Kürtlerden özür dilenmelidir!

DTSO Meclisi Trabzon’da “Kürdistan” yazılı atkı için Irak Federe Kürdistanlı turistlere yapılan saldırı için özür dilenmesi gerektiği açıklamasında bulundu.

Kürtlerden özür dilenmelidir!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi  (DTSO), Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nden Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl’e gelen ve aralarında kadın ile çocukların da yer aldığı 50 kişilik turist kafilesindeki bazı kişilerin, fotoğraf çekmek isterken yanlarında bulunan “Kürdistan” yazılı atkı nedeniyle çevredekilerin saldırına uğramasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

DTSO açıklamasında Trabzon Valiliğinin saldırıya uğrayanların gözaltına alındığı ve saldırganların ise sakinleştirildiği şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

VALİNİN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Saldırıya uğrayanlardan özür dilenmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, “Trabzon Valiliği, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yaşayan Kürt vatandaşlardan bu vahim olaydan dolayı özür dilemesi ve saldırganlarla ilgili soruşturma açması gerekirken, saldırıya uğrayan 9 kişinin gözaltına alındığı ve sınır dışı edileceği açıklamıştır. Ayrıca saldırganlarla ilgili de ‘Vatandaşların sakinleştirildiği’ ifadesini kullanmıştır. Saldırganların ‘sakinleştirilen vatandaşlar’ olarak nitelendirilmesi kabul edilebilir bir açıklama değildir. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının seyahat amaçlı gittiği herhangi bir ülkede ülkesinin simgeleri ile gezmesi, fotoğraf çektirmesi ne kadar doğalsa, IKBY’li bir vatandaşın da ülkesinin simgeleri ile kendini fotoğraflaması o kadar doğal bir durumdur” denildi.

‘HAREKETE GEÇİLMELİ’

Türkiye ile sınır komşusu olan Federal Kürdistan Bölgesi’yle geliştirilen ticaret ve turizme işaret edilen açıklamada, “Oda olarak Trabzon Valiliği ve akabinde Trabzon Başsavcılığının açıklaması karşısında hayretler içerisinde olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Çağrımız, daha üst mülki ve adli mercilerin bir an önce devreye girip olaya karışanlar ile ilgili gereken işlemlerin yapılması ve zedelenen ülke imajının yeniden düzeltilmesi için biran önce hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçmeleridir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz