin yanınıza kalmayacaktır. Çocuklarımızın hepsi öğrenciydi, ailelerinin geçimini sağlamak istiyorlardı. Bize deniyor ki, ‘size tazminat verelim.’ Biz nasıl kabul edelim o tazminatı. Biz sizden tazminat değil çocuklarımızın faillerini istiyoruz. Şunu bilin ki, biz sizin peşinizi bırakmayacağız. Kıyamete kadar çocuklarımızın hesabını soracağız.” Yapılan konuşmaların ardından kayıp yakınları 5 dakikalık oturma eylemi yaparak, eylemlerine son verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz