Meclis tutanağı istenecek

HDP’li Demirel’in yargılandığı Erdoğan'a hakaret’ davasında Meclis’ten tutanak istenecek

Meclis tutanağı istenecek

“Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılanan HDP Meclis eski Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in aynı sözleri Meclis kürsüsünde söyleyip söylemediğinin tespiti için Meclis’ten konuşma tutanakları istendi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis eski Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in, 29 Mayıs 2016 tarihinde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 28 Mayıs’taki Diyarbakır mitingi sırasında HDP hakkında söylediklerini kastederek "Kendisine iade ediyoruz" sözleri ile 1 Temmuz 2016’da "Saray, İsrail ve Rusya’ya diz çöküp yalvarıyor" ifadesi nedeniyle "cumhurbaşkanının şeref ve haysiyetini rencide ettiği" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Diyarbakır 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Demirel ve avukatı hazır bulundu. Hakkındaki suçlamaya karşı savunma yapan Demirel, konuşmanın yapıldığı dönemde Diyarbakır Milletvekili ve HDP Grup Başkanvekili olduğunu hatırlattı. 

Milletvekili olarak halkın iradesini her yerde temsil etmekle görevli olduğunu söyleyen Demirel, Erdoğan'a yönelik sarf ettiği ve suç unsuru olarak gösterilen konuşmanın aynısı daha önce TBMM kürsünde söylediğini belirtti. Meclis kürsüsünde, yasama sorumsuzluğu kapsamında yaptığı konuşmaların aynısını dışarda da ifade ettiğini dile getiren Demirel, konuşmaların dökümlerinin Meclis'ten istenmesini talep etti. 

Başka bir davadan tahliye edilmesinden bir hafta sonra hakkında bu davanın açıldığına dikkat çeken Demirel, "Dava konusu yapılan bu konuşma nedeniyle daha önce 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandım, bu nedenle bu dava mükerrerdir. Konuşmamın içerisinde herhangi bir suç unsuru yoktu, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında yapıldı. Bu konuşmada yaptığım şey Cumhurbaşkanı’nın bize karşı söylediği sözleri ona iade etmektir. AİHM, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ davasında hak ihlali verdiği Vedat Şorli kararına bakabilirsiniz. Suçlama konusu yapılan konuşmayı siyasetçi olduğumdan kaynaklı düşünce, ifade özgürlüğü ve yasama sorumsuzluğu kapsamında yaptım" ifadelerini kullandı.  İddia makamı, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesini istedi. 

'MECLİS'TEN TUTANAKLAR İSTENECEK

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan AİHM Vedat Şorli Türkiye kararının bir örneği ile Demirel'in Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmaların bir örneğinin TBMM'den istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca Demirel'in daha önce 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı dava dosyasının da bir örneğinin istenmesine, Demirel'in duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 23 Mayıs'a erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler