Kurtulmuş: 28 Şubat, Türkiye'nin sosyolojisine yapılan bir darbeydi

Halkın Sesi Partisi (HAS) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 28 Şubat'ın Türkiye'nin sosyolojisine yapılan bir darbe olduğunu söyledi.

Kurtulmuş: 28 Şubat, Türkiye'nin sosyolojisine yapılan bir darbeydi

HAS Parti Genel Başkanı Kurtulmuş, partisinin İstanbul İl Gençlik Kollarını'nın düzenlediği toplantıya katıldı. Üsküdar'da bir restoranda gerçekleşen toplantıda Kurtulmuş, üniversite öğrencilerine seslendi.

Partisinin siyaset ve yeni anayasa anlayışı hakkında bilgi aktaran Kurtulmuş, 28 Şubat sürecine de değindi. 28 Şubat'ın 27 Mayıs ve 12 Eylül darbelerinden çok daha kuvvetli ve derin bir ihtilal olduğunu belirten Kurtulmuş, 27 Mayıs ve 12 Eylül'de siyasete müdahale edildiğini söyledi. Bu darbeler döneminde partiler kapatıldığını, merhum Başbakan Adnan Menderes'in asıldığını ifade eden Kurtulmuş, darbelerden birkaç yıl sonra siyasetin normale döndüğünü kaydetti.

 

ÜLKENİN SOSYOLOJİSİNE DARBE

28 Şubat'ın ise Türkiye'nin siyasetine değil sosyolojisine müdahale olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Toplumun alt kesimlerinden, anadoludan gelen insanların çocukları okudular, toplumsal statü elde etmek için mücadele ettiler. Bu insanlar yukarı doğru büyük bir dalga şeklinde yükseldi. Sosyolojide buna toplumun yukarı doğru hareketliliği diyoruz. Bizim dönemimizde İstanbul Üniversitesi'nde asistan olabilmek için mutlaka belli ailelerin çocukları olmanız ya da yabancı okullardan mezun olmanız gerekirdi. Sıradan bir liseden mezun orta halli ve fakir ailenin çocuğu kolay kolay asistan olamazdı. Çok şükür şimdi zaman değişti bir çok yerde arkadaşlarımız profesör, doçent oldu. Aynı şekilde siyaset de böyleydi. Belli ailelerin elindeydi ve onların dışındakiler siyasete çok zor girerdi." dedi.

Türkiye'de geniş toplumsal kesimlerin hareketliliğinin 1950'den bu yana 62 yılda devam ettiğini söyleyen Kurtulmuş, toplumun alt sınıflarının üst sınıfa yükseldiğini belirtti. Kurtulmuş, 28 Şubat'ın halkın elitlerinin halkın çoğunluğundan korkması sonucu yapılan bir iş olduğunu kaydetti.

 

MİLLETVEKİLİ SEÇİLEN KAVAKÇI

O süreçte milletvekili seçilen ancak yemin ettirilmeyen Merve Kavakçı'yı hatırlatan Kurtulmuş, "Meclis'te Merve Kavakçı'ya söylenen sözü hatırlayın. 'Bu kadına haddini bildirin.' 28 Şubat bir had bildirme operasyonudur. 'Siz kim oluyorsunuz? Anadoludan bilmem nereden gelmişsin git çiftine çubuğuna. İlla da geleceğim diyorsan gel bizim fabrikada yerleri sil, üniversitelerde hasta bakıcı ol, ama doktor olmak istersen haddini aşarsın. Adliyede koridorları paspasla başörtülü avukat olacağım dersen kıyamet kopar buna müsaade etmeyiz.' dediler." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler