Görüş Bildir

Kürt sorunu PKK değildir

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, Kürt sorunun çözümü için özellikle Turgut Özal ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan döneminde bazı girişimler olduğunu, fakat soruna köklü çözüm getirilemediğini söyledi. Kürt sorununun çözümünü PKK’ya endekslememek gerektiğini vurgulayan Burkay, halkın taleplerinin dikkate alınmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Kürt sorunu PKK değildir

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Ankara'da düzenlediği ‘Kürt sorununun dünü, bugünü ve yarını’ başlıklı panele katılan Kürt siyasetçi ve yazar Kemal Burkay, Kürt sorunu ile ilgili bir konuşma yaptı. Turgut Özal’ın Kürt sorunuyla ilgili bir girişiminin olduğunu, Özal’ın ‘federasyonu bile konuşabiliriz’ dediğini anlatan Burkay, o dönemin şartlarında bu çıkışın çok cesurca olduğunu, bunun keskin bir çıkış olduğunu vurguladı. Burkay, bu çıkışın Özal’ın hayatına mal olduğuna dikkat çekerek, daha önce kongrede Özal’a ateş açıldığını hatırlattı ve kendisinin de Özal’ın ölümünü şüpheli bulduğunu kaydetti.

KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE ÖZAL

Özal’ın girişimlerinin başarılı olamadığını bildiren Burkay, 2000’li yıllarla birlikte AK Parti’nin sorunla ilgili bazı girişimlerinin olduğunu, fakat bunun da derli toplu, köklü bir proje ile olamadığını, bir bakıma AK Parti’nin düşe kalka yol aldığını belirtti. Böyle derin sorunların çözümü için daha köklü projelere gerek olduğunu aktaran Burkay, daha geniş ufuklu olması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin Kürt sorununu kendi gerçeklerine göre çözmesi gerektiğini kaydeden Burkay, çözümün ademi merkeziyetçi bir yapıda olduğunu söyledi. Bunun federatif bir yapı olabileceğinin altını çizen Burkay, "Federatif yapı Türkiye’nin gerçeklerine göre olur. Bana göre eşitçi bir şekilde çözüm federasyondur. Bunu başarabilirsek, ülkemize barış ve demokrasi gelir.” diye konuştu.

Bu sorunun daha geç olmadan çözülmesi gerektiğine işaret eden Burkay, bugün artık olumlu gelişmelerin olduğunu, artık sorunun tartışılabilir olduğunu dile getirdi. Burkay, şu ifadeleri kullandı: “Benim burada konuşabiliyor olmam bile bu değişimi gösteriyor. Öyleyse biz bunu yapabiliyorsak o zaman sorunu da çözebiliriz.”

“PKK TEK TARAFLI SİLAHI BIRAKMALIDIR”

Burkay, sorunun çözümü için ya devrim yolunun ya da evrim yolunun olduğuna dikkat çekerek, kendi görüşünün ikinci yolun olduğunu ifade etti. Türkiye şartlarında PKK’nın mücadele yolunun başarısız olduğunun altını çizen Burkay, PKK’nın artık tek yanlı silahları bırakması gerektiğini vurguladı.

İçeride ve dışarıda çözümü engellemek isteyenlerin olacağına dikkat çeken Burkay, bu çabaların ancak birlik ve beraberlik içerisinde boşa çıkartılabileceğini söyledi. Burkay, “Kürt sorununu PKK’ya endekslememek lazım. Yani Türkiye bu sorunun çözümü için güven verici adımlar attığı zaman, PKK’nın silah kullanma nedenleri ve koşulları ortadan kalkar. Halkı kazanmak gerekiyor, onun için Kürtlerin talepleri nelerdir? Ana dilde eğitim, yerinde yönetim, kendi kimliklerine saygı gösterilmesi falan bunlar karşılanabilir. Tabi bunlar aynı zamanda bir anayasa değişikliğini gerektiriyor. Zaten şu anda da yeni bir anayasanın eşiğinde, bence bu anayasa böyle köklü değişiklikleri içermelidir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi