MADEN FACİASI

Bartın’da maden faciası yaşandı. Patlamanın tarafa kaynaklı olduğu bildirilirken, 20’ye yakın işçi kendi imkanlarıyla asansörle çıkmayı başarırken, 10 işçi ise yaralı kurtarıldı. Bartın'ın Amasra ilçesinde maden ocağında patlama meydana geldi. Patlama, saat 18.15 sıralarına eksi 300 kotunda gerçekleşti. Patlama nedeniyle bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken Bartın Valisi Nurtaç Arslan, yer altında 49 işçinin olduğunu bildirdi. AFAD, patlamanın trafo kaynaklı olduğunu duyurdu. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldı.

MADEN FACİASI

Bartın Amasra'da Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında patlama meydana geldi. 100’e yakın işçi patlamanın yaşandığı bölgede mağdur kaldığı öğrenildi. İşçilerin kurtarılmasına çalışılırken, yaralı madenciler hastaneye kaldırıldı.

Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’nde saat 18.45 sıralarında yeraltında patlama meydana geldi. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. Bartın Valisi Nurtaç Arslan bir patlama olduğunu, patlamanın neden kaynaklı olduğunun henüz net olmadığını söyledi.

OCAKTAN ÇIKAN İŞÇİYLE GÖRÜŞTÜ

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, "Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?" diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu. Maden ocağından çıkan işçi, "Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi" dedi.

MADENDE MAHSUR KALAN İŞÇİLER

“Saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta bir patlama olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Eksi 250 kotta 74 tane arama- kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam ediyor” diyen Vali Arslan, “Şu anda eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta da 5 kişi var. Bu işçileri kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor. 8 kişi kendi imkanlarıyla kurtarıldı. Şu ana kadar 6 yaralımız çıkarıldı. Onlarda ambulanslarla hastanelere sevk edildi" diye konuştu.

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

AFAD'DAN AÇIKLAMA

Patlamayla ilgili AFAD'dan açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Amasra Taşkömürü İşletmesinde henüz belli olmayan bir nedenle patlama meydana gelmiştir. Kütahya, Eskişehir, Zonguldak ve Karabük İl AFAD Müdürleri ile AFAD Sakarya Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü bölgeye yönlendirilmiştir." 

BAKANLAR BÖLGEDE

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, patlamanın meydana geldiği bölgeye gitti. Bakanlar olay yerinde incelemelerde bulundu.

PATLAMA TRAFO KAYNAKLI

Bartın'daki patlamanın nedenine ilişkin açıklama yapan AFAD, patlamanın trafodan kaynaklandığını bildirdi.

SAVCILIK SORUŞTURMA AÇTI

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca,  maden kazası ile ilgili soruşturma başlatıldı. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirildi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, Bartın'ın Amasra ilçesindeki taş kömürü maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi. Olaya ilişkin 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği, soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edildiği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz