Görüş Bildir

Kulp'a gizlilik kararı

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 1991 yılında çatışmada ölen PKK'lıların cenaze töreninde çıkan olaylarda 7 kişinin ölümü ve 2 kişinin de yaralanmasıyla ilgili soruşturma dosyası, 'terör tazminatı' başvurusu ile yeniden açılırken, savcılık 37 askerin ifadesini aldığı soruşturma için gizlilik kararı aldırdı.

Kulp'a gizlilik kararı

Olayla ilgili dosya, 2005 yılında bir avukatın olayda ölen 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için 'terör tazminatı' ödenmesi için yaptığı başvuru üzerine yeniden açıldı. Kulp Cumhuriyet savcılığı başvuru üzerine zaman aşımına kısa bir süre kala 7 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında söz konusu tarihte subay ve astsubaylardan oluşan 37 askerin ifadesi alınırken, savcılık konu ile ilgili haberlerin basında yer alması üzerine dosya için gizlilik kararı aldırdı. Şimdi, soruşturmanın tamamlanıp iddianame hazırlanması bekleniyor.

SORUŞTURMANIN SEYRİ

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 24 Aralık 1991 günü, Bingöl'ün Solhan İlçesi kırsalında öldürülen 3 PKK'lı için düzenlenen cenaze töreninde olaylar çıktı. Kulp Jandarma Komando Taburu yakınlarındaki olaylar sırasında iddiaya göre askerler silah kullandı ve açılan ateşle Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde ölürken, Mehmet Şah Tektekin ve Şeyhmus Altındağ yaralandı.

 

SAVCININ HAZIRLADIĞI FEZLEKE

Cenaze törenine katılan 54 kişiyle ilgili DGM'de açılan davada sanıklar beraat ederken, 7 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Mustafa Akkuş, 25 Ağustos 1992 tarihinde Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na fezleke gönderdi. Savcı Akkuş fezlekesinde, Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın 'görevin ifası sırasında adam öldürmek ve aynı suça teşebbüs' suçlamasıyla yargılanması için izin istedi. Bu fezlekeye işlem yapılmazken, daha sonra soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz, 7 Temmuz 1993 yılında görevsizlik kararı vererek, dosyayı gereğinin yapılması için il ve ilçe idare kuruluna gönderilmesine karar verdi.

 

TERÖR TAZMİNATI İSTEMİ

Avukat Nahit Eren'in olayda ölen 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için yaptığı 'terör tazminatı' ödenmesi başvurusuyla dosya yeniden oluşturulurken, Kulp Cumhuriyet Savcılığı dosyanın zaman aşımına uğramasına kısa bir süre kala bir suç duyurusu dilekçesi ile yeniden soruşturma açtı. Soruşturmanın açılması ile birlikte doysa zaman aşımından kurtarılırken, 'Adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüsten açılan soruşturma kapsamında olayın meydana geldiği sırada Kulp'ta görevli olan 37 subay ve astsubayın ifadesi alındı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi