Görüş Bildir

Mina'da izdiham faciası: 717 hacı öldü!

Suudi Arabistan’ın Sivil Savunma yönetimi, Hac için gelenlerin barındığı Mina çadır kentinde bugün çıkan izdihamda en az 717 kişinin öldüğü ve 805 kişinin yaralandığını duyurdu. Mekke'deki facianın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği öğrenildi.

Mina'da izdiham faciası: 717 hacı öldü!

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar.

Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.

 Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.

Suudi Al Arabiya News’un haberine göre, yaralılar Mina bölgesindeki dört ayrı hastaneye götürüldü, bazılarıysa helikopterlerle Mekke’deki hastanelere ulaştırıldı.

Mekke yakınlarındaki Mina çadır kentinde yüzbinlerce hacı adayı “şeytan taşlama” sırasında izdihamın ortasında kalmıştı. Bunun yanında sivil Savunma ekiplerinin hacı adaylarını izdihamın olduğu bölgeden uzaklaştırıp güvenli güzergâhlara yönlendirmeye çalışıyor. Kurtarma çalışmaları bölgede devam ediyor.

HASTANELER HAZIRLANIYOR              

Mina’da kameralara yansıyan görüntülerde acil tıbbi müdahale ekiplerinin yerde yatan yaralılara yardım etmeye çalıştığı görülüyor. Twitter üzerinden paylaşılan görüntüler de, komşu bölgelerdeki hastanelerin de yaralılar için hazırlık yaptığını gösteriyor.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU!

Mekke'de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr Mehmet Görmez, ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacı adaylarının durumları ile ilgili bilgi toplanması adına bölgede bir kriz masası oluşturdu.

Olay sırasında Türk Hac kafilelerinin bulunmadığı ama bireysel olarak gidenler olabileceği düşünülüyor. Konuyla ilgili şimdilik net bir bilgi yok

Hac'da yakınlarını merak edenler Diyanet İşleri Başkanlığı'nın oluşturduğu kriz masalarından haber alabilirler.

DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş, Mina'da yaşanan izdiham üzerine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla kriz masası oluşturduklarını bildirdi. Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mina'da yaşanan izdihama ilişkin gelişmeleri, Diyanet İşleri Başkanlığının Mekke'deki hastanesi ve Mina'daki çadır hastanesinde takip ettiklerini söyledi.

Keleş, "Diyanet İşleri Başkanımızın talimatı ile kriz masası oluşturduk. Bize, şu ana kadar Türk hacılarıyla ilgili vefat haberi ulaşmadı. Ekiplerimiz takip ediyor. Bilgi ulaşması durumunda paylaşacağız" diye konuştu.

İzdihamın yaşandığı bölgede Suudi Arabistan ekiplerinin olaya müdahale ettiklerini ifade eden Keleş, doktor, hemşire ve ambulansların bir kısmının Mina'ya yönlendirildiğini kaydetti. Hacı adaylarının Müzdelife'den Mina'ya intikal aşamasında olduğuna dikkati çeken Keleş, bu nedenle bölgeye ulaşmanın zaman aldığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi