Merkel 'İdam gelirse AB üyeliği hayal olur'

Almanya Başbakanı Merkel geçtiğimiz gün Almanya'nın en çok takip edilen gazetesine verdiği demeçte Türkiye ve referandum seçimlerine yönelik konuştu.

Merkel 'İdam gelirse AB üyeliği hayal olur'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının 16 Nisan referandum seçimleri akabinde evet oyu vermeleri ile alakalı açıklama yaptı ve ' çifte vatandaşlık ile alaklı herhangi olumsuz br durumun olmadığı' konusunu vurguladı. Öte yandan Türkiye'ye yönelik 'özenli' davranışın Almanya'nın da çıkarına olduğunu söyledi.

İDAM KONUSUNA DEĞİNDİ

Almanya'nın çok ünlü gazetelerine konuşan Merkel, Türkiye'de yeniden idam cezasının yürürlüğe girmesi durumunda Avrupa Birliği ile yürütülen üyelik müzakerelerin temelsiz hale geleceği şeklinde açıklama yaptı.  Merkel, Almanya'da eylül ayında düzenlenecek parlemento seçimlerinde aşırı sağcı partilerin Türklere çifte vatandaşlık verilmemesi yönünde seçim kampanyası düzenlemesinin ise kabul edilemez olduğunu belirtti. Merkel, Almanya'da yaşayan Türklerin önemli bir kısmının 'evet' oyu vermesinin çifte vatandaşlık konusundaki görüşlerini değiştirmediğini aktardı.

Konu ile alakalı açıklamalarına devam eden Merkel, “Başbakan olarak Türkiye'de gözlemledikleri endişe verici gelişmeleri açıkça dile getirmede tamamen özgür olduğunu ve bunun sadece kamuoyu önünde değil ama doğrudan Türk hükümetiyle yaptıkları görüşmeler için de geçerli olduğunu” ifade etti. Alman Spiegel Online haber sitesi, Merkel'in açıklamasını 'temkinli' olarak nitelendirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz