Kürtler bölgede çıkış arayışında

Bayık Bağdat’la “sıcak” temasa geçerken, Barzani ve Talabani Erbil’de “çekilme” zirvesi yaptı, Peşmergeler teyakkuza geçerken, Suriye Kuzeyinde Kürt çatışması yaşanıyor.

Kürtler bölgede çıkış arayışında

ERBİL-Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, Erbil'e gitti. Talabani'nin bugün, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüşeceği bildirildi.

Irak Cumhurbaşkanlığı Enformasyon Dairesi'nden yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Talabani'nin 3 günlük bir ziyaret için Erbil'e gitti, bungün Barzani ile Irak'taki son siyasi ve askeri gelişmeleri ele alan bir görüşme yapacağı bildirildi.

TALABANİ-BARZANİ ZİRVESİ

 

Talabani'nin Erbil ziyareti, IKBY güçleri (Peşmerge) ile Irak ordusu arasında, Selahaddin vilayetinin Tuzhurmatu ilçesinde meydana gelen gerilimin hemen ardına denk geliyor. Tuzhurmatu'da geçtiğimiz Cuma, taraflar arasında çıkan çatışmada 1 kişi ölmüştü. Talabani olayın ardından Kürt gruplara, "Tahriklere kapılmayın, ancak her türlü ihtimale karşı hazırlıklı olun" mesajını vermiş, IKBY Başkanı Mesud Barzani de Peşmerge güçlerinden olası bir çatışmaya karşı hazır olmalarını istemişti.

PEŞMERGE ORDUSU NE OLUR?

Tuzhurmatu'nun IKBY sınırlarına mı yoksa merkezi hükümetin kontrolündeki bölgeye mi dahil olduğu konusunda taraflar arasında 2003'ten bu yana anlaşmazlık yaşanıyor. İlçede hem Kürt yönetimi hem de Irak ordusu askeri güç bulunduruyor.

Kürt yönetimi ile merkezi hükümet arasındaki gerilim, Başbakan Nuri el-Maliki'nin Dicle Operasyonları Komutanlığı'nın kurulması talimatını vermesi ve Irak ordusunun Kerkük'teki varlığını artırmasının ardından son haftalarda tırmanmaya başlamıştı.

TALABANİ BAĞDAT’A DÖNMÜYOR

Öte yandan Talabani'nin 24 Ekim'den bu yana başkent Bağdat'a gitmemesi dikkat çekiyor. Talabani'nin yakınındaki bazı isimler, Talabani'nin tutumunun, Başbakan Maliki'nin son icraatlarından duyduğu rahatsızlığa tepkiden kaynaklandığını bildiriyor. Son olarak KYB Sözcüsü Azad Cündiyani, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Talabani'nin Maliki'nin bazı uygulamalarından hoşnut olmadığını dile getirmişti. Talabani'nin Bağdat'a ne zaman döneceği ise halen belirsiz.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler