Kürtçe eğitim talebi

Yeni eğitim döneminin başlamasıyla Kürtçe eğitim talebi dile getirildi. Açıklamada, “Tüm dünyada olduğu gibi Kürt çocukları için de anadilinde eğitim haktır" denildi.

Kürtçe eğitim talebi

Yeni eğitim öğretim yılı dün startını aldı.. Diyarbakır’da “Anaokulundan üniversiteye kadar anadilde eğitim” talebiyle yapılan açıklamalarda, Kürtçe'nin resmi ve eğitim dili olması çağrısı yapıldı.

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), “Anaokulundan üniversiteye kadar anadilde eğitim” talebiyle Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde ilçesinde Koşuyolu Parkı’nda açıklama yaptı. MED-DER eski Eşbaşkanı Rıfat Roni, çocukların ana dillerinde eğitim almalarının önemine değinerek, devlet yetkililerinin Kürtlere ve Kürtçeye yönelik yaklaşımlarını kabul etmediklerini ve buna karşı mücadelenin önemine dikkat çekti. 

'KÜRTÇE EĞİTİM DİLİ OLSUN'

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu adına konuşan Abdusamed Ucaman ise “Tüm taraflara halkı desteklemeye, Kürt kültürüne ve diline önem vermeye çağırıyoruz. Halkımıza da dillerini ve kültürlerini asla unutmamalarını söylüyoruz” dedi. DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, eğitimde ihtiyaç kadar Kürtçe öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirterek "Kürt dili eğitim dili ve resmî dil olsun. Pazarda, okulda resmî olarak işlemediği sürece asimilasyon sürüyor. Biz Kürtler yıllardır bu zulmü kabul etmedik, bu yok saymaya karşı da mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Ortak açıklama yapan MED-DER Yöneticisi Dilan Güvenç de “Eğitim döneminin başlangıcı Kürt çocukları için de geçerlidir. Türkiye Temel Kanunu'nun 42'nci maddesine göre devlet okullarında Türkçe dışında herhangi bir ana dilde eğitim yapılamaz. Bu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin son yüz yılında olduğu gibi milyonlarca Kürt çocuğuna Türkçe eğitimin dayatılacağı ve Kürt çocuklarının bir kez daha anadillerinde eğitim hakkından mahrum bırakılacağı anlamına geliyor. Milyonlarca Kürt çocuğu ezilerek dilinden, hakikatinden, kimliğinden, kültüründen kopacak” dedi.

'ANADİLİNDE ŞİİR OKUMAK KÜRT ÇOCUKLARININ DA HAKKI'

Uluslararası anlaşma ve bildirilerde anadilde eğitim hakkının temel hak olduğuna dikkat çeken Güvenç, "Bu anlaşmalar Kürt halkı için de geçerlidir. UNESCO çocukların en iyi şekilde öğrenmeleri için okumaya ve yazmaya anadillerinde başlamaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca dilbilimciler ve eğitimciler çocukların eğitime başlama çağında birden fazla dil öğrenebileceğini söylüyor” diye konuştu.

TRT 6, seçmeli dersler ve üniversitelerde Kürtçe bölümlerinin açılmasını "Kürt halkının zamanını çalan ve çözümden uzak devlet politikaları" olarak tanımlayan Güvenç, "Milyonlarca Kürt çocuğu ana dilinde eğitim almak, kendi dilinde okumak, hayallerini kendi dilinde görmek, şiirini kendi dilinde okumak, romanını kendi dilinde yazmak istiyor. Bu hak tüm dünya çocuklarının olduğu gibi Kürt çocuklarının da hakkıdır. Bu, Kürt çocukları için ekmek, su, hava kadar önemli ve hayati olan meşru, temel, insani ve evrensel bir haktır. Özellikle velileri ve tüm Kürt halkını, 21. yüzyılda Kürt halkına yönelik baskı politikalarıyla yürütülen, Kürtçeyi inkâr eden, hiçe sayan bu tutuma karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Bu ülkede anaokulundan üniversiteye kadar Kürtçe resmi ve eğitim dili olmalıdır. Kürt halkı Kürt dilini koruma mücadelesinden vazgeçmeyecektir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz