KPSS'de sınav çetesi baskını

Diyarbakır’da KPSS sınavında, sahte belgelerle adayların yerine başka kişilerin sınava girmesini sağlayan ve KCK bağlantılı olduğu belirtilen bir çete çökertildi. Diyarbakır merkez ile Ergani ve Bismil ilçelerinde sınav saatinde, eş zamanlı düzenlenen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı.

KPSS'de sınav çetesi baskını

KPSS sınavında, 10-20 bin lira karşılığında "joker" kullanan sınav çetesi çökertildi. İzmir ve Diyarbakır'ın aralarında bulunduğu 8 ildeki operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Sınav çetesinin PKK'nın şehir yapılanması KCK üyelerinin organize ettiği öne sürüldü.

7 AY SÜREN TAKİP SONUCU

 

Dün sabah yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile birlikte polis 8 ilde operasyon başlattı. 'Joker' olarak adlandırılan başarılı kişileri başkasının yerine 10-20 bin lira alarak sınava soktukları belirlenen KCK bağlantılı çeteye karşı İzmir, İstanbul, Diyarbakır, Ankara, Hakkari, Batman, Gaziantep ve Mardin'de polis çalışma yaptı.

JOKER KULLANILAN SINAV

Daha önceden belirlenen kişiler, sahte belgelerle sınava girmek isterken suçüstü yakalandı. Yedi aydır sürdürülen soruşturma sonucu, sahte belge hazırlayan, başkasının yerine sınava giren, parayla yerine sınava başkasını sokan, buna izin veren aralarında araştırma görevlileriyle sınav sorumlularının da bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı.

ÖĞRETMENLER BULUNUYOR

Gözaltına alınan 40 kişi arasında iki öğretmen, iki öğretim görevlisinin de bulunduğu vurgulandı. KPSS’de yüksek puan almasını sağladıkları kişileri daha sonra PKK’nın sokak gösterilerinde kullandıkları anlaşılan şebeke üyelerinin, milyonlarca liralık mal varlığının bulunduğu, el konulması için hukuki çalışmaların devam ettiği bildirildi. Gözaltındaki sanıkların adliyeye sevkedilmelerinin ardından, bu yöntemle öğretmen, avukat, doktor gibi çeşitli mesleklere sahip olan ve kamu hizmetinde çalışan kişilerin de yakalanması için çalışmaların başlayacağı kaydedildi. Zanlılardan, sahte belgelerin yanısıra iki tabanca ve mermiler de ele geçirildi.

ERGANİ VE BİSMİL'DE GÖZALTI

Bu arada, operasyonun Diyarbakır ayağında Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, Diyarbakır ve ilçeleri ile İzmir’de eş zamanlı operasyon düzenledi. Diyarbakır KOM ekiplerinin de katıldığı operasyonda sınav saatinde eş zamanlı olarak çalışma başlatıldı.

KCK BAĞLANTILI İDDİASI

KCK ile bağlantılı olduğu belirtilen çetenin, üniversiteye giriş ya da kamu kuruluşlarına yerleştirme amacıyla yapılan sınavlara, kendilerine yakın kişilerin yerine sahte belgelerle başkalarının girmesini sağladıkları ve bu kişileri üniversite ya da kamu kuruluşuna yerleştirdikleri iddia edildi. Operasyonda, başkasının yerine sınava giren 20 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların İzmir’e gönderileceği öğrenildi.

SINAV ÇETESİNE MARDİN'DE 3 GÖZALTI

İzmir polisinin ÖSYM tarafından düzenlenen YGS ve KPSS gibi sınavlara adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin girmesini sağladıkları ileri sürülen terör örgütünün şehir yapılması KCK ile bağlantılı suç örgütüne yönelik operasyonunda Mardin'de 3 kişi gözaltına alındı.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, İzmir polisinin yürüttüğü soruşturma kapsamında il merkezi, Kızıltepe ve Nusaybin ilçesinde düzenlenen operasyonda 3 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Ayvaz, "İzmir'deki şebeke ile bağlantılı olarak gözaltına alınan 3 kişi soruşturmanın yürütüldüğü İzmir'e gönderilecek" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz