'Kozmik Odalar Açılmalı'

TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Prof.Dr.İdris Bal, kozmik odaların açılması gerektiğini söyledi."Devlet belgeleri saklayabilir, belli bir sürede saklaması gerekir."

'Kozmik Odalar Açılmalı'

Kanal 5'e konuk olan Ak Parti Kütahya Milletvekili İdris Bal, bütün sistemleri incelediklerini ifade ederek şuan Türkiye'de uygulanan Parlamenter Sistem'in kaos üretmekten başka bir işe yaramadığını savundu. Bunun çözümünün ise acilen sistem değişikliği olduğunu dile getiren Bal, Türkiye Cumhuriyeti'nin 89 yıllık geçmişinde 61 hükümetin kurulduğunu ve burada bir sıkıntının olduğunun açık olduğunu kaydetti.

Ülkenin tek parti iktidarları döneminde ileri gittiğini anlatan Bal, çift başlılığın zararlarını Türkiye'nin çok yaşadığını ifade etti. Bir sistem üzerine tartışmaya başlandığında, kıyametleri koparanların sadece eleştiri yaptığını, çözüm üretmekten uzak olduklarını vurgulayan Bal, "Ülkemizde demokrasinin tam olarak oturmadığını biliyoruz. Demokratik ülkelerde siyaset projeler üzerinden yapılır. Partiler oy isterken somut projelerle halka gider. Ancak bu bizde böyle olmuyor. Hangi parti olursa olsun toplumun çıkarları için çalışmalı. Siyaset toplumun değerleri üzerinden yapılması yerine, ülkenin sorunlarının çözümü için projeler üretmelidir." diye konuştu.

KOZMİK ODALAR AÇILSIN

Bazı grupların Başkanlık Sistemi'nin padişahlık, krallık olduğunu nitelendirdiğini hatırlatan Bal, bunun bilgisizlikten kaynaklandığını belirtti. Başkanlık Sistemi'nin de sihirli değnek olmadığına dikkat çeken Bal, "Başkanlık Sistemi geldiği zaman ülkemizin bütün sorunları bitecek diye bir şeyi hiçbir zaman savunmadık. Ancak incelediğimiz sistemler içinde başkanlık, sorunları en aza indirerek, çözüm yollarını açıp, demokrasiye gidişi kolaylaştıracaktır. Ülkemizde demokrasi tam olarak oturmadığı için en ufak olaylarda kaos meydana geliyor. Bu kaos ortamlarının oluşmasında sistemlerde destek oluyor." şeklinde konuştu.

"DERİN YAPILARLA HESAPLAŞILMALI"

Birçok darbeyi yaşamış Türkiye'de darbelerle ilgili bir raporun hazırlanmasının önemli olduğunun altını çizen Bal, özellikle raporda bulunan 20 maddenin kilit nokta olduğunu düşündüğünü söyledi. Bu maddelerin geçmişe ışık tutacak, geleceğe aydınlık sağlayacağını anlatan Bal, şöyle devam etti: "Bu öneriler bir ufuk çizgisi çizecek, geleceğe daha ümitle bakmamızı sağlayacak nitelikte. Sağcısı-solcusu; Ak Parti'lisi, MHP'lisi, CHP'lisi, Bdp'lisi; kim olursa olsun darbenin bu ülkeye bir fayda getirmediğini anladığını düşünüyorum. Herkes farklı fikirler bildiriyor. Ancak kimse çıkıp da darbe iyidir demiyor. Bu düşüncenin oluşması demokrasi yolunda önemli bir gelişme."

JİTEM’İN GENEL YAPISI

Raporda yer alan "Özel Harp Dairesi, Gladio, Kontrgerilla, JİTEM" adıyla bilinen oluşumların faaliyetlerinin incelenmesi ve kozmik odalara girilerek tüm belgelerin gözden geçirilmesi talebiyle ilgili olarak ise Bal, devlet içinde örgütlenen illegal yapıların geçmişte karanlık örgütlerin işine gelecek adımları attığını kaydetti. "Bir ülkenin istihbarat kuruluşları her zaman olmak zorunda. Ancak devletin kurumu, devlet adına hareket etmeli." diyen Bal, "Çalışanlarına devletten maaş ödeniyorsa bu kuruluşlar milletin çıkarı için çalışmak zorunda. Ülkemizde bu yapılar maalesef illegal örgütlere hizmet etti. JİTEM ve Kontrgerilla gibi yapıların Güneydoğu'da yaşayan insanlarımıza zulmederek devlete karşı ayaklanması için çalıştı. Devlet adına hareket edip bölgede katliamlar yapan bu örgütler, insanlara baskı uygulayarak, kaos çıkarmaya çalıştılar. Bölgedeki insanları PKK'nın kucağına atmaktan başka bir şey yapmadılar. Bu yapılar değişmeden, içerisinde yer alan insanların değişmesi hiçbir fayda sağlamayacak." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz