Koç Holding yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç Rahmete yolculandı!

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, iş adamı Mustafa Koç, evinde yaptığı sabah sporu esnasında geçirdiği kalp krizi sonucunda 56 yaşında vefat etti. 2003'ten beri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlenen ve döneminde istihdamı neredeyse iki katına çıkaran evli ve 2 çocuk babası Mustafa Koç'un cenaze töreni gerçekleşti.

Koç Holding yönetim kurulu başkanı Mustafa Koç Rahmete yolculandı!

Sabah saatlerinde ilk olarak Koç Holding binasının önünde kısa bir tören düzenlenen Mustafa Koç'un Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii'nde kılınan cenaze namazı da sona erdi. Koç'un cenazesi şu sıralarda camiden ayrılarak defnedileceği Zincirlikuyu Mezarlığı'na doğru yola çıkıyor.

İLK TÖREN KOÇ HOLDİNG BİNASINDA YAPILDI

Son yolculuğuna bugün uğurlanan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç için Üsküdar'daki Koç Holding binasında tören düzenlendi. Saat 09.30 sıralarında başlayan tören 10.15 sıralarında sona erdi. Basına kapalı gerçekleşen törene Koç'un ailesi, akrabaları ve çalışanları katıldı. Koç Holding binasının önündeki törenin ardından Mustafa Koç'u taşıyan cenaze aracı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii'ne doğru hareket etti.

SEĞMENLER NÖBET TUTTU

Ankaralı olan Mustafa Koç için Ankaralı Seğmenler tabutun yanında nöbet tutmaya başladı. Tabut üzerine aile bireylerini temsilen çiçekler bırakıldı. Tabutun başına Mustafa Koç'un fotoğrafı ve Fenerbahçe logolu bayrak bulunuyor.

KOÇ AİLESİNİN SANCAK MİRASI

Mustafa Koc'un tabutunun üzerine babaannesi Sadberk hanımın adına kurulan Sadberk Hanım müzesinde muhafaza edilen aileye ait Osmanlı sancağı örtüldü. Kırmızı renkli sancağın uzerinde 'hak ve gercek olan kainatin sahibi Allahtan baska ilah yoktur. Güvenilir ve sözünde sadık Muhammed onun elçisidir' yazdigi öğrenildi. Aile geleneğince aynı sancak Vehbi Koç ve 2003 yılında hayatını kaybeden hala Sevgi Gönül'ün cenazelerinde de kullanıldı 19. yy sonu 20. yy başına ait olan sancak Sadberk hanım müzesinde sergileniyor.

Öte yandan Mustafa Koç'un cenazesinin Marmara İlahiyat Camii'nin yeniden inşa edilmesinin ardından camiden kaldırılan ilk cenaze olduğu öğrenildi. Caminin tamamlanması ve musalla taşının yerleştirilmesi gibi işlemler Mustafa Koç'un vefatının ardından hızla yapılarak cenaze törenine yetiştirildi.

CENAZE CAMİİYE ALİ KOÇ'UN OMZUNDA GELDİ

Üsküdar Nakkaştepe'deki Koç Holding Genel Müdürlük binasında düzenlenen törenin ardından Mustafa Koç'un cenazesi son yolcuğuna uğurlanacağı camiye kardeşi Ali Koç ve sevenlerinin omuzları üzerinde getirildi.

ZİNCİRLİKUYU'DA MEZARLIĞIN ÜZERİ ÇADIRLA KAPATILDI

Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki aile kabristanlığında sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemi alındı. Mezarın bulunduğu paftaya çıkan yola buzlanmadan dolayı kaymayı önlemek için kauçuk halı serildi. Mezarlığın üzeri çadırla kapatıldı, çevresine mezarlığa gelecekler için çok sayıda ısıtıcı yerleştirildi. Hazırlıklar devam ediyor.

MUSTAFA KOÇ DEDESİNİN YANINA DEFNEDİLECEK

Mustafa Koç'un Zincirlikuyu'daki aile mezarlığında dedesi Vehbi Koç'un yanına defnedilecek.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN DA KATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra cenaze törenine tüm Koç ailesi fertleri ile siyasiler ve Aziz Yıldırım, Hüsnü Özyeğin, İnan Kıraç, İlber Ortaylı, Halis Komili, Emre Kurttepeli, Serpil Timuray başta olmak üzere iş ve sanat dünyasından birçok önemli isim katılıyor.

TAZİYELER KABUL EDİLİYOR

Öte yandan Koç ailesi, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un vefatı dolayısıyla dünden itibaren Elmadağ’daki Divan Oteli’nde taziyeleri kabul ediyor. 22 Ocak 2016 Cuma günü itibariyle başlayan taziye kabulü 7 gün boyunca 16.00 - 19.00 saatleri arası devam edecek.

Mustafa Koç'un cenaze töreni için bazı yollar trafiğe kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Merhum Mustafa Koç’un 24.01.2016 Pazar günü öğle namazına müteakip İlimiz Üsküdar İlçesinde bulunan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camiinde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığındaki aile kabristanlığına defnedilecektir. Cenaze töreni boyunca alınacak trafik tedbirleri çerçevesinde, 24.01.2016 Pazar günü saat 10:00 - 15:00 saatleri arasında; kadar kapatılacak yollar ve alternatif güzergahlar aşağıya çıkartılmıştır.

TRAFİĞE KAPATILACAK YOLLAR

1- Kısıklı Caddesinden gelip Nuhkuyusu Caddesini takiben Mahir İz Caddesine dönen kavşak trafiğe kapatılıp Mahir İz Caddesi istikametine araç verilmeyecek, akım Nuhkuyusu Caddesi, Karacaahmet Mezarlığı istikametine yönlendirilecek,

2- Nuhkuyusu Caddesinde mütevelli Çeşme Sokak ile Mahir İz Caddesi arasında kalan kısımdaki trafik, Güllü Bahçe Sokak istikametine yönlendirilecek,

3- Karacaahmet Mezarlığı istikametinden Nuhkuyusu Caddesini takiben Mahir İz Caddesi istikametine giden akım Mütevelli Çeşmesi Caddesi kavşağından kapatılıp akım Mütevelli Çeşme Caddesine verilecek,

4- Aksoy Sokağa araç girişi Sırmaperde Sokaktan kapatılıp Aksoy Sokak istikametine akım verilmeyecektir.

MUSTAFA KOÇ KİMDİR?

Mustafa Vehbi Koç 1960 İstanbul doğumlu, Türk iş adamı. 4 Nisan 2003'ten beri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Mustafa Koç evli ve iki kız çocuk babasıydı.

Mustafa V. Koç, Koç Ailesi’nin 3. Kuşak üyesi ve işadamıdır. ABD’de George Washington Üniversitesi İşletme bölümünden 1984 yılında mezun oldu. Çalışma yaşamına 1984’te Tofaş’ta Müşavir olarak başlayan Koç, Ram Dış Ticaret’te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1992 yılında Koç Holding’e geçerek sırasıyla Başkan Yardımcılığı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. Mustafa Koç 2003 yılından beri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptı.

Mustafa Koç diğer yandan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyeliği'ni yaptı. Genç Başkanlar Organizasyonu üyesi olup, JP Morgan Uluslararası Konseyi’nde, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurullarına ve Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde yer aldı.. Bilderberg Toplantılarının Yürütme Kurulu Üyesi’dir. 2005 yılında İtalya Hükümeti’nin Cavaliere D’Industria nişanı ile ödüllendirildi. Mustafa V. Koç, ekonomik ve sosyal kalkınmaya büyük önem veren ve bu alanda World Monuments Fund ve Carnegie Vakfı ile BNP Paribas gibi kuruluşlarca ödüllendirilen Koç Ailesi’nin sosyal ve kültürel yaşama katkılarını hayata geçiren Vehbi Koç Vakfı’nın Yönetim Kurulu ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Mütevelli Heyeti Üyeliği'ni yaptı.. Mustafa Koç, evli ve iki kız çocuğu babasıydı.

KOÇ HOLDİNG

Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holding Türkiye'nin ilk holdingidir ve en büyük özel kuruluşlarından birisidir. Holding binası Üsküdar Nakkaştepe'dedir. Koç Holding'in geçmişi kurucusu Vehbi Koç'un 1920'lerde Ankara'da ticarete atılmasına değin iner. Zamanla iş alanlarını genişleterek 1950'lerde sanayi alanında çeşitli şirketler oluşturan Koç, gıda sektörünün ardından elektrikli ev aletleri ve otomotiv sektörlerine yöneldi. 1963'te şirket sayısı 25'e ulaşan topluluk yeni bir örgütlenmeye giderek holding statüsünü benimsedi. Vehbi Koç, 1984'te yönetim kurulu başkanlığını oğlu Rahmi Koç'a, Rahmi Koç da aynı görevi 2003 yılında oğlu Mustafa Koç'a bırakmıştır. 2009 yılında, Fortune dergisinin dünyanın en büyük 500 sanayi firması (Fortune Global 500) listesinde 172. sıradadır. İSO'nun 2006 yılında açıkladığı Türkiye'nin en büyük 500 şirketi listesinde, Koç Topluluğuna bağlı 5 şirket ilk 10'a girmeyi başarmıştır. Ekonomist dergisi tarafından yapılan Türkiye'nin en zengin aileleri araştırmasında Koç ailesi sahip olduğu serveti ile Türkiye'nin en zengin aileleri arasında 1.sırada yer almaktadır.

KOÇ HOLDİNG'İN SANAYİ ALANINDAKİ İLKLERİ

İlk anonim şirket: Koç Ticaret A.Ş. 1938, İlk endüstriyel girişim: Ampul Fabrikası 1940, ABD'de ilk Türk Şirketi: Ram Commercial Corporation 1945, İlk özel kibrit fabrikası: Türkay (Kav) 1954, Türkiye'nin ilk çamaşır makinelerini, buzdolaplarını, termosifonlarını üretecek olan Arçelik şirketinin kuruluşu 1955, İlk Türk kamyonları üretecek olan Otosan'da montajın başlangıcı: 1957, İlk çamaşır makinesinin üretimi: Arçelik 1959, İlk buzdolabı üretimi: Arçelik 1960, k Türk LPG dağıtım şirketi: Aygaz 1961, Türkiye'deki ilk Holding: Koç Holding 1963, Türkiye'nin ilk kablo fabrikası: Siemens 1964, İlk Türk traktörünün üretimi: Türk Traktör 1964, İlk Türk binek otomobili olan Anadol'un üretimi: Otosan 1966, İlk domates salçası fabrikası: Tat 1967, Topluma hizmet amacıyla Cumhuriyet dönemindeki ilk kurumsal girişim Vehbi Koç Vakfı 1969, Halka açık ilk Türk şirketi: Koç Yatırım Pazarlama 1973, Türkiye'deki ilk özel müze: Sadberk Hanım Müzesi 1980

KOÇ HOLDİNG ŞİRKETLERİ

Dayanıklı Tüketim Grubu

Arçelik A.Ş., Arçelik LG Klima San. Tic. A.Ş., Beko Cesko S.R.O., Beko Deutschland GMBH, Beko Electrical Appliances Co. Ltd., Beko Electronics Espana S.L., Beko France S.A, Beko Italy S.r.l., Beko LLC, Beko P.L.C, Beko S.A., Beko Shanghai Trading Co., Beko Slovakia S.R.O., Elektra Bregenz A.G, Grundig Multimedia B.V., S.C. Arctic S.A.

Enerji Grubu

AES Entek Elektrik Üretimi A.Ş., Akpa A.Ş., Aygaz A.Ş, Aygaz Doğal Gaz Toptan Satış A.Ş., Demir Export A.Ş., Ditaş Deniz İşletmeciliği ve Tankerciliği A.Ş., Opet Fuchs Madeni Yağ A.Ş., Opet International London Ltd., Opet Petrolcülük A.Ş., Opet Trade Singapore Pte. Ltd., THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş., TÜPRAŞ-Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.

Finans Grubu

Koç Finansman A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., Yapı Kredi B Tipi Yatırım Ortaklığı A.Ş., Yapı Kredi Bank Azerbaycan, Yapı Kredi Bank Moskow, Yapı Kredi Bank Nederland N.V., Yapı Kredi Faktoring A.Ş., Yapı Kredi Finansal Kiralama A.O., Yapı Kredi Kültür ve Sanat Yayıncılık Tic.ve San.A.Ş., Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş., Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Yapı Kredi-Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.

Otomotiv Grubu

Ford Otosan Otomotiv San. A.Ş., Koç Fiat Kredi Finansman A.Ş., Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş., Otokoç Otomotiv Tic. ve San. A.Ş., Otokoç Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş., Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A., Tür Traktör ve Ziraat Makinaları A.Ş

Diğer Sektör Şirketleri

Ark İnşaat A.Ş., Bilkom A.Ş., Divan Turizm İşletmeleri A.Ş., Düzey A.Ş., Harranova Besi ve Tarım Ürünleri A.Ş., Inventram A.Ş., Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri A.Ş., KoçSistem Bilgi ve İletişim Hizm. A.Ş., Koçtaş Yapı Malzemeleri A.Ş., RAM Dış Ticaret A.Ş., RMK Marine Gemi Yapım San. Deniz Taş. İşl. A.Ş., Setair Hava Taşımacılığı ve Hizm. A.Ş., Setur Marinaları Marina ve Yat İşletmeciliği, Setur Servis Turistik A.Ş., Tanı Pazarlama ve İletişim Hizmetleri A.Ş., Tat Gıda Sanayi A.Ş., Zer Merkezi Hizmetler A.Ş.

Koç Grubu'nun Uluslararası Ortakları

LG Electronics (Güney Kore), Ford Motor Co. (A.B.D.), UniCredit Group (İtalya), B&Q (İngiltere), CNH Global NV (İtalya), Fiat Auto SPA (İtalya), Fuchs Petrolub AG (Almanya), AES

mynet

Kaynak: Diyarbakır Söz