Mahkumlar için Açık ceza infazı

Toplam cezalarının beşte birini kapalı ceza infaz kurumlarında iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine beş yıl veya daha az süre kalmış hükümlüler açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilecek

Mahkumlar için Açık ceza infazı

Hükümlülerin Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılmaları Hakkında Yönetmelik'te değişikliğe gidildi. Adalet Bakanlığı'nın konuya ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, ilk kez suç işleyen ve iki yıl veya daha az süreyle hapis cezası alanlar ile adli para cezası iki yıl veya daha az süre ile hapse çevrilenlerin açık ceza infaz kurumlarına ayrılma işlemleri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, bunlar dışında kalan açığa ayrılma işlemleri idare ve gözlem kurulu tarafından yapılacak.

CEZAEVİNDEKİ MAHKUMLAR

Toplam cezalarının beşte birini kapalı ceza infaz kurumlarında iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihine beş yıl veya daha az süre kalmış hükümlüler ile cezaları yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumları veya kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde infaz edilen hükümlülerden toplam cezalarının üçte birini bu kurumlarda iyi halli olarak geçiren ve koşullu salıverilme tarihlerine üç yıl veya daha az süre kalanlar, açık ceza infaz kurumlarına ayrılabilecek.

Müebbet hapis cezasına mahkum olanlar, koşullu salıverilme tarihlerine üç yıl veya daha az süre kaldığında açık ceza infaz kurumlarına nakledilebilecek.

AÇIK CEZA İNFAZ KURUMLARI

Açık ceza infaz kurumuna ayrılma süresini dolduranlar hakkında altı aylık deneme süresinin tamamlanması beklenmeden açığa ayrılma kararı verilebilecek.

Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlülerin gözlem ve sınıflandırılmaları veya altı aylık deneme süreleri sonunda, yönetmelikte belirtilen koşulları taşımaları halinde; hükümlü ve tutuklu bilgi cetveli, süre belgesi, açık ceza infaz kurumuna ayrılmasının uygun olduğuna ilişkin hükümlünün almış olduğu toplam ceza miktarı, koşullu salıverilme tarihi, açık ceza infaz kurumlarına ayrılma hakkını kazandığı tarihi içerir, idare ve gözlem kurulu kararı, haklarında alınan iyi hal kararı, ilam, gözlem ve sınıflandırma formu, nakil giderlerini peşin olarak ödemeyi kabul ettiğini ve gitmek istedikleri kurumlardan en az üç yeri belirtir dilekçesi Bakanlığa gönderilecek.

Açık ceza infaz kurumlarına ayrılma kararı verilemeyecek hükümlüler de şöyle belirlendi:

HÜKÜMLÜLERİN STATÜSÜ

''Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan hükümlüler, haklarında ikinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, haklarında iyi hal kararı verilse bile, Kanunun 44. maddesinde sayılan eylemlerinden dolayı toplam üç kez hücreye koyma cezası alan hükümlüler, örgütlü suçlardan hükümlü olanlardan yönetmeliğin 6. maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentleri dışında belirtilen hükümlüler, koşullu salıverilme kararının geri alınması nedeniyle, kalan cezası infaz edilmekte olan hükümlüler, eğitim evleri hariç kapalı ve açık ceza infaz kurumlarından firar eden hükümlüler.''

Ayrıca, ''işlediği iddia olunan başka bir suçtan dolayı 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100. maddesinde sayılan nedenlerle haklarında tutuklama kararı verilenler ile üst sınırı 7 yıldan az olmayan bir suçtan soruşturması veya böyle bir suçtan tutuksuz yargılaması devam etmekte olanlar ile üst sınırı yedi yıldan az olmayan bir suçtan henüz kesinleşmemiş mahkumiyet kararı olanlar'' hakkında bu durumları devam ettiği sürece açık ceza infaz kurumlarına ayrılma kararı verilemeyecek.

ÜST SINIRI 7 YILDAN AZ

Açık ceza infaz kurumunda cezası infaz edilmekte iken, haklarında tutuklama kararı verilenler, firar edenler, kınamadan başka disiplin cezası alanlar, yaş, sağlık durumu, bedensel veya zihinsel yetenekleri bakımından çalışma koşullarına uyum sağlayamayacakları saptananlar, iş temin edildiği halde çalışmayanlar, işi savsaklayanlar, boykot edenler ve iş düzenine uyum sağlayamayanlar, kapalı ceza infaz kurumuna dönmek isteyenler, üst sınırı 7 yıldan az olmayan bir suçtan soruşturması veya böyle bir suçtan tutuksuz yargılaması devam etmekte olanlar, ceza infaz kurumunun yönetim kurulu kararı ile kapalı ceza infaz kurumlarına iade edilecek. Bu karar infaz hakimliğinin onayına sunulacak.

İnfaz edilmekte olan cezası dışında, başka bir suçtan haklarında mahkumiyet kararı verilenlerden, koşullu salıverilme tarihine kalan süre yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen süreyi aşanlar, derhal kapalı ceza infaz kurumuna iade edilecek.

Açık ceza infaz kurumunda cezası infaz edilmekte iken; kınama dışında disiplin cezası verilmek suretiyle kapalı ceza infaz kurumuna bir defa iade edilenler, iade tarihinden itibaren bir yıl, birden fazla iade edilenler her defası için bir yıl altı ay geçtikten sonra, diğer koşulları taşımaları durumunda açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek

Kendi isteği ile kapalı ceza infaz kurumlarına iade edilenler 6 aylık süre geçmedikçe yeniden açık ceza infaz kurumlarına ayrılamayacaklar.

Kaynak: Diyarbakır Söz