Görüş Bildir

Kürt kızları neden dağa çıkıyor?

AK Parti Kadın Kolları, önemli bir çalışmaya imza atarak, Kürt sorununu Güneydoğu Anadolu kadını açısından inceledi. Ortaya çıkan sonuç ise oldukça çarpıcı.

Kürt kızları neden dağa çıkıyor?

Akademisyen, gazeteci ve bürokratların da katılımıyla düzenlenen çalıştayın ardından hazırlanan raporda, PKK'ya kadın katılımının arttığı işaret edildi. Güneydoğulu kızların dağa çıkma nedenlerine de yer verilen raporda, erken yaşta evlilikler, berdel, aile baskısı, aile içi şiddet ve kamu adına yapılan kötü uygulamaların etkili olduğu vurgulandı.

KADIN POLİTİKASI BELİRLENECEK

Akşam gazetesinin haberine göre; Ocak ayında Güneydoğu kadınların sorunlarıyla ilgili çalıştay düzenleyen AK Parti Kadın Kolları ikinci çalıştayı bugün Mersin'de gerçekleştirecek.

AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit, Güneydoğu Anadolu'da kadının 'hem töre, hem de PKK' baskısında olduğunu vurgulayarak, 'Burada kadın sıkışmış durumda. Saptamalarımız, Güneydoğu sorunuyla örtüşüyor' dedi. Akşit düzenledikleri çalıştaylarla partisinin Güneydoğu Anadolu'daki kadın politikasını belirlemeye çalıştıklarını belirtti.

BERDEL YARASI

'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kadın Sorunları ve Çözüm' başlıklı ilk çalıştay raporunda bazı tespitler şöyle:

- PKK'ya katılanların yüzde 17-20'si kadın. Kadınların, kızların örgüte katılma yaş aralığı ise 14-25. Örgüte katılma nedenlerinin başında aile baskısı, berdel tipi evlilik, ailelerin kızlarını erken yaşta büyük adamlarla evlendirmeleri ve aile içi şiddet ile kamu adına yapılan kötü uygulamalar gelmektedir.

- Berdel, başlık parası, kızın isteği dışında evlilikler, 14-15 yaş kız çocuklarını kendinden yaşça büyük erkeklerle evlendirme çok yaygındır. Örgütteki kızların büyük çoğunluğu bu evlilikten kaçmak için dağa çıkmıştır.

- Özellikle 2000'den sonra örgüt, kadınları daha çok yetkilendirdi ve aktif rol verdi. Bu, kadınların canlı bomba olmasını da beraberinde getirdi.

KÜRT KADIN LOBİSİ

- Örgüt en etkili propagandayı kadın üzerinden gerçekleştiriyor

- PKK, geleneksel yapıya karşı durarak, hem toplumsal ahlakı itibarsızlaştırarak hem de kadının yanında kollayıcı söylemler geliştirerek, ulusal ve uluslararası platformda ezilen horlanan Kürt kadını söylemi ile güçlü bir kadın lobisi oluşturuyor.

- AK Parti'nin Kürt sorununu tanıması, örgüt tarafından rahatsızlık unsuru olmuştur.

İNTİHAR SÜSÜ

- Aşiretçilik, erkek için varlık nedeni, kadın için yok olma nedenidir.

- Aile içi şiddet, namus cinayetleri bölgenin gerçekleridir.

- Bölgede kadın intiharları çok yüksektir. İntiharlar, namus cinayetlerinin başka bir yönünü yansıtmaktadır. İntiharlara zaman zaman intihar süsü verilmekte, intihar aile tarafından desteklenmektedir.

- Erken yaşta evlilik Türkiye genelinde yüzde 27 iken, bu oran Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yüzde 41'e çıkıyor.

- Halen kızlar okula gönderilmiyor. Kadınlar arasında okur-yazarlık diğer bölgelere daha düşük

SABAH

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi