Kürtlerin özgürlüğüne saygı duyulmalıdır!

Barış ve Demokrasi Partisi'nin de (BDP) aralarında bulunduğu bir grup Kürt parti ve Sivil Toplum Kuruluşu, Suriye'deki çatışmalı ortamı değerlendirdi.

Kürtlerin özgürlüğüne saygı duyulmalıdır!

Aralarında BDP, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak Par), Katılımcı Demokrasi Partisi'nin de (KADEP) bulunduğu bir grup parti ve STK, Suriye'deki çatışmalı ortam hakkında açıklamada bulundu. KADEP Diyarbakır İl Başkanlığı binasında yapılan açıklamayı, Hak Par Parti Meclisi Üyesi Kenan Kızıl okudu.

SURİYE'DEKİ KÜRTLERİN DURUMU

Kızıl, Suriye Kürtlerinin uluslar arası hukuktan kaynaklı temel hak ve özgürlükleri ile kendi kendini yönetme hakkına ilişkin taleplerinin ve bu uğurdaki mücadelelerinin desteklediklerini söyledi.

ÖZGÜRLÜKLERİNE SAYGI DUYULMALI

 

Suriye Kürt muhalefetinin, bazı kasaba ve şehirlerde halkın güvenlik, sağlık ve diğer hizmetleri için örgütlenmesi ve kendini yönetme prensibi gereği yönetimi devralmasının anlaşılmayacak bir yanını olmadığını belirten Kızıl, Türkiye devleti ve hükümetinin daha önce Güney Kürdistan'daki tarihi süreç içerisinde gösterdiği tahammülsüzlüğün bir benzerini Suriye'deki Kürtlere gösterdiğini ileri sürdü.

MUTABAKATIN SAĞLANMASI İSTENDİ

Suriye Kürtlerinin Hevler mutabakatını desteklediklerini Kaydeden Kızıl, "Suriye Kürtlerinin hem Suriye hem de uluslararası diplomaside Suriye Kürtlerini temsil etme misyonunu yüklenen 'Suriye Yüksek Kürt Meclisi'nin kuruluşunu selamlıyoruz. Bu açıdan Kürt siyasi parti ve hareketlerinin bu yöndeki olumlu açıklamalarını takdir ile karşılıyoruz. Bu tarihi dönemeçte, Özgür Güney Kürdistan hükümetinin ve Kürdistan'ın diğer parçalarındaki siyasi aktörlerin olumlu adımlarını destekler, Suriye Kürtlerinin desteklenmesi ve haklı taleplerinin yerine getirilmesi için tüm Kürdistan halkını duyarlı olmaya çağırıyoruz. Kürtler haklıdır ve kazanan hem Suriye hem de Türkiye'deki Kürtler ve demokrasi olacaktır" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz