Lanetli afişe öfke

DBP'li Yenişehir Belediyesi'nin Peygamber Efendimiz'e hakaret içeren karikatürü sosyal faaliyette kullanıp afiş etmesine tepkiler artarken, dün Cuma namazı sonrası vatandaşlar lanet getirdi. Belediye sorumlu personeli görevden aldığını açıkladı.

Lanetli afişe öfke

M. Şerif DOĞRU/Naif DURGUN/Ahmet DEMİR

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır Merkez Yenişehir Belediyesi'nin Kadın Politikalar Müdürlüğü tarafından "Çocuk gelinlere" dikkat çekmek için şehir merkezindeki bilboardlara asılan ve Danimarkalı Karikatöristin çizdiği Peygamber Efendimiz  (S.A.V)'e hakaret içeren karikatörü afişte kullandıklarının ortaya çıkması üzerine yaşanan infial sürüyor. Toplumun tüm kesiminde tepki ve lanet yağarken, dün Cuma namazı sonrasında vatandaşlar tepki gösterdi. Yoğun tepkiler üzerine halktan özür dilediğini açıklayan Yenişehir Belediye Eş Başkanları dün yazılı açıklamayla, hassasiyet göstermeyen personel hakkında soruşturma başlatıldığı ve görevinden de uzaklaştırdığını bildirdi.

CUMA NAMAZI SONRASI

Cuma namazının ardından Diyarbakır'ın tarihi Ulu Camii önünde toplanan kalabalık, afişte kullanılan görselin, peygamber efendimize hakaret için çizilen karikatür olduğuna dikkat çekerek, ‘Peygamber düşmanları kahrolsun" diye sloganlar attı. Vatandaşlar tepkilerini şöyle dile getirdi;

PEYGAMBERE SAHİP ÇIKALIM

“Biz ne Sosyalizm, ne Komünizm istiyoruz. Kürt meselesiyle bizi kandırmayın. Siz dinsizlik peşindesiniz. Hz. Peygamber (sav)'e hakaret eden alçaktır. Müslümanların namusunu yokluyorlar. Allah birdir. Muhammed onun elçisidir. Resulullah (sav)'a uzanan eller kırılsın. Allah'ın Resulünden şefaat bekliyorsak, ona sahip çıkmalıyız.”

Vatandaşlar, ‘Peygambere uzanan eller kırılsın, Resüle canım feda' sloganları eşliğinde, DBP'li Yenişehir Belediyesine tepki gösterdi. Bazı kişiler, asılan pankart ile Müslüman halkın sınandığını öne sürmesi dikkat çekti.

HUTBE ESNASINDA GERGİNLİK

Öte yandan, Ulucami'deki cuma hutbesi esnasında, afişin eleştirilmesi üzerine tepki gösteren bir kişi, cemaat tarafından camiden çıkarıldı. Hutbenin tamamlanmasının ardından cuma namazı kılındı. Hutbeyi okuyan Ulucami İmamı Mehmet Sait Yaz, yaptığı açıklamada, hutbede "Peygamber ve hicret" konusunun işlendiğini hatırlattı.

BU ZİHNİYET KİME AİTSE

Peygamberler şehrinde Hazreti Muhammed'e yapılan hakarete sessiz kalamayacaklarını vurgulayan Yaz, "Hutbede herhangi bir kişi, kuruluş ve partiyi kastetmeksizin hakaret eden zihniyeti telin ettik. Bu zihniyet kime ait olursa olsun hataya karşıyız, insana değil. Çünkü insan Allah'ın ayetidir" ifadelerini kullandı.

Çocuk yaşta evlendirilenlere tepki için hazırlandığı belirtilen afişe, bu nedenle tepkisini dile getirdiğini belirten Yaz, "Başka bir resim bulamaz mıydınız? Aynı karikatürü almış, altına yazıyı yazmış. Bu düpedüz peygambere hakarettir" diye konuştu.

O ZİHNİYETİ TELİN ETTİM

"Hutbe esnasında bir kişi, 'Allah'ın ayetleriyle alay edenleri de telin ediyoruz' şeklinde ifade kullandı ve bunu birkaç kez tekrarladı" diyen Yaz, bunun üzerine cemaatten bir kişinin "Niye hutbeyi kesiyor ve burada peygambere hakaret edenleri savunuyorsun" diye tepki gösterdiğini kaydetti. Daha sonra bir kişinin cemaati galeyana getirmek istediğini aktaran Yaz, "Amacım herhangi bir kuruluşu, siyasi partiyi kastederek hakaret etmek değildi. Peygamberimize hakaret eden zihniyeti telin ettim. Bunun benim en doğal hakkım olduğuna inanıyorum" dedi.

AK PARTİLİ ASLAN'DAN TEPKİ

AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı Netice Arslan,  afişi kınadı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Arslan, çocuk yaşta evliliklerin toplumun en büyük yaralarından biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:  “Hem çocukların geleceği hem de toplumumuzun temel taşını oluşturan ailelerin sağlıklı bir yapıda gelişmesi için ebeveynlerin fiziki ve ruhi yapısının gelişmiş ve yeterli olması bireylerin de çok önemsediği bir durumdur. Bu anlamda AK Parti hükümetlerinin 13 yıllık iktidarında bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmak için ciddi anlamda yasal yaptırımları hayata geçirdi. Ancak bu olumsuz kültürün direk İslam dini ile bağdaştırılmasına karşıyız. İslam dininin kadın ve aileye verdiği önemi bilmeyenlerin karalamaya çalışmasını kınıyorum. Gündemde olan karikatürdeki erkeğin sakallı ve cübbeli olması direk İslam dinini hedef göstermekte ve nefrete sebep olmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm demokratik çevreleri afişi asan belediyeyi demokrasi kuralları çerçevesinde kınamaya davet ediyorum.”

BELEDİYE PERSONELİ AÇIĞA ALDI

Buarada, Belediye, afişlerlerde sorumluluğu bulunan personelin görevden alındığı açıkladı. eş Başkanlar Selim Kurbanoğlu ve Ülkü Baytaş yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi, "Bilindiği gibi her yıl 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde kadına yönelik şiddeti görünür kılmak amacıyla yaptığımız billboard çalışmamızda, hepimizin hassasiyetlerine dokunan bir billboardın fark edilir edilmez kaldırıldığını, bu hassasiyeti gözetmeden çalışmayı yapan personelimize yönelik soruşturma başlattığımızı, soruşturma sonucunda sorumluluğu tespit edilen personelimizin görevden alındığını kamuoyuna saygıyla bildirir, yaşanan duygusal kırılmalardan dolayı tekrar üzüntülerimizi ve özrümüzü sunarız" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz